BDP: Za sindikate pad očekivan zbog nastavka loše politike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 13:38
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Za sindikate je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine očekivan te ocjenuju kako je to rezultat nastavka pogrešne Vladine gospodarske i socijalne politike, zbog čega je Hrvatska, s padom BDP-a 11. kvartal zaredom, neslavni rekorder u Europskoj uniji.

Za sindikate je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ove godine očekivan te ocjenuju kako je to rezultat nastavka pogrešne Vladine gospodarske i socijalne politike, zbog čega je Hrvatska, s padom BDP-a 11. kvartal zaredom, neslavni rekorder u Europskoj uniji.

"Takav smo rezultat predvidjeli jer što drugo očekivati nego pad BDP-a u državi u kojoj su porezni nameti onemogućili bilo kakvu gospodarsku aktivnost, u kojoj je kupovna moć pala za više od 20 posto, a broj blokiranih građana raste iz dana u dan", komentirao je današnje podatke Državnog zavoda za statitistiku predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević.

Tvrdi kako je pad BDP-a 11. kvartal zaredom dokaz nesposobnosti Vlade koju treba što prije smijeniti te općedruštvenim konsenzusom dovesti vladu stručnjaka koja će promijeniti gospodarsku politiku. Matijašević smatra kako će se u Hrvatskoj isplatiti proizvoditi tek kada se smanji trošak javnog sektora, ukinu parafiskalni nameti i promijeni porezna politika te obračuna s uvoznim lobijima.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever kaže kako se drugo osim daljnjeg pada BDP-a ne može ni očekivati budući da nije došlo do zaokreta u gospodarskim politikama, već Vlada i dalje inzistira na odricanju građana i ne povlači poteze koji bi doveli do povećanja potražnje i utjecali na porast proizvodnje i radnih mjesta.

"To je nastavak pogrešne Vladine gospodarske i socijalne politike pri čemu ne svjedočimo samo padu BDP-a već i deflaciji. Građani se boje trošiti i novac čuvaju za još crnje dane koje očekuju, dok je samo mali broj tvrtki spreman reinvestirati u prozvodnju jer ocijenuju da u postojećoj situaciji nemaju razloga za povećanje svojih aktivnosti", ističe Sever.

Ne vjeruje da će na potrošnju pozitivno utjecati najavljene Vladine promjene poreza na dohodak budući da 70 posto zaposlenih prima manje od prosječne plaće od 5500 kuna, a situaciju bi, drži Sever, dodatno moglo pogoršati moguće ukidanje dodataka na plaće.

I izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Miličević Pezelj ocijenila je kako je pad BDP-a u drugom tromjesečju ove godine za 0,8 posto rezultat dokazano loše politike Vlade na koju sindikati stalno upozoravaju tražeći promjenu gospodarskog smjera u dogovoru sa socijalnim partenerima.

"U strukturi hrvatskog BDP-a 40 posto čini potrošnja, koja se u značajnoj mjeri odnosi na potrošnju građana. Sve dok se ona smanjuje nema mogućnosti za oporavak", ocijenila je izvršna tajnica SSSH uvjerena da je jedini izlaz iz sadašnje gospodarske situacije zaokret ka poticanju potrošnje, dugoročno očuvanje tvrtki i proizvodnje te povećanje broja zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close