Proizvođači: Šljivovice neće faliti

Autor: Marta Duić , 16. kolovoz 2018. u 14:06
Ljubitelji domaće 'kapljice' mogu biti mirni/FOTOLIA

U usporedbi s dosadašnjim godinama, ova nam je odlična i berbu privodimo kraju, priča Mirjana Milošević koja se bavi proizvodnjom likera i rakija.

Vremenske nepogode i ove su godine utjecale na urod voća, no iako su u nekim dijelovima Hrvatske šljive lošije rodile, proizvođači jakih alkoholnih pića ne strahuju.

Mirjana Milošević koja se bavi proizvodnjom likera i rakija u Starom Petrovom Selu kaže kako je ovogodišnji urod šljiva i više nego zadovoljavajuć. Iako je berba počela dva tjedna ranije nego što je uobičajeno za ovo voće, urod je dobar.  "U usporedbi s dosadašnjim godinama, ova nam je odlična i berbu privodimo kraju. Prije dvije godine zbog mraza nismo imali nijedne šljive, a slična situacija nam se ponovila i prošle.

Po procjeni osiguranja šteta je bila 66 posto, pa  možete samo zamisliti kakvo je bilo stvarno stanje", kaže Milošević. Napominje kako je u njezinu voćnjaku starom devet godina urod 40-ak kilograma po stablu, a berba bi trebala biti gotova do kraja kolovoza.  Pod šljivama ima nešto više od hektar površine, a osim šljivovice pod brendom Mirjana Milošević proizvodi travaricu, viljamovku i rakiju od jabuke te od liker a višnjevac, orahovac i liker s medom.

 

40 kg

šljiva po stablu ovogodišnji je urod u Starom Petrovom Selu

Višnje i ostalo voće potrebno za proizvodnju likera i rakija nabavlja od OPG-a iz okolice, tako da je svaki proizvod pod ovim brendom isključivo domaća proizvodnja.  "Prije dvije godine smo izvozili u Crnu Goru, no nakon toga je uslijedilo i razdoblje lošeg uroda pa smo to morali pauzirati kako bi mogli opskrbljivati naše stalne suradnike. Naših likera i rakija ima po cijelom Jadranu i, naravno, Slavoniji˝, pohvalila se Milošević. 

Nova stabla
Dobar urod šljiva ima i Destilerija Bilušić čiji je šljivik u Vrbovečkoj Dubravi.  "Iako je berba počela skoro tri tjedna ranije, šljive su ove godine bolje nego ikad. Starih šljiva bistrica imamo 40-ak stabala, a posadili smo i dvjestotinjak novih i to drugu sortu koja je otpornija na bolesti", pohvalio se Luka Bilušić, direktor Bilušić rakija i likera. U proizvodnji po starim obiteljskim receptima koriste isključivo svoje voće koje nije tretirano pesticidima i mineralnim gnojivima. U Vrbovečkoj Dubravi obitelj ima i nasad vinograda, krušaka, oraha, aronije, a u Privlaci kraj Zadra nasad višnje maraske, nespole i smokve. 

 

Bilušić

Iako je berba počela skoro tri tjedna ranije, šljive su bolje nego ikad.

Kobna suša
"Suša nam je uništila aroniju, a nasade nespole uništila je oštra zima", kaže Bilušić.  Inače, uz 10 voćnih rakija i likera, ovog su ljeta na tržište izbacili i liker od dunje i lavande koji su odmah osvojili priznanja struke. Naime, liker od dunje se već na prvom ocjenjivanju u sklopu Festivala vina i delicija ViNin okitio titulom šampiona. Destilerija Bilušić dobila je i tri zlata, za likere od višnje maraske i nespole te rakiju travaricu, kao i srebrnu medalju za rakiju šljivovicu.

"Napravili  smo samo simboličnu količinu likera od lavande i to s lavadom koja raste kod nas u Privlaci. Liker je oduševio turiste, tako da iduće godine povećavamo količinu", kaže Bilušić.  Za kraj je otkrio kako su počeli s radovima na kušaoni koju planiraju uskoro otvoriti u Privlaci, a budući da se OPG njegovog brata bavi proizvodnjom meda uskoro će se na tržištu naći i novi proizvod.

Komentirajte prvi

New Report

Close