Divlja odlagališta otpada preplavila Zagreb – jedna četvrt je neslavni rekorder

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2023. u 09:52
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Unatoč novom načinu odvoza otpada problem divljih odlagališta u gradu Zagrebu i dalje nije riješen. Komunalne službe ne uspijevaju zaustaviti odbacivanje otpada, a mjere koje se poduzimaju ne daju rezultate. Situacija je toliko loša da se neki dijelovi grada spominju kao najzagađeniji u Hrvatskoj kada su u pitanju divlja odlagališta.

Zagrebačka četvrt Peščenica – Žitnjak neslavni je rekorder po broju divljih odlagališta. Svjesni su toga i vijećnici, no njihovi i pokušaji komunalnih redara do sada nisu urodili plodom.

– Količinski je tih odlagališta i brojčano zaista jako puno i pretpostavljamo da bi bilo potrebno možda to regulirati na nacionalnoj razini, urediti puno strože kazne, rekla je Antonija Komazlić, vijećnica Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Najveća kazna 1200 eura

Trenutačno je najveća kazna 1200 eura. Neprihvatljivo je to svima, pa i gradonačelniku. Uvođenjem novog načina odvoza otpada uočeno je da se sve više tvrtki bavi tim ilegalnim poslom.

– Jedna stvar je kad to rade građani, a druga stvar je kad postoje uhodni biznisi oko tvrtki koje od druge tvrtke preuzimaju otpad i onda ga ilegalno odlažu unutar Zagreba ili u okolici Zagreba i takve kamione se presreće, kažem u suradnji s policijom, objasnio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Mnogi upozoravaju da Grad zapravo ne želi rješavati problem divljih odlagališta jer nema ni ljudi niti novca, piše HRT.

– Prema nekim informacijama na području grada Zagreba ima oko šest tisuća divljih odlagališta, a mjesečno između dvije i tri tisuće tona otpada se odlaže ilegalno po tim divljim odlagalištima, kazao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Sanacija je divljih odlagališta skupa. Za čišćenje jednog kubnog metra potrebno je izdvojiti 13 eura, za veće divlje odlagalište i desetke tisuća eura, što je prevelik izdatak za Čistoću i grad Zagreb.

– Povećat ćemo broj komunalnih redara koji će kontrolirati bilo kakvo ilegalno odlaganje otpada u gradu Zagrebu, dodao je Tomašević.

Grad će morati učiniti mnogo više jer je situacija kritična i u drugim gradskim četvrtima. I ne samo ondje. Sve se češće otpad mora uklanjati i u Parku prirode Medvednica.

Komentirajte prvi

New Report

Close