Centar banka: Imamo oko 2000 računa pravnih osoba, među njima značajan broj javnih tvrtki

Autor: Ana Blašković , 19. studeni 2012. u 17:28
Dragutin Biondić (PXL)

Tezu da se radi o protuusluzi Radimiru Čačiću nisu htjeli komentirati.

Četiri velike državne tvrtke kojima su na čelu članovi Hrvatske narodne stranke, Hrvatska elektroprivreda, Plinacro, Narodne novine i Podzemno skladište plina Okoli, otvorile su ove godine poslovne račune u Centar banci. Ta ista banka prije parlamentarnih izbora dala je garanciju za kredit tvrtki Coning predsjednika HNS-a Radimira Čačića, izvijestio je tjednik Novosti.

Čelnici tih četiriju državnih tvrtki redom dolaze iz HNS-ovih redova, a na te pozicije ih je imenovao donedavni prvi potpredjednik Vlade Radimir Čačić. Novosti pišu da je pred parlamentarne izbore Centar banka dala garanciju Čačićevom posrnulom Coningu za kredit od 4,2 milijuna kuna koji mu je isplatilo državno Croatia osiguranje pa kao protuuslugu Čačićevi ljudi u državnim tvrtkama preusmjeravaju platni promet u Centar banku.

Na upit Poslovnog dnevnika u toj banci kratko su nam odgovorili da su u banci “ima oko 2000 žiro-računa klijenata pravnih osoba, a među njima je i značajan broj poduzeća u državnom vlasništvu”, a o pojedinačnim imenima nisu govorili uz objašenje da se radi o bankarskoj tajni. Tezu da se radi o protuusluzi nisu htjeli komentirati već su kratko poručili da je “tvrtka Coning klijent Centar banke od 1999. godine i sve to vrijeme koristi standardne bankovne proizvode, među kojima su i bankarske garancije”.

Centar banka od lipnja je u fokusu javnosti nakon 132 milijuna kuna vrijedne dokapitalizacije. Tada je svježih 97 milijuna kuna (od čega je polovica državni novac) uplatio fond rizičnog kapitala Alternative PE, a preostali iznos Dragutin Biondić. Državnih 48,5 milijuna kuna u privatnu banku zasmetao je mnoge, posebno nakon čišćenja bilance i iskazivanja 42 milijuna kuna gubitka, pa se u javnosti otvorila tema zašto se spašava mala privatna banka državnim novcem uz istodobno najavljenu prodaju HPB-a. Nakon povećanja kapitala koje je zamišljeno kao prvi korak u konsolidaciji manjih banaka, većinski vlasnik postao je Alternative pa država ima 25 posto vlasništva te banke. Tvrtka Coning ima 6,76 posto povlaštenih dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close