Dina može preživjeti stečaj Diokija ne bude li žalbi vjerovnika na njezinu nagodbu

Autor: Suzana Varošanec , 13. listopad 2013. u 22:00
Treba im 5 mil. eura za plaće i režije/G. Kovačić/PIXSELL

Povjerenik predstečajne nagodbe Mladen Janiška sastat će se danas s Čerma-kom, no nema odluke dok se ne riješi predsječaj.

Nakon odluke vjerovnika da Dioki ode u stečaj njegova se Uprava okrenula novoj rundi pregovora s Croduxom Ivana Čermaka.

No, ovaj put ne za račun Diokija, nego tvrtke kćeri Dine Petrokemije, kojoj pet milijuna eura manjka za isplatu plaća i režijskih troškova nakupljenih tijekom predstečeja. Potvrdio nam je to Fabio Giacometti, član Uprave Dine, navodeći da su u tijeku razgovori između Diokija, Dine i Croduxa s ciljem da Dina uspješno premosti stečaj Diokija. "Traži se rješenje u vidu postupka po kojem bi Crodux uložio sredstva u Dinu, umjesto plana ulaganja u Dioki. Prema Dininoj nagodbi s vjerovnicima, Crodux i nije trebao postati vlasnik Dine, nego Diokija, a vlasnički udio Diokija u Dini trebao je pasti na 65 posto, dok bi HEP grupi pripalo 25 posto Dine, a 10 posto Zabi. No, oni su dobili udjele iako su glasovali protiv toga", kaže on.

Da se razgovora o rezervnim varijantama kako bi se Dina spasila od stečaja, potvrdio nam je i povjerenik predstečajne nagodbe Mladen Janiška. On će se danas sastati s Čermakom, no smatra da se nikakva odluka ne može donijeti dok se ne riješi pravno pitanje predstečajne nagodbe Dine. "Dok se ne zna kakvo je pravno stanje nagodbe, ne mogu se poduzimati nikakve radnje. Otvoreno je pitanje što će biti: hoće li potpisana nagodba na sudu postati pravomoćna ili postoje žalbe. U slučaju žalbi, unatoč našim požurnicama, pitanje je kad će biti riješene i kako", kazao je. Ovog će tjedna biti službeno poznato kakvo je stanje sa žalbama. Zasad je žalbu najavila samo Zaba.

No, bude li žalbi, kaže Janiška, neće više biti uvjeta da se proizvodnja brzo pokrene u Dini, što može značiti da Zaba i drugi moguće nezadovoljni vjerovnici mogu olakšati ili otežati poziciju Dine. Za desetak dana bit će otvoren stečaj Diokija. U stečajnoj masi naći će se i njegov udjel u Dini, sto posto ili 65 posto dionica, koje bi u slučaju prodaje služile za namirenje vjerovnika Diokija, a ne i Dine. Moguće je da vjerovnici donesu svoj stečajni plan za Dioki, kaže Janiška, no ako Dina završi u stečaju, pitanje je koliko bi taj paket vrijedio.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa možda je i moguće ako se radi o banana državi. U svakoj normalno uređenoj državi gdje su Zakoni za sve isti ovo je nemoguć scenario.

New Report

Close