Covid ugušio potražnju za radom, godišnji pad 28 posto

Autor: Ana Blašković , 13. siječanj 2021. u 22:00
Pandemija je izbrisala dio potražnje u gotovo svim zanimanjima/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Prodavači i konobari lani su se se tražili čak 43, odnosno 44 posto manje, a kuhari 35 posto manje.

Korona kriza skupo je stajala tržište rada u 2020.; potražnja za radom bila je 28 posto manja nego u godini prije izbijanja Covida 19., ilustrira Indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) Ekonomskog instituta Zagreb.

Potražnja za neka od tradicionalno najtraženijih zanimanja, poput prodavača, i konobara, gotovo je prepolovljena.

“Pad potražnje za radom posljedica je Covid 19 pandemije, kao i društvenih i gospodarskih restrikcija u svrhu njezinog suzbijanja”, pojašanjavaju s Ekonomskog instituta. U usporedbi s 2019., petom godinom uzastopnog rasta u Hrvatskoj koji je dosegnuo 2,9 posto, pandemija je izbrisala dio potražnje za radom u gotovo svim zanimanjima, a posebno onima u uslužnom sektoru.

U kojim razmjerima najbolje oslikava što se dogodilo s tri tradicionalno najtraženija zanimanja: prodavači i konobari lani su se se tražili čak 43, odnosno 44 posto manje, a kuhari 35 posto manje. Odraz je to posrnule turističke sezone u kojoj je pad u konačnici ipak bio manji od očekivanja.

Po onoj staroj uzrečici “nekome kriza, drugome prilika” pokazala se istinitom u poslovima vezanim za sanaciju pandemije i potresa u kojima se tražio radnik više. U odnosu na 2019. tražilo se više zidara, medicinskih sestara, profesora, liječnika i stomatologa, građevinskih radnika, učitelja, stolara i inženjera građevine.

U zadnjem tromjesečju godine potražnja za radom bila je za četvrtinu manja u usporedbi sa zadnja tri mjeseca prethodne godine. Isti razmjer pada od 25 posto zabilježen je u zadnjem mjesecu prošle godine ako se uspoređuje potražnja za radom u prosincu 2020. s onom iz prosinca 2019.

OVI, skraćenica za Online Vacancy Indeks, mjesečni je pokazatelj online glasa slobodnih radnih mjesta. Razvijen je na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, s ciljem pružanja pravovremenih informacija o aktualnom stanju potražnje za radom.

Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave ističu u mjesecu za koji se indeks izračunava. Budući da se uzimaju samo oglasi objavljeni na jednom portalu, broj oglasa izražen je kao indeks, a bazna godina je 2015., objašnjava EIZ.

Komentirajte prvi

New Report

Close