Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Bez hladetine i buzare nema “Hrvatske autohtone kuhinje”

Autor: Marija Crnjak
29. svibanj 2011. u 22:00
Podijeli članak —

Hrvatski restorani, barovi i hoteli koji će u svojoj ponudi imati, između ostalog, hladetinu, buzaru, lički lonac, fuže ili pak paprenjake ubuduće će nositi oznaku standarda “Hrvatske autohtone kuhinje” kao informaciju turistima i svim ostalim gostima. To su samo neka od jela uvrštena u Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda ”Hrvatske autohtone kuhinje” koji je u nedjelju potpisao i predstavio ministar turizma Damir Bajs. Pravilnik je nastao suradnjom Ministarstva, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatskoga kuharskog saveza.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

U Pravilniku je definirana ne samo gastronomska već i autohtona enološka ponuda, a njima se određuju i ostali uvjeti i elementi koji moraju biti ispunjeni za dodjelu spomenutog standarda. Posebni standard se utvrđuje rješenjem Ministarstva turizma na zahtjev ugostitelja, nakon čega se objekt označava standardiziranom pločom s nazivom “Hrvatska autohtona kuhinja” na hrvatskom i engleskom jeziku te odgovarajućom grafikom. Standard se može dodijeliti ugostiteljskom objektu koji u jelovniku ima najmanje 70% jela iz svoje ponude s popisa jela koji obuhvaća hladna i topla predjela, juhe, variva i jela sa žlicom, glavna jela i priloge, salate i deserte. U restoranima koji će nositi novi certifikat gosti će tako moći jesti i hlebinsku juhu, bob u teći, arambašiće, paštu fažol, rapsko sočivo, knedle, salatu od boba, divlje šparoge na salatu.

Hrvatski restorani, barovi i hoteli koji će u svojoj ponudi imati, između ostalog, hladetinu, buzaru, lički lonac, fuže ili pak paprenjake ubuduće će nositi oznaku standarda “Hrvatske autohtone kuhinje” kao informaciju turistima i svim ostalim gostima. To su samo neka od jela uvrštena u Pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda ”Hrvatske autohtone kuhinje” koji je u nedjelju potpisao i predstavio ministar turizma Damir Bajs. Pravilnik je nastao suradnjom Ministarstva, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatskoga kuharskog saveza.

U Pravilniku je definirana ne samo gastronomska već i autohtona enološka ponuda, a njima se određuju i ostali uvjeti i elementi koji moraju biti ispunjeni za dodjelu spomenutog standarda. Posebni standard se utvrđuje rješenjem Ministarstva turizma na zahtjev ugostitelja, nakon čega se objekt označava standardiziranom pločom s nazivom “Hrvatska autohtona kuhinja” na hrvatskom i engleskom jeziku te odgovarajućom grafikom. Standard se može dodijeliti ugostiteljskom objektu koji u jelovniku ima najmanje 70% jela iz svoje ponude s popisa jela koji obuhvaća hladna i topla predjela, juhe, variva i jela sa žlicom, glavna jela i priloge, salate i deserte. U restoranima koji će nositi novi certifikat gosti će tako moći jesti i hlebinsku juhu, bob u teći, arambašiće, paštu fažol, rapsko sočivo, knedle, salatu od boba, divlje šparoge na salatu.

Za obrazovanje kadrova 30 milijuna kuna

Za Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, koji po pola financiraju Ministarstvo turizma i gospodarstvenici zajedno s obrtničkim komorama, od njegova pokretanja 2008. do 2010. ukupno je izdvojeno oko 30 milijuna kuna, uređeno je oko 50 kabineta, potpisano 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata te održana promocija u pedesetak škola. TOMAS istraživanje o potrošnji turista u Hrvatskoj u 2010. godini pokazalo je da gastronomija zauzima četvrto mjesto kao motiv dolaska turista.

Autor: Marija Crnjak
29. svibanj 2011. u 22:00
Podijeli članak —
Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja baš mislim da je ovo odlična ideja, samo je pitanje koliko će daleko otići u zahtjevima za dodjelu oznake. Tek kada će turist jesti našu autohtonu hranu, piti naša vrhunska vina, spavati na našim krevetima i madracima itd. ćemo osjetiti puni učinak 10 milijuna stranaca koji nas godišnje posjete. Ovako realno ne dobijemo niti pola novca koliko bismo mogli.

birokratska noćna mora

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close