Banke su spremne kreditima podržati daljnji rast Hrvatske

Autor: Josipa Ban , 20. studeni 2023. u 13:35
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Bankarski sektor ima dobru perspektivu jer nema sektorskih prezaduženosti i neravnoteža. Također, kapitalizacija i likvidnost sektora je iznimno visoka te je nizak loan-to-deposit omjer. Banke su, dakle, spremne kreditima podržati daljnji rast Hrvatske, zaključuje Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka na konferenciji Poslovnog dnevnika – Zagreb – bankarsko i financijsko središte 2023.

 Prezentacija o doprinosu banaka rasti i razvoju, koju je predstavila Perko, pokazala je da je izravan udio bankarskog sektora u BDP-u 3%. U istome, pak, radi 1,1% ukupno zaposlenih u Hrvatskoj, a njegov je doprinos kroz poreze i doprinose 2%.
“Hrvatski bankarski sektor je najproduktivniji sektor u gospodarstvu, s najvećom dodanom vrijednosti po zaposlenom”, ističe Perko.

Prema brojkama udjel investicija u novu i dugotrajnu imovinu na razini je od 4,2% BDP-a. Zanimljivo udio ulaganja banaka u dugotrajnu nematerijalnu imovinu, odnosno u softver, je 14,7%, po čemu je ovaj sektor drugi najznačajniji ulagač u softver u Hrvatskoj, odmah nakon ICT sektora, naglasila je Perko.

Direktorica HUB-a naglasila je i da raste korištenje novih tehnologija u korištenju usluga bankarskih proizvoda među građanima.

Također, bankarski sektor u porezu na dobit sudjeluje s 7,3%, odnosno u 2022. banke su uplatile 173 milijuna poreza na dobiti. Tome, kaže Perko, treba pribrojati i oko 150 milijuna eura neizravnih poreza, poput PDV-a, trošarina i slično.

O značaju bankarskog sektora govore, ističe Perko, i udjeli banaka u kapitalu i rezervama gospodarstva od gotovo 10%.

“Prema pokazateljima stabilnosti sustava, kao što su omjer ukupnog kapitala, omjer financijske poluge, omjer likvidnosne pokrivenosti, udjel neprihodujućih kredita i omjer pokrića takvih kredita, hrvatskih bankarski sustav nalazi se među tri do pet najstabilnijih, najlikvidnijih i kapitalno najjačih bankarskih sustava u EU i Europskom ekonomskom području. To jamči nastavak pozitivnog doprinosa banaka gospodarskom rastu i razvoju u Hrvatskoj”, poručuje Perko.

Banke, inače, u Hrvatskoj najviše, što se poduzeća tiče, financiraju prerađivačku industriju, trgovinu i energetiku.

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close