Najstroža regulativa najma turističkih apartmana u Europi: Ovdje nećete moći unajmiti apartman na kraće od 30 dana!

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2021. u 12:18
U godinama prije pandemije broj turista u Barceloni je snažno rastao/SHUTTERSTOCK

Plan gradonačelnice Ade Colau tumači se kao još jedan pokušaj zauzdavanja lokalne turističke industrije.

Ako bude usvojen prijedlog gradske uprave, Barcelona će dobiti najstrožu regulativu najma turističkih apartmana u Europi.

Kako piše Bloomberg, u sklopu paketa mjera koje bi trebale zaštititi stambeni fond od vala komercijalizacije u turističke svrhe koji stanovnike tjera iz grada, ured gradonačelnice Ade Colau predložio je da vlasnicima nekretnina bude dopušten najam samo ako turist ostane u apartmanu najmanje 30 dana.

Bitka od 2011. godine

Time bi regulativa najma turističkog smještaja – ponajviše putem internetskih platformi kao što je Airbnb – u katalonskoj prijestolnici bila dodatno pooštrena. Podsjetimo, od 2011. gradske su vlasti uvele dozvole za apartmane namijenjene kratkoročnom najmu, ali je izdavanje dozvola za središte Barcelone zamrznuto 2014. godine.

Grad je 2018. uveo sustav identifikacije iznajmljivača koji omogućuje provjeru zakonitosti iznajmljivanja apartmana oglašenih na internetu. Na kraju, u kolovozu prošle godine gradske su vlasti uvele privremenu zabranu iznajmljivanja apartmana na kraće od mjesec dana. Ta bi mjera sada mogla postati trajna.

Prije glasovanja na gradskom vijeću, prijedlog mora proći javnu raspravu koja će biti zaključena krajem travnja.

Plan gradonačelnice Colau tumači se kao još jedan pokušaj zauzdavanja turističke industrije.

Kako je u godinama prije pandemije broj turista koji su posjećivali Barcelonu snažno rastao, turistički apartmani postali su krivac za nedostatak stambenog prostora i skok cijena nekretnina te smanjenje kvalitete života stanovnika zbog buke turista u ionako napučenom gradskom središtu.

No, ovaj bi prijedlog regulaciju mogao podignuti na novu razinu. Naime, ured gradonačelnice tvrdi da je tako agresivni prijedlog potreban jer je regionalna vlada izdala Barcelonu.

Prošlog kolovoza katalonska je vlada izdala uredbu koja će turističku regulativu pojednostavniti i uskladiti na razini cijele regije.

Kategorija ‘turističkih soba’

Dok su lokalne vlasti očekivale dodatne restrikcije, vlada je uvela kategoriju “turističkih soba” – soba koje se iznajmljuju na kraće od 31 dan u stanu u kojem živi i vlasnik.

Takve sobe ne trebaju dozvolu regionalnih vlasti. Barcelona je na to odmah odgovorila uvođenjem jednogodišnjeg moratorija na najam kraći od 30 dana.

Gradske vlasti tvrde da će 670.000 stanova biti dostupno za najam ako se ne uvede regulativa. Taj broj daleko nadmašuje broj dostupnih soba prije pandemije, njih 14.000.

Inače, dosadašnja regulativa dala je neke rezultate. Iako ukupni broj apartmana i dalje raste zbog širenja ponude u predgrađu, od 2017. njihov broj u središtu Barcelone smanjen je za 940. Airbnb je u naveo kako ga brine mogućnost da je najnoviji prijedlog gradskih vlasti otišao predaleko.

Airbnb najavio jači nadzor iznajmljivača u Francuskoj

Airbnb je u ponedjeljak najavio da će pojačati kontrolu iznajmljivača u nekoliko francuskih gradova, uključujući Pariz, signaliziravši suradnju s lokalnim vlastima u kontroli djelatnosti smještaj. Digitalna platforma za najam smještaja poručila je da će uvesti dodatne mjere protiv iznajmljivača u Francuskoj koji ne registriraju tu djelatnost tu kod lokalnih vlasti. Od ove godine Airbnb će iznajmljivačima u Parizu, Lyonu i Bordeauxu onemogućiti prijem rezervacija kratkoročnog smještaja, a mjera će biti uvedena i u drugim gradovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close