Capak najavio organizirano cijepljenje djece, roditelji će morati potpisati

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2021. u 08:32
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe.

Predstavnici Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas su u zagrebačkom HNK dodijelili priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot-projektu Biosigurnost i biozaštita u osnovnim i srednjim školama u RH.

Nakon dodjele članovi Stožera i ministar dali su izjave za medije.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je i o mogućnosti nagrađivanja onih koji se cijepe.

“Sura u 19:30 će Đani Stipaničev odraditi koncert nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se u ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima se određeni stožeri služe. O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano”, rekao je Capak, prenosi N1.

Razmišlja li se i o cijepljenju djece?

“Što se tiče cijepljenja djece, ne odlučujemo mi o tome hoće li se djeca, studenti ili tko već cijepiti, tu odluku donosi struka nakon svih provedenih istraživanja. To nije pitanje za mene kao ministra znanosti i obrazovanja”, rekao je Radovan Fuchs.

Komentirao je i navode Krešimira Pavelića, dekana Medicinskog fakulteta u Puli, o navodnim komplikacijama koje se vežu za cijepljenje protiv koronavirusa.

“Ovakav istup nije za javnu scenu, nego nešto o čemu se raspravlja među znanstvenicima i u znanstvenim časopisima. Za svaki argument postoji čitav niz protuargumenata. Mi u ovom trenutku nemamo nikakvu drugu mogućnost borbe protiv ove epidemije. Da je postojalo cjepivo 1918., španjolska gripa ne bi odnijela toliko žrtava. Mislim da je ovo neoprezno iznesen stav. Svi moramo nastojati da dođemo do što veće procijepljenosti”, rekao je Fuchs.

Markotić kaže kako struka vjeruje u dugotrajnu zaštitu

Alemka Markotić rekla je da struka vjeruje kako bi određena cjepiva mogla pružiti imunost nekoliko godina.

“Otkad su cjepiva otkrivena je pokazano da su spasila velik broj života. Imali ste velike boginje, to je dokaz kako je jedna opasna bolest iskorijenjena cijepljenjem. Zatim polio…”, komentirala je Markotić Pavelićevu izjavu.

Capak o cijepljenju djece

O cijepljenju djece detaljnije je govorio Capak.

“Imamo jedno cjepivo koje je registrirano za djecu od 12 do 18 godina, to je Pfizerovo cjepivo, a vrlo skoro ćemo imati i Modernu. Priča se i o pedijatrijskim dozama Pfizera koje bi isto trebale biti uskoro. Mi smo, čim je cjepivo bilo registrirano, objavili da djeca u tom trenutku nisu prioritet, ali da treba cijepiti djecu koja su kronični bolesnici i kod kojih bi virus mogao uzrokovati težu bolest. Također, rekli smo da oni koji u kući imaju kompromitirane osobe, da se i ta djeca moraju cijepiti. Najesen ćemo svakako cijepiti djecu, no, kao što znate, cijepljenje je za odrasle na dobrovoljnoj bazi, pa će tako biti i za djecu. Za one koji nemaju 18 godina roditelj mora potpisati pristanak. O tome kako će to funkcionirati u praksi razmišljat ćemo najesen”, rekao je Capak.

“Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi. Vidjet ćemo najesen”, pojasnio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close