Beroš objasnio kako planira osvojiti birače

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2020. u 12:08
Foto: Milan Šabić / Pixsell

Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronoavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

“Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije – to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim period od zadnje pojave novooboljelih”, izjavio je Beroš na marginama konferencije projekta opremanja dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb.

Beroš: Razlog zatvaranja bio je oprez, a ne strah

Ponovio je kako je Covid -19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala.

„Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti – i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta”, kazao je Beroš.

“I tog razloga – otvaranja i nepoznate budućnosti – još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, dodao je.

Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjera već oprez i odgovor na realnu epidemiološku situaciju, a nikako panika ili strah.

“Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer Civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe i sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo bilo kakvog straha kada smo donosili mjere”, rekao je Beroš.

Birače ću osvojiti trudom i programom

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva kazavši kako se sustav prilagođava listama čekanja, uvedene su nove smjene i rad nedjeljom, a ponovio je i da svi prekovremeni moraju biti plaćeni.

Također je kazao da se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

“U razgovorima s veledrogerijama nadam se da se približavamo načinu kako ćemo u budućnosti regulirati te probleme – adekvatnijom kontrolom troškova, mjerenjem ishoda liječenja, smjernicama koje će indicirati kada i kako se neki lijek može i mora dobiti i još s nizom elemenata”, istaknuo je.

Za osvajanje glasova birača u 10. izbornoj jedinici na predstojećim izborima Beroš je kazao kako će ih nastojati osvojiti trudom, aktivnošću i programom te kako vjeruje da će birači vrednovati i ranije rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close