Berba maslina uz izradu svojeg djevičanskog ulja

Autor: Marta Duić , 13. listopad 2021. u 22:00
Vodnjanskim maslinarima cilj je ostvariti održivi turizam/PD

Osam aktivnih uljara i 500.000 stabala govori o važnosti ove grane gospodarstva, a veliki broj maslinika tu je još od Rimskog carstva.

Vodnjan, istarski gradić na čijem području djeluje osam uljara i koji je po tome jedinstven u Europi u usporedbi s gradovima slične veličine, poziva sve ljubitelje maslina da se priključe berbi i izradi vlastitog ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Zajedničkim snagama gradskog poduzeća Castelier, Ekomuzeja i udruge Agroturist obogatili su ponudu grada s trodnevnim iskustvom za one koji žele upoznati tradiciju maslinarstva.

Istra je prema rezultatima Flos Oleija 2021 i šestu godinu u nizu proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a od 71 uvrštenih maslinara 11 ih dolazi s područja Vodnjana.

Osam aktivnih uljara i 500.000 stabala govori o važnosti ove grane gospodarstva, a veliki broj maslinika tu je još od Rimskog carstva. Na jugu istarskog poluotoka posjetitelji će moći ubrati masline, saznati o uzgoju i preradi od samih maslinara i agronoma te izraditi vlastito ulje u uljari Chiavalon. Upoznat će i lokalne gastronomske delicija, ručati u masliniku, razgledati Ekomuzej te uljaru gdje ih čeka vođena degustacija.

“Imamo veliki neiskorišteni potencijal za razvijanje održivog oblika turizma koji gostima nudi mir, zdrav način života te upoznavanje lokalne tradicije i kulture.

Na Vodnjanštini se u zadnja dva desetljeća ulažu ogromni napori u poljoprivredi, pogotovo u području maslinarstva.

Konačno je došlo vrijeme kada možemo povezati poljoprivredu, kulturnu baštinu, tradiciju i lokalnu gastronomiju u jedinstven turistički doživljaj koji obogaćuje ponudu u posezoni”, poručuje Andrea Manzin, direktor Casteliera.

Komentirajte prvi

New Report

Close