Bivšem šefu zagrebačke rasvjete Vrhovni sud dosudio zatvor za primanje mita

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2021. u 13:29
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vrhovni sud dodaje kako je zakonska pretpostavka da nerazmjerni dio imovine potječe od drugih konkretiziranih kaznenih djela te da je Marošević i prije nezakonitosti za koje je osuđen uzimao provizije od izvođača građenja javne rasvjete.

Vrhovni sud potvrdio je presudu na tri godine zatvora za primanje mita bivšem voditelju zagrebačkog Odsjeka za građenje i održavanja javne rasvjete Miji Maroševiću, ali je za 170 tisuća kuna umanjio iznos nesrazmjera u imovini i zakonitim primanjima.

Pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda Maroševiću će se oduzeti 5,73 milijuna kuna, jer se iznos od 173.194 kune nije moglo pribrojiti utvrđenom nerazmjeru.

Najviši sud je, ne navodeći imena optuženika, podsjetio da je nekadašnji šef zagrebačke javne rasvjete Mijo Marošević osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita i korištenja položaja za pribavljanje imovinske koristi, dok je njegov pomagač Petko Gavrilović uvjetno osuđen na godinu dana, uz rok kušnje od tri godine.

Obojica su, dodaje sud, osuđena zbog događaja iz 2008. kada je Gavrilović pomagao Maroševiću da iskoristi svoj položaj na način da je preko Gavrilovića kao posrednika tražio mito od tvrtke podizvođača radova za dobivene poslove.

Vrhovni sud je pojasnio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da Marošević ima imovinu koja je nerazmjerna sa zakonitim prihodima njega i članova njegovog kućanstva. Taj manjak, precizira sud, iznosi 5,73 milijuna kuna, odnosno nešto je manji od onog koje je u prvostupanjskom postupku utvrdio zagrebački Županijski sud.

Vrhovni sud dodaje kako je zakonska pretpostavka da nerazmjerni dio imovine potječe od drugih konkretiziranih kaznenih djela te da je Marošević i prije nezakonitosti za koje je osuđen uzimao provizije od izvođača građenja javne rasvjete.

”Stoga nerazmjer u njegovoj imovini ima uzroke u njegovim brojnim kriminalnim postupcima. Zato je prvostupanjska presuda u tom dijelu preinačena i od optuženika je oduzeto 5,738.897 kuna”, priopćio je sud.

Marošević je nepravomoćno osuđen jer je kao voditelj gradskog odsjeka zaduženog za građenje i održavanja javne rasvjete krajem 2005. zatražio proviziju od dobavljača za svaku nabavljenu svjetiljku određenog proizvođača.

Najviši sud je dodao da je Marošević donio odluku da se ugrade svjetiljke baš tog proizvođača i da je u Maroševićev u trogodišnjoj koruptivnoj aktivnosti primio 13.194 kune mita. Marošević je osuđen i jer je 2007. iskoristio svoj položaj i lažno se predstavio da ima odlučujući utjecaj na plaćanje računa za održavanje javne rasvjete.

Vrhovni sud precizira da je Marošević od podizvođača na održavanju javne rasvjete tražio novac za odrađene poslove, ali i za dobivanje budućih poslova. Od odgovorne osobe te tvrtke primio je 40.000 kuna, a kako nije bio zadovoljan iznosom, tražio je još novaca te je potom primio još 40.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close