Bago: Za Hrvatsku ne znamo točno koliko se izvozi

Autor: Marija Brnić, Poslovni.hr , 21. svibanj 2013. u 10:13
Darinko Bago; Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Na 8. konvenciji hrvatskih izvoznika raspravlja se o budućnosti izvoza nakon ulaska u EU.

Na 8. konvenciji hrvatskih izvoznika raspravlja se o budućnosti izvoza nakon ulaska u EU.

Nakon 1. srpnja hrvatski izvoznici imat će nekoliko novih problema. Najvjerojatnije gube povlastice koje su proizlazile iz članstva u CEFTA-i, tržište će biti izloženo takozvanoj jeftinoj robi iz EU, ali i iz zemalja s kojima EU ima povlaštene ugovore. Na robu koja se prije izvozila u Uniju, sada će se plaćati PDV, a uvode se i značajne carine na neke robe iz Kine. No, bit će tu i prednosti, kaže predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Naša roba imat će veći bonitet na trećim tržištima, otvorit će se tržište EU, a pojačat će se zaštita potrošača. 

"Svjesni smo da dugoročne investicije ne mogu izvući Hrvatsku iz krize i očekujemo mjere Vlade za rast izvoza, ne sutra, ali odmah iza ljeta", poručio je Bago otvarajući osmu konvenciju izvoznika na kojoj je nazočan i premijer Zoran Milanović

U uvodnom govoru Bago je ukazao na trendove u hrvatskom gospodarstvu u kojemu je primjetan pad broja zaposlenih, prihoda od prodaje, a izvoz je u teškom stanju. Utvrdio je kako se statistički podaci o izvozu i uvozu razlikuju, da u sustavu nema ujednačenih službenih podataka od strane Zavoda za statistiku, Fine i HNB-a. U Hrvatskoj, rekao je, ne znamo točno koliko se izvozi. 

"Ako gledamo kratkoročno, za nas izvoznike ulazak u EU je problem, ali ako gledamo srednjoročno i dugoročno to će biti korist. Nakon prvih porođajnih muka Hrvatskoj bi trebalo bit', ako ne blagostanje, onda korist", poručio je Bago. 

Od Vlade je također zatražio sigurno zakonsko uređenje kako bi se privukli investitori te poticanje onih grana koje utječu na povećanje BDP-a i broja radnih mjesta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close