Bit ćemo zadovoljniji kad pojeftinimo državu i pojednostavnimo birokraciju

Autor: Darko Bičak , 12. lipanj 2019. u 22:00
Horvat poručuje da Hrvatsku ne treba promovirati samo kao turističku destinaciju nego i onu poželjnu za investitore/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

U borbi smo za još novca iz EU za realni sektor, 2,5 milijardi kuna, što će promijeniti strukturu investicija, gospodarstva, izvoza i svog razvoja.

Rast BDP-a od 3,9% u prvom kvartalu je činjenica koja pokazuje da nakon niza turbulentnih godina hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru, rečeno je u Zagrebu na 3. konferenciji Invest Cro – Kako do ulagača, cjelogodišnjem multimedijalnom projektu u organizaciji Večernjeg lista, 24 sata i Poslovnog dnevnika.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da prisutnost banaka, od kojih mnoge sudjeluju u organizaciji, stranih gospodarskih komora i institucionalnih ulagača pokazuje koliko je ovo značajan projekt.  "Hrvatska napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja, a u skladu s tim i boljeg života za sve građane", kazao je Nišević.  Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, istaknuo je da stalno naglašava partnerstvo i suradnju svih u Hrvatskoj i izvan nje na razvoju gospodarstva i investicijske klime u zemlji. 

Ne usudim se prognozirati, ali…
"Manje su bitne brojke koje su sad za nas dobre, jer će malo koristi biti od njih ako ih ne pretvorimo u kontinuitet. Lako je biti ministar kad rastu investicije, BDP, potrošnja i ukupno gospodarstvo, teško je biti kritičan. Mogu prihvatiti metodološki pristup, ali ne i različite činjenice. Brojke su nemilosrdne i faktični indikator onog što se u Hrvatskoj događa", kazao je te zai medijima koji su, kaže, napokon počeli redovno, točno i transparentno prenositi stanje u hrvatskom gospodarstvu. 

"Konstruktivna kritika države i Vlade je dobrodošla, ali izvrtanje i zlonamjerno neobaziranje na realne brojke i ocijene rejting agencija nemaju smisla", upozorio je. Dodao je da danas više nitko ne doživljava brojku 5 kao nedostižno za rast BDP-a. Isto tako, danas nitko više ne polemizira da je zaposlenost povećana više od 40% te, veli, nitko ne dovodi u pitanje da je investicijski potencijal Hrvatske porastao za više od 11 posto.

 

Horvat

Ovo je početak jednog dobrog investicijskog procesa koji nadmašuje glavni dosadašnji marker rasta BDP-a, rast osobne potrošnje.

"Metodološki pristup moramo promijeniti, državu pojeftiniti, birokraciju i porezni sustav pojednostavniti, investitorima osigurati bolje okruženje te kada se na 3-4 fronta ovakve brojke pretvore u trend, bit će puno više zadovoljstva. Ja se krajem 2018. nisam usudio izreći brojku od 3,9% rasta BDP-a, ali sam znao da idemo u dobrom smjeru. Ne usudim se prognozirati ni drugi kvartal i ovi godinu, ali siguran sam da smo na dobrom putu. Agencije su nam dale veći rejting, a to je najbolji vanjski primjer i priznanje da se Hrvatska mijenja i da idemo u dobrom smjeru", istaknuo je Horvat.

Kaže i da je u godina dana zamjetan enorman skok centralne države i lokalne samouprave u povlačenju EU novca, a koje uvelike doprinose rastu ukupnih nacionalnih investicija.  "Iskoristivost EU fondova je veća od 70%. Ugovorili smo gotovo sve što se pred nas stavilo i u borbi smo za dodatna sredstva za realni sektor, oko 2,5 milijardi kuna, što će promijeniti strukturu investicija, gospodarstva i izvoza, ali i čitavog razvoja. Ovo je početak dobrog investicijskog procesa koji nadmašuje glavni dosadašnji marker rasta BDP-a, rast osobne potrošnje. Kad se jave dodatni projekti, spremni u energetici, infrastrukturi i industriji, uz tradicionalno dobar turizam, možemo biti sretni. Ove godine, prvi put nakon drugo vremena, investicije u metaloprerađivačku industriju nadmašile su one u turizam", ističe.

Ministar je upozorio da su relevantni globalni indeksi počeli pokazivati da smo napokon kao društvo prepoznali i digitalizaciju te prestali padati na globalnoj listi. To je, veli, posebno bitno u digitalizaciji javne uprave koja će omogućiti poduzetnicima da brže, jednostavnije i jeftinije obave posao.  "Siguran sam da će za godinu dana u potpunosti svi javni servisi biti prebačeni u digitalnu formu, što će eliminirati svaku mogućnost za koruptivnost, odugovlačenje i zavlačenje poduzetnika u ostvarivanju prava koja im pripadaju.  Ako Španjolska, Italija, Austrija ili Njemačka pa čak i Rusija, žele što brže implementirati 5G tehnologiju, kako bi  pružile poduzetnicima bolju i kvalitetniju uslugu zbog koje žele doći u zemlju, očito i mi moramo biti na tom tragu", upozorava. A trend zaustavljanja pada na listama globalne konkurentnosti vidi kao prekretnicu. 

Najvažnije je promijeniti trend
"Hoćemo li na listi konkurentnosti Svjetske banke i drugima ove godine rasti za 2,5 ili 25 mjesta  manje je bitno, a bitno je da promijenimo trend i držimo ga se. Bitni su i skupovi poput ovog koji Hrvatsku ne promoviraju samo kao turističku destinaciju nego i poželjnu investitorsku meku. Bitno je uskladiti napore centralne države i lokalne samouprave jer nema puno koristi ako država smanjuje poreze i davanja, a gradovi i općine povećavaju komunalne i ostale naknade, onda nismo postigli ništa. To se mora riješiti jer ovako samo prelijevamo stvari iz jedne posude u drugu i obmanjujemo investitore", zaključio je ministar Darko Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close