Dobra vijest za 1,2 milijuna umirovljenika: Zbog inflacije prosječne mirovine rastu za 20-tak eura

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2023. u 14:42
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U travnju će stići i razlika za siječanj i veljaču, što će biti u prosjeku 60 eura više nego ovaj mjesec.

Prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina  iznosit će 5,44 posto nakon čega će prosječne mirovine porasti za dvadesetak eura!.  Državni zavod za statistiku objavio je danas  podatke o plaćama u 2022 godini koji pokazuju da je usporio rast plaća te  su u drugom dijelu prošle godine bruto plaće porasle 2,5 posto u odnosu na prvi dio godine. U prosincu je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 7878 kuna neto, piše Večernji list.

Inflacija je u drugom dijelu godine prema prvom bila 6,7 posto, što prema formuli za usklađivanje mirovine donosi povišicu od 5,44 posto. U rujnu su,  podsjećamo, mirovine porasle 6,18 posto. U travnju će stići i razlika za siječanj i veljaču, što će biti u prosjeku 60 eura više nego ovaj mjesec.  U ovom je mjesecu već stigla  povišica od 10 posto za obiteljske mirovine, te 3 posto za najniže mirovine.

Prosječna starosna mirovina iznosi 410 eura, a  bez inozemnih osiguranika koji su dio staža odradili drugdje, najčešće u nekadašnjim republikama SFRJ, prosječna mirovina je 467 eura. Prosječna obiteljska mirovina isplaćena u veljači skočila je  na 336 eura, a bez inozemnih osiguranika na 380 eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sramota…a i ne može više …pokradoše sve…pa i željezo kradu u Karlovcu..Zna se

New Report

Close