Đikić: U Hrvatskoj možda nismo ni susreli prvi val

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2020. u 10:11
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

On vjeruje da je Imunološki zavod bio jedan od perjanica hrvatske znanosti u istraživanju raznih bolesti, a posebno u proizvodnji kvalitetnih cjepiva.

– Za sada u Hrvatskoj prva pojava virusa, prvi val je prošao dosta dobro. Kolega Lauc je dobro poentirao, možda u Hrvatskoj nismo nikad ni susreli prvi val kao što je bio u Americi jer smo vrlo ranim epidemiološkim mjerama zaustavili jednu veliku pojavu tog virusa. Imali smo takozvano izravnavanje krivulje. Dogodilo  nam se na nekoliko slučajeva proboj virusa u staračke domove, na otoke, na mjesta gdje nam se nije trebalo dogoditi, ali to je sastavni dio borbe s virusom, tako da smo mi u Hrvatskoj prošli gotovo bez prvog vala – kazao je prof.dr.sc. Ivan Đikić za emisiju Zajedno za zdravlje.

– A što se tiče drugog vala, on je jedna realnost kod svih virusnih bolesti, ali u isto vrijeme imamo veliku prednost sada. Ja ne očekujem ogromne proboje nečega što nam se dogodilo s gripom s početka prošlog stoljeća, nego očekujem stvarno jednu pravilnu, pametnu borbu protiv nove pojave virusa. Mi znamo da je virus oko nas, jučer je bilo preko 100 000 ljudi zaraženo u svijetu u jednom danu. To vam govori koliko se taj virus brzo širi svim različitim zemljama – od Južne Amerike, Amerike, Rusije, Afrike. U  svim tim situacijama imate jako veliki broj virusa. On se opet može vratiti i u Aziju i u Europu tako da moramo biti oprezni. Ali smo sad spremni, imamo puno uspješnije metode testiranja, detektiranja tih virusa, već znamo kako se borimo tako da smo puno spremniji i ne očekujem nekontrolirani drugi val baš što se tiče Hrvatske i Europe – objasnio je Đikić.

Na pitanje koje cjepivo ipak trenutačno daje najbolje rezultate i koje ima najviše izgleda za primjenu kazao je kako je nepotrebno govoriti o kompeticiji i tko ima najviše šanse.

– Za sada svi imaju podjednake šanse. Radi se o 8 kliničkih ispitivanja cjepiva koje su razvijana, 4 u Kini, 3 u Americi, jedan u Velikoj Britaniji. Svi oni pokazuju jedan određeni napredak i svi očekujemo da bilo tko, zajedno ili pojedinačno, stvori prvo cjepivo koje će biti neštetno, koje će biti sigurno za korištenje, a imati dobar imunološki odgovor kod testiranih osoba. Prvenstveno putem neutralizirajućih prototipa tijela kojima će se moći osigurati tzv. kolektivni imunitet kod populacije. Tko god dođe prvi s takvim podacima ili zajedničkim kliničkim ispitivanjima, svijet će biti zahvalan i vjerujem da će to biti velika pomoć u kontroli buduće pojave virusa – istaknuo je Đikić.

On vjeruje da je Imunološki zavod bio jedan od perjanica hrvatske znanosti u istraživanju raznih bolesti, a posebno u proizvodnji kvalitetnih cjepiva.

– Njihova su cjepiva bila korištena po cijelome svijetu. Neophodno u europskoj zajednici bit će da imamo više centara koji će moći stvarati moderna cjepiva. Potrebno je da kroz europsku zajednicu dobijemo sredstva koja ćemo moći iskoristiti da se revitalizira Imunološki zavod, stručnjaka imam u Hrvatskoj- zaključio je Đikić.

Komentirajte prvi

New Report

Close