Hrvatski restorani, barovi i hoteli koji će u svojoj ponudi imati, između ostalog, hladetinu, buzaru, lički lonac, fuže ili pak paprenjake ubuduće će nositi oznaku standarda “Hrvatske autohtone kuhinje” kao informaciju turistima i svim ostalim gostima. To su samo neka od jela uvrštena u Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda ”Hrvatske autohtone kuhinje” koji je u nedjelju potpisao i predstavio ministar turizma Damir Bajs. Pravilnik je nastao suradnjom Ministarstva, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatskoga kuharskog saveza.
U Pravilniku je definirana ne samo gastronomska već i autohtona enološka ponuda, a njima se određuju i ostali uvjeti i elementi koji moraju biti ispunjeni za dodjelu spomenutog standarda. Posebni standard se utvrđuje rješenjem Ministarstva turizma na zahtjev ugostitelja, nakon čega se objekt označava standardiziranom pločom s nazivom “Hrvatska autohtona kuhinja” na hrvatskom i engleskom jeziku te odgovarajućom grafikom. Standard se može dodijeliti ugostiteljskom objektu koji u jelovniku ima najmanje 70% jela iz svoje ponude s popisa jela koji obuhvaća hladna i topla predjela, juhe, variva i jela sa žlicom, glavna jela i priloge, salate i deserte. U restoranima koji će nositi novi certifikat gosti će tako moći jesti i hlebinsku juhu, bob u teći, arambašiće, paštu fažol, rapsko sočivo, knedle, salatu od boba, divlje šparoge na salatu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Ja baš mislim da je ovo odlična ideja, samo je pitanje koliko će daleko otići u zahtjevima za dodjelu oznake. Tek kada će turist jesti našu autohtonu hranu, piti naša vrhunska vina, spavati na našim krevetima i madracima itd. ćemo osjetiti puni učinak 10 milijuna stranaca koji nas godišnje posjete. Ovako realno ne dobijemo niti pola novca koliko bismo mogli.
birokratska noćna mora
Uključite se u raspravu