Zašto se vlasnici kredita u ‘švicarcima’ ne trebaju još veseliti

Autor: Ana Blašković , 04. srpanj 2013. u 12:52
Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić; Photo: Borna Filic/PIXSELL

Nema mjesta ishitrenim izračunima koliko bi vam rata bila manja. Osim u slučaju da bankezaključe da bi im bilo isplativije postići nagodbu.

Velika pobjeda potrošača nad bankama u slučaju švicarac, prva je takva od osamostaljenja države i uspostave modernih tržišnih odnosa.

No, premda je izazvala euforiju u javnosti i na društvenim mrežama, presudom se u kratkom roku neće ništa promijeniti.
 
Zašto? Radi se tek o prvostupanjskoj presudi nakon koja je tek slijede lavine žalbi, jedne ili obiju strana, a do pravomoćnosti presude može proći i nekoliko godina.

Unatoč ushitu financijski izmrcvarenih korisnika kredita koji trese Facebook, Twitter, Linkedin, Google+ i ostale društvene mreže, razloga za to (još) nema.

Tek kada (i ako!) presuda u kolektivnoj tužbi postane pravomoćna, svaki klijent imat će pravo podići zasebnu tužbu i ako ju dobije protiv svoje banke, imat će pravo na naknadu troškova.
 
U međuvremenu, dakle, nema mjesta ishitrenim izračunima koliko bi vam rata bila manja. Osim u slučaju da banke tijekom procesa zaključe da bi im bilo isplativije postići nagodbu s klijentima i prekinu proces… 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Vidim, kratkoročnog od max 2007/8 i eventulano prvog kvartala 9, da sad ne tražim kamate…a ostalo bum tras ananas.
nevermind…računica je u korist retail klijenata u uvom obliku presude.

Mecka,

koliko se sjećam, tad su kamate za švicarce bili 4-4,5% a u kunama 6,5-7%. ti tu ne vidiš spread od 50%?

Presuda suca Radovana Dobronića povijesna je iz više razloga. Riječ je o prvoj presudi u povodu kolektivne tužbe čije se mogućnosti od 1. srpnja šire i na područje diskriminacije, ekologije…, u potrošačkom sporu između Davida i Golijata. Iščitavajući presudu banke već kalkuliraju isplati li im se nastavljati proces, te kako će se to odraziti na njihov imidž i poslovanje.

Već sljedeće godine, bude li presuda pravomoćna, mogli bi se suočiti sa desecima tisuća “rutinskih” tužbi s tim da se ne mogu pouzdati niti u famoznu “sporost pravosuđa” nakon izmjena Zakona o parničnom postupku koje vrijede od travnja.

Nakon “brzog čitanja” presude suca Dobronića na 180 stranica, u kojoj se pozvao na presude sudova niza zemalja, stručnu literaturu i istraživanja…, zadovoljstvo nam je ponoviti da smo već nakon prvog ročišta zaključili da je pravno, financijski i politički iznimno značajan spor, koji će udariti temelje kolektivnoj zaštiti prava, dodijeljen pravome sucu na pravome mjestu.

Zbog njezina obrazloženja, presuda suca Dobronića prva je istinski europska presuda jednog hrvatskog suca. Uspoređujući naše i britanske propise zaključio je da im je zajednička ista europska Direktiva te da je stoga i za nas relevantna presuda britanskog Vrhovnog suda. Baš smo se ovih dana naslušali prigovora pravnih znanstvenika da naši suci ne koriste europsko pravo.
http://www.vecernji.hr/kolumne/slucaj-franak-europska-presuda-hrvatskog-suca-kolumna-579251


Banke će možda na kraju i napraviti ovo što je presuđeno. Lijepo će sve konvertirati u kune po tečaju koji je bio u trenutku sklapanja ugovora i onda će od tog trenutka izračunati ratu kredita po kamatnoj stopi koja je važila u trenutku sklpanja ugovora za kunske kredite. I poslati klijentima uplatnice da im doplate razliku…

i na kraju je Svizac zamotao čokoladu [emo_smijesak]

1 CHF 4.407494 (30.06.2007)
1 CHF 6.035432 (29.06.2013.)

SPREAD KTE CHF/KN NIKAD NIJE BIO 50% [emo_namigusa]

Tečaj švicarskog franka je bio na najvišoj razini 11.08.2011. 1 CHF je iznosio =7.164275 kn [emo_ooooo]

A banke će se žaliti zato što imaju mogućnost slati dodatne uplatnice građanima [emo_smijeh]

New Report

Close