CA lani sa 79 mil. kn gubitka, ‘dokap’ ostaje posao za novu Vladu

Autor: Jadranka Dozan , 14. lipanj 2020. u 22:00
Jasmin Bajić/ Emica Elvedji/PIXSELL

Među planovima je istaknut i nastavak aktivnosti vezanih uz izradu modela dokapitalizacije.

Gotovo potpuni zastoj zračnog prometa za putnike u travnju dobio je i brojčanu potvrdu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u mjesecu “lockdowna” hrvatske su zračne luke zabilježile 4482 putnika (gotovo sve je odradila zagrebačka ZL), što u odnosu na 755.657 u istom mjesecu 2019. predstavlja tek šest promila.

Usporedno s ukidanjem linija i zatvaranjem zračnih luka za civilni promet putnika, promet tereta pao je znatno manje, za 26,6%, na oko 800 tona. Iako se civilni promet putnika ponovno počeo uspostavljati prije nešto više od mjesec dana (domaći od 11. svibnja), statistike zračnih luka i za svibanj pokazuju desetkovan promet.

Primjerice, Zračna luka Zagreb prošli je mjesec zabilježila 13.881 putnika nasuprot 311.368 u lanjskom svibnju, a ZL Dubrovnik 4000 nasuprot lanjskih 315.000. Te brojke samo dodatno potenciraju i pitanje sudbine nacionalne zrakoplovne kompanije, Croatia Airlinesa, te već duže vrijeme planirane (nužne) dokapitalizacije.

CA je prošli tjedan objavio godišnje izvješće, prema kojemu je u 2019. operativni gubitak smanjen za 20-ak milijuna, na 55 milijuna, dok je ukupni gubitak Grupe iskazan u iznosu 78,5 milijuna (godinu prije -81,7 mil.).

Prema planskim smjernicama i ciljevima, Uprava je za 2020. bila zacrtala smanjiti gubitak na 50,6 milijuna. Među planovima je istaknut i nastavak aktivnosti vezanih uz izradu modela dokapitalizacije.

Taj proces je s koronavirusom također zapeo, ali s obzirom na izvjesne negativne efekte Covid-19 pandemije na poslovanje, očito će veoma brzo nakon izbora doći na red za rješavanje. Bez financijske potpore Vlade Društvo neće biti u stanju podmirivati svoje obveze po dospijeću, konstatira se i u mišljenju revizora KPM-a.jd

Komentirajte prvi

New Report

Close