Danas djelomična pomrčina Sunca, vidjet će se i iz Hrvatske, objavljena satnica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2022. u 08:17
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U nekoliko hrvatskih gradova, od Zagreba do Lastova, lokalna astronomska društva organiziraju javno promatranje pomrčine. 

Djelomična pomrčina Sunca danas će biti vidljiva diljem zapadne polutke, ali se astronomi amateri upozoravaju da pripaze kad gledaju taj rijedak fenomen.

Pomrčina će početi u 09.58 sati na Islandu i završiti na istočnoj obali Indije u 14.02 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavila je pariška zvjezdarnica.

Hrvatski astronomski savez u petak je objavio da će iznad hrvatskog područja pomrčina biti vidljiva od 11.20 do 13.02 sati, a maksimum će joj biti u 12.21 sati.

U nekoliko hrvatskih gradova, od Zagreba do Lastova, lokalna astronomska društva organiziraju javno promatranje pomrčine.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje. Potpuna se događa kad Mjesec potpuno zakloni Sunce i tada dio Zemlje potpuno potone u mrak.

No ova današnja će biti samo djelomična. “Mjesečeva sjena ni u jednom trenutku neće dotaknuti površinu Zemlje”, kažu u pariškoj zvjezdarnici.

Mjesec će najveći dio Sunca, 82 posto, zakloniti iznad Kazahstana, ali to neće biti dovoljno da se smrači jer je za takvo što potrebna najmanje 95-postotna zaklonjenost.

“Vidjet ćemo da mali dio Sunca nedostaje. Neće biti spektakularno, ali to je uvijek događaj i prigoda za krasne fotografije”, poručuju iz pariške zvjezdarnice.

Oni koji kane promatrati pomrčinu ne bi trebali izravno gledati u Sunce, čak ni kroz oblake, jer to može oštetiti oči. Potreban je zaštitni filter, a jedino jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje, kažu iz Hrvatskog astronomskog društva.

Ovo će biti 16. djelomična pomrčina Sunca u ovom stoljeću, a iduća potpuna bit će iznad Sjeverne Amerike u travnju 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close