‘Bankovni računi guvernera HNS-a’

Autor: Poslovni.hr , 19. studeni 2012. u 14:07
PXL

Četiri velike državne tvrtke kojima su na čelu članovi Hrvatske narodne stranke tijekom ove godine otvorile su nove žiro-račune u Centar banci.

"Četiri velike državne tvrtke kojima su na čelu članovi Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, a riječ je o Hrvatskoj elektroprivredi, Plinacrou, Narodnim novinama i Podzemnom skladištu plina Okoli, tijekom ove godine otvorile su nove žiro-račune u Centar banci, istoj onoj koja je nekoliko dana prije posljednjih parlamentarnih izbora dala garanciju za kredit tvrtki Coning predsjednika HNS-a Radimira Čačića", piše tjednik Novosti.

U tekstu se navodi kako su predsjednici uprava tih tvrtki 'sve odreda ljudi koji je odabrao i amenovao prvi potpredsjednik Vlade Čačić' – na čelu Narodnih novina je Petar Piskač, a na čelu HEP-a Zlatko Koračević, koji prethodno nije imao nikakvog iskustva sa sektorom u kojem djeluje ta najveća nacionalna tvrtka, kao što ni predsjednik uprave Podzemnog skladišta plina Krešimir Malec nije imao iskustva u plinskom biznisu. Za razliku od njih, direktor Plinacroa Mladen Antunović, prema nedavnom pisanju “Jutarnjeg lista”, našao se u ozbiljnom sukobu interesa jer je tamo stigao iz Montmontaže, privatne tvrtke koja od Plinacroa pokušava naplatiti sumnjivi račun od 57 milijuna kuna.

"Centar banka u vlasništvu je svojeg osnivača Dragutina Biondića, čija tvrtka Heruc drži 58 posto njenih dionica, ali ju je zbog poslovnih problema nedavno dokapitalizirao fond rizičnog kapitala Alternative Private Equity sa 97 milijuna kuna, od čega 48,5 milijuna kuna čine sredstva poreznih obveznika", piše tjednik.

"Dakle, događaji su imali jasan slijed. Pred parlamentarne izbore, Centar banka dala je garanciju Čačićevom posrnulom građevinskom poduzeću Coning za kredit od 4,2 milijuna kuna koji mu je isplatilo državno Croatia osiguranje. Nakon toga Alternative fond za gospodarsku suradnju državnim novcem ulazi u dokapitalizaciju te banke, a u međuvremenu HNS-ovi ljudi, koje je Čačić postavio na čela velikih državnih tvrtki, počinju preusmjeravati svoj platni promet u Biondićevu banku. Ta je banka toliko mala da drži tek 0,39 posto hrvatskog tržišta, ima sedam poslovnica i 19 bankomata, pa su joj veliki klijenti poput najvećih državnih firmi itekako dobro došli zbog prihoda koji donosi njihov značajan platni promet. Kolika je dugoročna korist koju bi od ovakvih klijenata mogla imati Centar banka, jasno pokazuju brojke", stoji u tekstu.

 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Niste čuli trgovačko načelo DOBRE PREPORUKE ?…… Ono, kad nas klijente
maltretirate , da Vam rečemo na anketama, kako smo došli do Vas…?!

Pa, što nije npr. Erste banka dala novce…služba rizika je na godišnjem?

ništa tu nema nezakonito.jedino ako je u igri i mito. mito su primili kroz ustoličenja na dužnost. dokaza nema.

Ništa nije sumnjivo. Sve se radi po poznatoj praksi “Ruka ruku mije”.

New Report

Close