Capak: Možda ćemo mijenjati preporuke za cijepljenje AstraZenecom

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2021. u 14:34
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković održao je video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji su dali izjave nakon sastanka.

“Sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali smo o procesu cijepljenja. Na početku tjedna dolaze značajnije veće količine, htjeli smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doćči malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza”, kazao je Beroš.

Beroš je komentirao i povezanost AstraZenece i ugrušaka.

“Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš i dodao je da je bilo kakvo cjepivo spas u ovom trenutku epidemije.

“Onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave, taj može dati ocjenu. Sugerirao bih da pričekamo što će rteći EMA-e”, rekao je Capak.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto za preporuku i uputstvima za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, pojasnio je Capak.

Kazao je kako su dali naputak da se može odmah početi s trećom fazom cijepljenja s obzirom na velike količine cjepiva koje stižu.

“Defacto počinjemo s trećom fazom cijepljenja”, dodao je Beroš.

Beroš se osvrnuo i na sastanak s veledrogerijama.

“U ovom trenutku ne promišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu i ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu”, kazao je Beroš.

Komentirajte prvi

New Report

Close