Poslali mail upozorenja hrvatskim domaćinima: Plaćajte poreze!

Autor: Marija Crnjak , 28. veljača 2020. u 11:12
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Podijelili smo s domaćinima niz alata koji im pomažu da razumiju i slijede lokalne porezne propise. Poslali smo im i besplatni lokalni porezni vodič, rekli su nam iz Airbnba.

Airbnb je svim svojim domaćinima u Hrvatskoj poslao e-mail u kojem ih upozorava da na vrijeme prijave i plate porez na dohodak od rentanja, jer bi u suprotnom lako mogli biti otkriveni.

Namjera osvještavanja iznajmljivača koji rentaju na crno dio je globalne kampanje u kojoj Airbnb pokušava izgraditi bolji imidž kod nacionalnih i gradskih vlasti, koji ih diljem svijeta optužuju da potiču izbjegavanje plaćanja poreza. “Airbnb je danas domaćinima u Hrvatskoj poslao e-mail u kojem ih podsjećamo na važnost plaćanja poreza.

Podijelili smo s domaćinima niz alata koji im pomažu da razumiju i slijede lokalne porezne propise. Poslali smo im i besplatni lokalni porezni vodič, razvijen u suradnji s neovisnim poreznim stručnjacima. Vodič je dostupan za preuzimanje i uključuje relevantne informacije o lokalnim porezima, pojedinosti o tome koliko poreza treba platiti i primjere iz stvarnog života i studije slučaja”, pojasnili su iz Airbnba za Poslovni dnevnik.

Žele suradnju
Patrick Robinson, direktor za javne politike zadužen za područje Europe ističe kako je njihov cilj da svi imaju koristi od rasta prometa putem Airbnba. “Imamo alate koji nam omogućavaju da budemo dobri partneri s domaćinima i vladama kad je u pitanju plaćanje poreza”, kazao nam je Robinson. Iako je vodič namijenjen svima, iz pisma domaćinima jasno je da su ciljna skupina oni koji nemaju kategorizaciju odnosno nisu registrirani za djelatnost iznajmljivanja smještaja.

162

tisuće objekata rentalo se preko Airbnba u 2019 godini, a ostvaren je 1,93 milijun dolazaka

“Airbnb plaća porez na naknade za usluge koje naplaćujemo korisnicima u Hrvatskoj. Kako bi to provjerila, Porezna uprava Republike Hrvatske može zatražiti da dostavimo podatke koji se odnose na poreze za pojedine transakcije provedene od listopada 2019. nadalje. Iako ti podaci obično ne mogu poslužiti za identifikaciju pojedinih korisnika, od nas se može tražiti da dostavimo dodatne podatke na temelju kojih bi se mogao utvrditi identitet nekih domaćina”, stoji u pismo domaćinima, uz napomenu da će ih obavijestiti ako budu dostavljali dodatne podatke na temelju kojih bi se mogao utvrditi identitet pojedinog iznajmljivača.

U Airbnbu ističu da su na mjerama pojednostavljenja prijave i plaćanja poreza putem Airbnba do sada radili u Danskoj, Estoniji, Španjolskoj i Irskoj, te su sklopili partnerstvo s više od 400 vlada kako bi prikupljali turističke, hotelske i boravišne poreze, što je rezultiralo s preko dvije milijarde dolara poreznih prihoda. Kako je poznato, većina hrvatskih iznajmljivača plaća paušalni porez na dohodak, jer ne prelazi prag za ulazak u sustav PDV-a. Online portali poput Airbnba glavni su kanal prodaje.

Robinson

Imamo alate koji nam omogućavaju da budemo dobri partneri s domaćinima i vladama kad je u pitanju plaćanje poreza.

Putem Airbnba u Hrvatskoj se 2019. godine rentalo 162 tisuće objekata (+9%) u kojima se bilo 1,93 milijuna dolazaka (+17%). Prema analizama Hrvatske udruge turizma, u srpnju 2019. u odnosu srpanj 2018. godine, ukupan broj ponuđenih smještajnih jedinica na dva online portala (Airbnb i HomeAway) se u Hrvatskoj povećao za 12,4 posto, dok su stope zauzetosti u vrijeme oglašavanja porasle s 58 posto u 2018. na 60 posto lani.

Rasle i cijene
Lani je rasla i prosječna cijena, i to po stopi od 6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prosječne cijene su u 2019. u odnosu na prethodnu godinu najviše povećane u Dalmaciji i Dubrovačkoj rivijeri (za 8,9 posto), dok su u Zagrebu smanjene po stopi od 3,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close