Delegacija kineskog grada Anjang u posjeti Splitu

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2016. u 12:14
Foto: Grad Split

Tijekom susreta zamjenik Kovačević je upoznao kinesko izaslanstvo sa značajkama grada Splita, istaknuvši njegovu kulturnu i povijesnu baštinu dodavši da je od nekoć tranzitnog Split postao značajno turističko središte.

Zamjenik splitskog gradonačelnika Goran Kovačević primio je danas izaslanstvo kineskog grada Anjang koje boravi u Splitu u višednevnom posjetu.

Riječ je o gotovo milijunskom gradu u istočnoj Kini, starom 3.200 godina, koji je, pod nazivom Jin, bio posljednja metropola carske dinastije Šang. Pritom je carska palača, koja s ostacima grobova (brončano i keramičko posuđe, kipovi, zlato, jantar) čini muzej jinksu od 2006. na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. 

Tokom susreta zamjenik Kovačević je upoznao kinesko izaslanstvo sa značajkama grada Splita, istaknuvši njegovu kulturnu i povijesnu baštinu dodavši da je od nekoć tranzitnog Split postao značajno turističko središte. „Posljednjih godina smo uspostavili i značajnu prijateljsku suradnju s Kinom i kineskim gradovima te se nadamo uspješnoj suradnji. Osobno sam prošle godine posjetio Ninbou i grad prijatelj Handžou te se, ne samo upoznao bolje s Kinom, nego i s njenim nevjerojatnim gospodarskim uzletom. Mnoga pozitivna iskustva se daju prenijeti u Split“, kazao je Kovačević izrazivši uvjerenje da će i kinesko izaslanstvo nešto od onoga što će vidjeti u Splitu prenijeti i kod kuće.

Zahvaljujući na toplom prijemu,  predvodnica izaslanstva Ge Aimei, inače predsjednica Komunističke partije grada Anjanga, kazala je kako su uživali u šetnji gradom, Rivom i Dioklecijanovom palačom. Naglasila je kako Split i Anjang, nekoć i glavni grad Kine, kao carski gradovi imaju mnogo sličnosti. „Anjang je važno industrijsko središte sa razvijenom poljoprivrednom industrijom te centar farmaceutske industrije srednje Kine. Od velike važnosti je i razvoj turizma. Upravo stoga se nadamo da je ovaj posjet početak dobre suradnje“, kazala je Ge Amnei, pozvavši svoje domaćine u uzvratni posjet, što će biti prilika uspostavu snažnije suradnje dvaju gradova.

Komentirajte prvi

New Report

Close