Brojke ne lažu: Jakovina srezao potpore agraru za 700 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 06. kolovoz 2013. u 15:05
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ove godine isplatit će 20 posto manje potpora

Iako ministar tvrdi da iznosi potpora nisu manji od lanjskih, podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi dokazuju suprotno.

Brojke ne lažu, manje potpore za 2012. nisu dobila samo obiteljska gospodarstva nego i gotovo svi veliki proizvođači u poljoprivredi.

 

9tisuća

korisnika dobilo je poticaje veće od 50 tisuća kuna

U odnosu naspram isplate vezane na prava iz 2011. manje novca lani su tako dobili i Ivica Todorić za svojih desetak tvrtki, Marko Pipunić vlasnik osječke grupacije Žito, Enver Moralić koji u portfelju ima tri kompanije: Božjakovinu, Đakovačka vina i Kutjevo ali i Ivan Ergović u čijem je vlasništvu velika farma Osilovac te Stipo Matić koji uz visoka IT rješenja u tvrtkama Msan i King ICT već nekoliko godina uspješno razvija i proizvodnju hrane u poljoprivrednim kombinatima Orahovica i Valpovo. Lista potpora isplaćenih svim korisnicima za proizvodnu 2012. godinu, koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo objavila uz veliko kašnjenje (za 2011. objavljena je lani u prvoj polovici travnja) otkriva da su zakinuti i veliki proizvođači, iako njima prošle godine nije obračunata ni zakonom obvezna modulacija.

Dobili su manje između deset i dvadeset posto u odnosu na iznose koji su im isplaćeni prošle godine za prava iz 2011. Modulacijom se, podsjetimo, svima s potporama većim od 100 tisuća kuna uzima osam posto, a onima čije potpore prelaze 2,14 milijuna kuna 12 posto i tako prikupljena sredstva koriste se ponovno za potpore kako bi ih ostvarilo što više gospodarstava. Todorić je po konačnom obračunu lani ostao bez gotovo 20 milijuna kuna. Naime, za 2011. samo za Belje dobio je 98 milijuna kuna dok su potpore za 2012. u toj tvrtki pale na 76 milijuna kuna. Istodobno su potpore za neke od kompanija rasle pa su primjerice za Vupik uvećane sa 25 na gotovo 30 milijuna kuna, za PIK Vinkovci sa 12 na 16 milijuna.

 

155korisnika

dobilo je poticaje veće od milijun kuna

Bez više milijuna ostao je i Marko Pipunić koji je samo za Novi Agrar u 2011. dobio 33,9 milijuna kuna dok je potpora za prošlu godinu toj tvrtki pala na 28,4 milijuna kuna. Na top listi deset prvorangiranih korisnika potpora bolje nego u 2011. prošli su samo Ante Vlahović čija je tvrtka Cromaris što se bavi marikulturom lani dobila 10,6 milijuna kuna za razliku od godinu dana prije kada je potpora iznosila 5,8 milijuna kuna. Cromaris je preuzeo više uzgajališta orada i brancina na Jadranu, osim toga investirao je i u povećanje kapaciteta u matičnom ribogojilištu što je povećalo proizvodnju, a s njom i pravo na potpore. Veće potpore lani su još isplaćene Gavrilović poljoprivredi, tvrtki u vlasništvu obitelji Gavrilović koja uz mesnu industriju u Petrinji razvija i proizvodnju rajčica i paprike. Agencija za plaćanja uobičajeno je objavila dvije liste korisnika kojima su isplaćene potpore.

Na listi s ostvarenim pravima na izravna plaćanja nalazi se 89.270 gospodarstava dok je na listi za tzv. ostale modele 32.024 korisnika potpora. Rang liste i ovoga puta otkrivaju apsurde hrvatske poljoprivrede. Najmanju potporu dobio je tako izvjesni Milorad Delija iz Bibinja. Iznosila je svega 7,28 kuna što je vjerojatno rezultat prebijanja nekih dugova s Agencijom. Međutim, on nije usamljeni primjer, glavnina od 2,4 milijarde kuna potpora isplaćenih za 2012. također je kao i prethodnih godina raspršena na obiteljska gospodarstva čija su godišnja prava manja od 50 tisuća kuna. Naime, potpore veće od 50.000 kuna već dulje razdoblje godišnje dobije oko devet tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Lista za prošlu godinu također pokazuje da je samo 155 korisnika dobilo potpore veće od milijun kuna.

Poznati poljoprivrednici

Pankretić dobio više, Fiolić manje

Osim velikih poljoprivrednika poput Todorića, Pipunića ili Moralića na listi je i niz javnosti prepoznatljivih imena. Tako je Stjepan Fiolić nekadašnji zastupnik HDZ-a u Saboru i bliski prijatelj bivšeg premijera Sanadera znatno bolje prošao u mandatu SDP-ova ministra Jakovine nego HDZ-ova Čobankovića. U 2011. Fiolić je ostvario tek 1,06 milijuna kuna, za prošlu godinu 2,8 milijuna. Čobankovićev sin Ivan koji se dao u vinski biznis lani je pao na samo 101 tisuću kuna potpore dok je godinu prije dobio 261 tisuću kuna.  Čini se da je i bivši ministar Božidar Pankretić nakon što je nestao s političke scene odlučio uključiti se u obiteljski biznis, tov junadi. Naime, njegov brat Zdravko koji je oduvijek u tom poslu za 2011. ostvario je 619 tisuća dok je za 2012. dobio tri puta više, čak 2,05 milijuna kuna. Vlasnik tvrtke Eurocable Grupe Ernest Tolj za vinograd na Pelješcu 496 tisuća kuna.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

nema tu puno se za dodat, tko je trebao dobit 4000 dobio je 2000 i to je to, a neki su morali plaćati još i fini 600 kuna godišnje za prijave , i bankama za obrade tako da je od 4000 kuna potpore realno ostalo 1000. i nek se . hebu s takvim potporama, a začas ćemo se svi pitati zašto nitko neće radit više zemlju

pogrešno

upravo objavljeni popis korisnika potpora se odnosi na 2011.g., a navedeni iznosi su isplaćivani tokom 2012.

no nije zapravo nije greška u novinaru…naime radi se o greški (slučajnoj?!) na stranicama agencije za plaćanje gdje piše ovako:

“POPIS KORISNIKA PO ISPLAĆENIM POTPORAMA U KALENDARSKOJ 2012. GOD.”
“PREGLED ISPLATA POTPORA PO KORISNICIMA – IZRAVNA PLAĆANJA ZA 2012. GODINU”

ta dva naslova su u koliziji

inače, za 2012.g. (isplaćeno u 2013.) su potpore smanjene 30-40% u odnosu na neki prosjek proteklih godina

New Report

Close