Burilović: Spremniji dočekujemo nadolazeća izazovna vremena

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2022. u 09:09
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dakako, pred nama je još mnogo posla vezanog uz zamjenu kune eurom, a kako ističe Burilović, posebno je tu izražena uloga HGK prema brojnim domaćim tvrtkama.

Hrvatska se jučerašnjim danom i službeno približila institucionalnoj jezgri Europske unije, a to je komentirao i predsjednik HGK Luka Burilović.

“Pokazali smo našim saveznicima da smo vjerodostojan partner i sigurna zemlja za poslovanje, dok smo ostatku regije poručili da ne odustane od europskog puta, već da ispuni jasno definirane uvjete za priključenje. Veliki je ovo vjetar u leđa i našim izvoznicima jer je, s ulaskom u euro područje, bitno smanjen valutni rizik poslovanja, a uvjeti financiranja bit će još transparentniji.

Dakako, pred nama je još mnogo posla vezanog uz zamjenu kune eurom, a kako ističe Burilović, posebno je tu izražena uloga HGK prema brojnim domaćim tvrtkama.

“Štoviše, Hrvatska gospodarska komora je uključena u proces zamjene hrvatske kune eurom od samog početka procesa putem različitih skupina koje je formirala Vlada RH, kao i kroz brojne aktivnosti u cilju pripreme naših članica za uvođenje eura, od niza edukacija koje ćemo provoditi do same konverzije do kratkog Vodiča s najosnovnijim informacijama za gospodarstvo kojeg je izradilo naše Udruženje računovođa HGK.

Hrvatska je sad otpornija u odnosu na 2008. godinu

“Ovom povijesnom danu svakako treba pridodati i činjenicu da od početka iduće godine očekujemo i ulazak u Schengen. To bi nam olakšalo protok roba i ljudi, a naše granične županije učiniti pristupačnijima investitorima iz zemalja Schengena koje su blizu Hrvatske”, kaže Burilović.

Nadalje, od nove godine ćemo imati i pristup svim instrumentima Europske središnje banke. Osim toga, ističe Burolović, Hrvatska je prošlog tjedna službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je proces koji će poduprijeti planirane reforme i pomoći nam da brže ostvarimo ciljeve koji se tiču poticanja inovacija, poboljšanja poreznog sustava te unapređenje sustava obrazovanja, zdravstva i tržišta rada.

” Sve su to dodatni ključni faktori koji nam daju osjećaj sigurnosti u ovom trenutku. Svjesni smo da su oči svih aktera u našem gospodarstvu, kao i građana Hrvatske, uprte prema jeseni koja nesumnjivo sa sobom donosi brojne izazove, koje još uvijek ne možemo u cijelosti predvidjeti. No, ovakve vijesti nam ipak pokazuju da ćemo nadolazeće mjesece dočekati otporniji nego što smo, primjerice, bili 2008. godine”, zaključuje Burilović.

Komentirajte prvi

New Report

Close