Davor Filipović: Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2023. u 09:05
Održana druga runda pregovora ministra gospodarstva Davora Filipovića i glavnog Molovog predstavnika Jozsefa Molnara/R. Anić/PIXSELL

Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda. To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana.

U emisiji A sada Vlada na Hrvatskom radiju gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Prelazak na euro, žale se mnogi, izazvao je niz poskupljenja, cijene se zaokružuju, neke krivo preračunavaju…

“Inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a u toj strukturi najviše sudjeluju cijena hrane i bezalkoholnih pića koji se prodaju u trgovačkim lancima. Istovremeno, Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda. To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana”, rekao je ministar.

Ističe da se nekoliko puta smanjivao PDV, a kako bi se smanjila cijena za građane.

“Neka trgovci izađu malo u javnost i obrazlože zašto se nisu snizile cijene nakon toga. Imamo devet proizvoda koje smo početkom rujna ograničili, a kako bi pomogli građanima u potrebi,”kaže Filipović.

Spomenuo je primjer cijene ulja.

“U jednom trgovačkom lancu našli smo ulje po 11.58, samo dan nakon uvođenja mjera, a dan prije je bila 18.99. Pogledajte kolika je to bila marža, samo da bi netko ostvario veći profit, pojašnjava dodajući da se pokazuju kao dobra stvar što se ograničila cijena određenih artikala”, objašnjava Filipović.

“Kada slušate trgovačke lance, svi su napravili sve kako treba i poštivali su zakone. Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći i veći, a mogu kupiti sve manje”, dodaje ministar gospodarstva.

Goruće je i pitanje cijene jaja. Cijene su ekstremno visoke, kreću se iznad 20 pa i do 25 kuna za 10 komada.

“Moraju se svi osvjestiti da se radimo u razdoblju nezapamćene krize, neki zaboravaljaju situaciju, gledaju kako ostvariti što veće profite. To nije dobro, to nećemo dopustiti”, ističe.

No, nalazimo se u tržišnoj ekonomiji. Tko može privatniku odrediti koju će on cijenu nekog proizvoda staviti?

“Sve intervencije što smo radili smo radili jer tržište ne funkcionira. Pogledajte cijenu energenata, to je posljedica ruske agresije te špekulativnog ponašanja. Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu. Neka mi netko kaže gdje je razlog za poskupljenja. Zašto nisu smanjili cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije?”, kaže Filipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close