Britanija uvodi ograničenja za hrvatske radnike, sjeverne zemlje EU-a ne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2013. u 16:38
Thinkstock

Velika Britanija će uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, dok Danska, Finska, Estonija i Litva to sigurno neće učiniti, doznaje Hina u petak iz veleposlanstava tih zemalja u Zagrebu.

Velika Britanija će uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, dok Danska, Finska, Estonija i Litva to sigurno neće učiniti, doznaje Hina u petak iz veleposlanstava tih zemalja u Zagrebu.

Britanska vlada će uvesti prijelazno ograničenje za hrvatske radnike u skladu s procedurom i mogućnostima koje su predviđene hrvatskim pristupnim ugovorom.

"Britanska vlada želi nastaviti podupirati britansku ekonomiju privlačeći najbolje i najsposobnije radnike iz cijeloga svijeta, vodeći računa da se pritom ne narušavaju prava onih koji već žive u Britaniji. Radnici iz Hrvatske prolazit će prijelazne kontrole u skladu s uobičajenom procedurom", službeni je stav Londona.

S druge strane, Danska, Finska, Estonija i Litva ostavit će svoja tržišta rada potpuno otvorenim za hrvatske radnike. Time su se te zemlje pridružile Češkoj, koja je takvu odluku objavila u srijedu.

Vlade u Parizu, Ljubljani, Varšavi, Lisabonu i Rigi još razmatraju konačnu odluku o tom pitanju, ali po postojećim pokazateljima neslužbeno se očekuje da ograničenja za hrvatske radnike neće biti ni u Poljskoj, Portugalu i Latviji, rečeno je Hini u veleposlanstvima tih zemalja.

Njemačka vlada prva je u siječnju ove godine objavila da će uvesti ograničenja za hrvatske radnike za prve dvije godine članstva, osim za akademski obrazovane građane koji nađu posao koji odgovora njihovoj naobrazbi te za sezonske radnike.

U ožujku je to objavila i Nizozemska, a u srijedu i Austrija.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem države članice EU-a mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", to jest početno ograničenje za pristup tržištu rada od 2 godine države članice mogu nakon revizije produljiti za još 3 godine te uz opravdan razlog za dodatne 2 godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče da će koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila i za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. godine.

Nakon ulaska 10 novih članica 2004. te ulaska Bugarska i Rumunjske 2007., većina starih članica EU-a uvela je ograničenja za radnike iz tih zemalja, bilo na dvije, bilo na punih sedam godina, a jedino je Švedska svoje tržište otvorila svima.

Komentirajte prvi

New Report

Close