‘Bez pravne sigurnosti u poslovanju investicije će nas i dalje zaobilaziti’

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2013. u 14:37
Ilustracija

Nepovoljna investicijska klima predstavlja već duže vrijeme „uteg“ gospodarskom razvoju, kažu iz HUP-a.

HUP-Udruga poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina (developeri) poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Nepovoljna investicijska klima predstavlja već duže vrijeme „uteg“ gospodarskom razvoju. Ono što se nameće kao glavni problem u osiguranju poduzetničke klime zasigurno je pravna nesigurnost prilikom investiranja, u jednakoj mjeri stranim i domaćim investitorima. U prilog tome govori slučaj investicijskog projekta o kojem će se odlučivati na referendumskom izjašnjavanju cime se dodatno povećava neizvjesnost investicijskih projekata. Ovaj pojedinačni slučaj zasigurno je presedan, no nikako ne bi smio postati praksa.

Investitori u želji da realiziraju svoje projekte moraju izrijekom poštivati i slijediti zakonom propisanu proceduru te uvažavati konačna, temeljem zakona donesena rješenja, no jednako tako, svim investitorima koji poštuju zakonske procedure i rješenja nužno je omogućiti realizaciju investicije. HUP-Udruga poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina (developeri) uvijek je podržavala i potiče argumentiranu javnu raspravu o održivom razvoju i smjerovima razvoja u lokalnoj zajednici i u društvu u cjelini. Referendum kao ustavno pravo odlučivanja legitimna je metoda artikuliranja stajališta većine ukoliko se na referendumu definira i postavi jednoznačno pitanje i ukoliko je šira javnost upoznata sa stavovima obiju strana koje zastupaju oprečna stajališta na referendumu. Pravo na referendum o svim izmjenama planova koji definiraju prostor u lokalnoj zajednici, građani i udruge građana trebali bi koristiti unutar postojeće zakonske procedure i predviđenih rokova za donošenje izmjena tih planova.

Ustavno jamstvo vlasništva jamci integritet vlasništva te slijedom toga i prostornu namjenu vlasništva koja se ne može mijenjati nakon što su propisanim postupcima izrađeni, raspravljeni i doneseni prostorni planovi. Naknadne akcije u kojima bi se jednostranim odlukama vlasti ili referendumom ukidali pozitivni propisi i time nastalo retroaktivno djelovanje koje bi dovelo u ekonomski nepovoljniji položaj investiciju, stavljanjem van snage važećih odredbi prostornih planova, smanjenjem mogućnosti raspolaganja prostorom ili mijenjanjem namjene, neizbježno dovode do narušavanja pravne sigurnosti investiranja i poslovanja. Derogiranje zakonskih i podzakonskih akata, pravilnika i prostorno planske dokumentacije referendumom jednostavno ne smije postati praksa.

Želimo li potaknuti investicije u Hrvatskoj, a to je preduvjet osiguravanja temelja za gospodarski oporavak i općenito ukupni razvoj društva, investitorima moramo zajamčiti prije svega pravnu sigurnost ulaganja. Bez pravne sigurnosti u poslovanju investicije će nas i dalje zaobilaziti, a slabljenje investicijskog rejtinga zemlje neminovno će se odraziti na trendove razvoja i to u negativnom smjeru. Pravna nesigurnost (p)ostaje najveća zapreka direktnim stranim ali i domaćim ulaganjima, stvaranju novih radnih mjesta, povećanju poreznih prihoda državi te razvoju potencijala lokalnih zajednica.

U HUP-u smatramo da ovaj gospodarski trenutak upravo zahtjeva promjenu u tom smislu, na način da se osigura pravna sigurnost investicijskom ulaganju, kako bismo Hrvatsku učinili zemljom poželjnom za nova ulaganja, omogućili veću zapošljivost naših građana i potaknuli gospodarski razvoj."

Komentirajte prvi

New Report

Close