Anušić: Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti Vladu; Grbin očekuje potez DP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2024. u 14:49
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

“Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili”, rekao je.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak kako se nazire kraj pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja većine u Hrvatskom saboru, istaknuvši da će HDZ vrlo brzo sastaviti Vladu.

“Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovarali smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevno smo u vezi i komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak koji će okupiti naše pregovaračke timove u cjelini i mislim da ćemo vrlo brzo ćemo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituiranje Sabora s predsjednikom Sabora, i nakon toga izglasanu Vladu”, rekao je Anušić nakon sudjelovanja na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune”.

Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti Vladu, naglasio je i dodao da im informacije koje su proteklih nekoliko dana dobili međusobno komunicirajući daju za pravo to i reći, a to je i premijer danas rekao u Bruxellesu.

Grbin: Na potezu je DP, ako propadnu pregovori spremni smo na nove izbore

Čelnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u ponedjeljak nakon drugog kruga pregovora s predstavnicima Domovinskog pokreta (DP) da je na potezu DP, te su na stolu sve opcije pa i, propadnu li pregovori, novi izbori, za što je SDP spreman.

Za komentare da bi dogovor s Domovinskim pokretom bila već gotova stvar da je on predsjednik HDZ-a a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjednik stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković, ustvrdivši da će tako i biti.

“Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili”, rekao je.

Upitan može li se ikako pomiriti situacija između Domovinskog pokreta i SDSS-a, Anušić je napomenuo da je DP u izbornoj kampanji, programu i odlukama na predsjedništvu rekao da im je SDSS neprihvatljiv.

Istaknuo je kako u ovom trenutku moraju “svi razumjeti da je to stav DP-a iz kojeg oni neće reterirati”.

“Što je OK, na kraju krajeva i poruka hrvatskih birača, kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi”, rekao je Anušić.

Nezavisni zastupnik s liste DP-a Željko Lacković traži da manjine imaju manji utjecaj kod glasanja o proračunu i sastavljanju Vlade, a Anušić je poručio kako smanjivanje prava manjina nije tema razgovora ni pregovora, niti će biti.

Govoreći o sastanku SDP-a i DP-a, Anušić je rekao kako “naravno da Domovinski pokret mora razgovarati i s drugim političkim opcijama”.

“Ako nađu zajednički stav i strategiju ili cilj, OK, ali mislim da je Domovinski pokret i SDP nešto što je u ovom trenutku po meni nespojivo, ali govorim iz moje perspektive, ne iz njihove”, naveo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close