Sindikati jednoglasno pozdravljaju presudu za ‘švicarce’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2013. u 13:08
Thinkstock

Sindikati su danas jednoglasno pozdravili presudu zagrebačkog Trgovačkog suda protiv banaka zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sindikati su danas jednoglasno pozdravili presudu zagrebačkog Trgovačkog suda protiv banaka zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope, a Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) smatra kako je to još jedan argument u prilog njezinu zahtjevu za ocjenom ustavnosti valutne klauzule.

HURS je 20. siječnja 2011. podnio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti članka Zakona o obveznim odnosima kojim je propisana mogućnost ugovaranja valutne klauzule. U prijedlogu se tvrdi da su tim člankom povrijeđene ustavne odredbe o suverenitetu, jednakosti svih pred zakonom i obvezi države da potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana.

Bankarska praksa, kojom je valutna klauzula postala neizostavan sadržaj općih uvjeta poslovanja pri dodjeli kredita građanima i pravnim osobama, izazvala je nejednakost ugovornih strana, a banke su primjenom valutne klauzule u cijelosti otklanjale rizik i prevaljivale ga na suugovaratelja kredita, smatra HURS.

Presuda Trgovačkog suda je dodatni argument u prilog našem zahtjevu, pogotovo jer je sudac Radovan Dobronić tijekom postupka ukazao na nelogičnost primjene valutne klauzule u vrijeme kada je kuna stabilna valuta, rekao je Hini predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

"Vjerujemo da će presuda, bez obzira što je tek prvostupanjska, olakšati Ustavnom sudu očitovanje na naš prijedlog, unatoč tome što nas dosadašnje iskustvo upozorava da je Ustavni sud spreman djelovati po političkom diktatu", izjavio je Matijašević.

I Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, ocjenjuje kako je to prilika da se preispita korištenje valutne klauzule i ograniči rast kamatnih stopa, kako bi se uvjeti za kredite sveli u okvire prihvatljive većini građana.

Trebalo bi razmotriti stanje kod svih kredita, jer je slučaj sa "švicarcima" najekstremniji, ali ne treba zaboraviti da su poslovne banke u jeku krize povećavale kamate i na ostale kredite – kunske i vezane uz euro, kaže Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel smatra da je presudom zadovoljena pravda i potvrđeno pravo građana da pri uzimanju kredita budu upozoreni na sve rizike takva poteza.

Banke su korisnike "navlačile" na uzimanje kredita govoreći im samo o pogodnostima, poput trenutno niske kamate, a nisu ih upozorili na mogućnost drastičnog porasta rata u slučaju promjena tečaja i rasta kamata, i zato je presuda pravedna, ističe Novosel.

Komentirajte prvi

New Report

Close