Cimos opet u gubitku, radnici na čekanju

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Slovenskom proizvođaču dijelova za automobile prodaja 10% manja od planirane.

Slovenska Cimos grupa u vlasništvu tvrtke TCH Europe, koji pripada talijanskom fondu Palladio Finanziaria, ovu će godinu završiti s više od dva milijuna eura gubitka, zbog čega je u posljednja dva tjedna nekoliko radnika poslano na čekanje, a kasnije će biti otpušteni iz poslovnih razloga, javljaju Primorske novice. Cimos, jedan od glavnih slovenskih proizvođača automobilskih dijelova, poslovao je zadovoljavajuće u prvoj polovici ove godine, ali se nakon pada narudžbi stanje pogoršalo. Prodaja je zaostala 10 posto za planovima, a grupa će ovu godinu završiti s više od dva milijuna eura gubitka, izjavio je u internom glasilu Gino Berti, izvršni direktor Cimosa. “Moramo postati učinkovitiji i fleksibilniji, smanjiti broj zaposlenih koji je previsok s obzirom na pad prodaje, te postaviti organizaciju koja je vitka i osigurava profitabilnu realizaciju svih novih projekata dobivenih u posljednje vrijeme, a omogućuje i dobivanje novih”, napisao je Berti.

Hlađenje autoindustrije

Prema informacijama Primorskih novica, u posljednja dva tjedna 15-ak radnika, koji su radili u Kopru i Senožečama, poslano je kući na čekanje, ali nije riječ o proizvodnim radnicima, nego onima koji rade u središnjim službama.

Očekuje se da će Cimos grupa smanjiti broj takvih radnika na svim svojim lokacijama, a od onih u Hrvatskoj do sada je oko 20 radnika stavljeno na čekanje. Sindikalist Sašo Ristić kaže da je Cimos zbog trenutnih problema i stanja na tržištu odlučio otpustiti određene skupe profile zaposlenika, ali da stanje u kompaniji nije toliko loše. O problemima u posljednje vrijeme izvješčuju mnogi dobavljači za automobilsku industriju, koja bilježi slabije rezultate zbog hlađenja svjetskog gospodarstva.

Talijani su prije dvije i pol godine kupili Cimos, koji ima i pogone u Istri, za simbolični iznos od 110.000 eura, ali su ulagači preuzeti i financijske obveze kompanije koje su iznosile oko 110 milijuna eura. Cimos su dokapitalizirali s 18 milijuna eura.

U kolovozu ove godine Dnevnik je pisao da talijanski financijski fond planira prodaju Cimosa.

Lani je poslovanje bilo bolje

Nakon gubitka većeg od 34 milijuna eura u 2017. godini, Cimos je prošle godine ostvario dobit od 6,3 milijuna eura, a grupa s dvanaest podružnica u sedam zemalja izašla je iz crvenih brojeva. Smanjen je i dug kompanije.

 

Pogon u Zenici zatvoren još 2017.


U rujnu 2017. likvidirana je poslovnica Cimosa u Zenici koja je zapošljavala oko 150 radnika. Budući da su radnici bili spriječeni da uđu u tvornicu, počeli su prosvjedovati ispred pogona, ali to nije zaustavilo gašenje tvornice. Pogoni Cimosa u Zenici otvoreni su 2008. godine. Nakon gašenja u Srebrenici i Sarajevu, ljevaonica u Zenici službeno je ugašena 1. kolovoza, a mjesec dana kasnije, pokrenuta je i likvidacija. Tada je bilo govora o tome da će 40-ak radnika zasnovati radni odnos u jednom od postojećih pogona Cimosa u Novom Travniku ili u Hrvatskoj.

U travnju je Cimos dobavljačima platio posljednju od osam polugodišnjih rata, a u drugom tromjesečju ove godine otplatio je posljednju ratu od 1,2 milijuna eura kupcima u automobilskoj industriji, pisao je Dnevnik. Prema neslužbenim podacima, u Mariboru planiraju prodati ogromnu dvoranu za oko dva milijuna eura. Sredinom prošle godine dogovarana je prodaja Cimos Kinematika turskom Toksan Otomotivu, koji djeluje u sklopu Küçükoglu Holdinga, koji također surađuje s automobilskom industrijom. U kolovozu 2018. radnici FAM-a u Sečnju, iz sastava kikindske Ljevaonice, odnosno Cimosa, upućeni su na kolektivni godišnji odmor s kojeg se više nisu vratili na svoja radna mesta.

Grupa Cimos obavijestila je menadžment FAM-a da od 1. kolovoza počinje sa zatvaranjem tvornice u Sečnju, a u sklopu poslovnog restrukturiranja u svim regijama. “Zatvaranje pojedinih poslovnih dijelova ili društava, među kojima je i FAM, treba pridonijeti učvršćivanju grupe, otvaranju dugoročne sigurnosti radnih mjesta preostalih zaposlenika i stvaranju uvjeta za početak oporavka Cimosa”, priopćeno je tada iz središnjice u Kopru, uz napomenu da će poštovati zakone države Srbije i radnicima isplatiti otpremnine.

Komentirajte prvi

New Report

Close