Ćorić najavio koje će 3 nove mjere Vlada predložiti poticajnim mjerama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2021. u 13:08
Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Manje dinamičan tjedan u odnosu na tri protekla, Sabor će zaključiti bez glasovanja petkom.

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, ovaj će tjedan raspraviti osam točaka s opširnog dnevnog reda, među njima i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se žele ublažiti posljedice pandemije koronavirusa.

Ranijim poticajnim mjerama, Vlada predlaže dodati još tri, a koje su to mjere, objasnio je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Iznimno se omogućuje dodjela potpora za ulaganje poduzetnicima koji 31. prosinca 2019. nisu bili u poteškoćama, ali su u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. to postali.

Korisnicima potpora za ulaganje omogućava se da za projekte čije trogodišnje razdoblje realizacije ‘pada’ unutar razdoblja početka pandemije, to razdoblje produlje za jednu godinu.

Također, kad je riječ o obvezama preuzetim prije 31. prosinca 2019. gubitak radnih mjesta u istoj ili sličnoj djelatnosti do kojeg dođe u razdoblju 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine u nekom od objekata odnosno projekata korisnika u zajedničkom europskom gospodarskom prostoru ne smatra se premještanjem u smislu Zakona o poticanju ulaganja.

Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da izmjeni Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave uredi prava i obveze članova Komisije, među njima i osnovna, poput prava na godišnji odmor, naknadu troškova prijevoza, ali i druga prava, poput prava na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti, povratka na rad u državnom i javnom sektoru itd.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog da svaka pritužba na rad nastavnika koju će razmatrati prosvjetna inspekcija mora sadržavati ime i prezime prijavitelja, dakle ne može biti anonimna.

“Uvidom u ukupni broj prijava po kojima Prosvjetna inspekcija treba postupati, utvrđeno je kako je oko četvrtine anonimnih prijava neutemeljeno“, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavljajući izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

Manje dinamičan tjedan u odnosu na tri protekla, Sabor će zaključiti bez glasovanja petkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close