Dio zemlje poharale oluje: Meteoalarm i Estofex izdali upozorenja, evo što nas danas čeka

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2022. u 07:47
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nevrijeme je jučer zahvatilo područje Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 u Bjelovaru je popodne zaprimio više dojava o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite, predstavnici stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi, a zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Nevrijeme i u Slavoniji

Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je uzrokovalo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže.

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom u popodnevnim satima zahvatilo je i Osječko-baranjsku županiju – područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad drveća na prometnice, a jedna dojava je bila o oštećenim krovovima kuća u Bizovcu.

U Virovitičko-podravskoj županiji nevrijeme je zahvatilo dijelove Slatine i Orahovice, a zaprimljeno je nekoliko dojava o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su sve žurne službe koje rade na uklanjanju posljedica nevremena.

Veliko nevrijeme i u Zagrebu

I Zagreb je jučer zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme.

“Uslijed jake kiše i vjetra, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je večeras više dojava o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama”, piše Civilna zaštita.

I danas nova upozorenja

I danas su za cijelu zemlju izdana upozorenja Meteoalarma. U Lici, Gorskom kotaru i diljem obale na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje. Očekuju se obilne kiše i nevremena, na obali i olujni vjetar.

I Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, velika tuča, a moguće su i pijavice, piše Estofex, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close