Alemka Markotić otkrila hoće li nakon izbora na snagu stupiti nove mjere

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2020. u 09:39
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska je poslala Europskoj komisiji svoje planove i potrebe u vezi toga lijeka, kao i sve duge zemlje, kazala je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić odgovorila je u Dnevniku Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj.

“Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi”, rekla je Markotić.

“Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor”, rekla je i navela kako je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

“Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli”, rekla je Markotić i dodala:

“Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično, mjere će ondje biti strože.”

Za lijek Ramdesivir je kazala da je pokazao određenu učinkovitost i da je dobio jednu vrstu ubrzanog odobrenja za primjenu, te da bi taj lijek, iako se za nj ne može reći da je „nešto jako spektakularno“, „mogao pomoći u određenim situacijama“.

Hrvatska je poslala Europskoj komisiji svoje planove i potrebe u vezi toga lijeka, kao i sve duge zemlje, kazala je.

Glede cjepiva je kazala da se svi dosadašnji rezultati ispitivanja drže tajnima dok se kliničke studije završe i da informacije ovise o tome što pojedine institucije govore. Ono što ohrabruje jest da je više cjepiva u trećoj kliničkoj fazi, što znači da se bliži rezultati, a kakvi će biti vidjet ćemo, zaključila je.

Za izbore kaže da ne bi trebalo biti problema ako se ljudi budu pridržavali svih uputa koje je dao DIP, a to je maska, distanca, dezinficiranje ruku i vlastita olovka.

Komentirajte prvi

New Report

Close