Addiko do kraja 2019. na Bečkoj burzi traži novoga vlasnika

Autor: Ana Blašković , 11. lipanj 2019. u 07:50
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Privatna ponuda cilja na institucionalne ulagače u Velikoj Britaniji i izvan SAD-a, kažu iz Addiko grupe.

Austrijska Addiko grupa, vlasnik sedme po veličini istoimene domaće banke, ove godine izlazi na Bečku burzu. Iako se o javnoj ponudi dionica uz asistenciju Goldman Sachsa i Citija, špekulira još od listopada prošle godine, grupa je jučer službeno potvrdila planove o izlaznoj strategiji u austrijskoj prijestolnici.

Vlasnici nekadašnjeg Hypoa, Advent International i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) listirat će 50 posto plus jednu dionicu putem privatne ponude. 

Cijena je tajna
Fokus fonda koji je uz podršku EBRD-a preuzeo posrnulu banku od tamošnje države su institucionalni investitori. Cijena po kojoj bi mogao preuzeti novi kupac (ili više njih) zasad ostaje tajna. Bečka burza jedno je od najjačih tržišta kapitala u regiji s gotovo 120 milijardi eura tržišne kapitalizacije na kojem, između ostalih kotiraju 722 dionice i više od 3600 obveznica.

"Postojeći vlasnik AI Lake (zajednička holding kompanija Adventa i EBRD-a u Luxembourgu u omjeru 80 naprama 20 posto, op.a.) očekuje prodaju više od 50 posto svojih dionica putem privatnog izdanja koja će se sastojati od ponude dionica institucionalnim ulagačima u Velikoj Britaniji i drugdje izvan SAD-a u skladu s Regulacijom S Zakona o vrijednosnim papirima iz 1933. i kvalificiranim kupcima u SAD-u u skladu Pravilom 144 A Zakona o vrijednosnim papirima", potvrdili su Poslovnom dnevniku u Odnosu s investitorima Addiko grupe.

Proteklih mjeseci na nagađalo se da se mađarski OTP sprema na nove akvizicije u Hrvatskoj nakon preuzimanja Splitske koja ga je lansirala kao četvrtog bankarskog igrača.  

Rošade na tržištu
Potom je priče 'začinio' čelnik RBA Georg Michael Müller nedavnom najavom da RBA traži prilike za akvizicije. No, prema dostupnim informacijama, novog vlasnika u paketu bi trebala potražiti cijela grupa koja uključuje Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru,  mrežu razgranatu više od 198 poslovnica.

Nakon preuzimanja u srpnju 2015. (očišćenog od lošeg nekretninskog portfelja), među prvim potezima bila je promjena imena u Addiko s ciljem da negativna percepcija Hypoa i povezivanje s mutnim praksama iz 1990-ih ostane u prošlosti.

Addiko je potom u Hrvatskoj napravio snažan zaokret prema specijalističkoj banci fokusiranoj na potrošačko kreditiranje te SME segment uz prigušivanje segmenta stambenih kredita, kao i poslovanja s velikim tvrtkama i državom.

Banka s 18 milijardi kuna aktive, na čelu Mariom Žižekom, snažan je naglasak dala na razvoj digitalnih kanala, a prošlu godinu završila je sa 170,9 milijuna kuna profita, četvrtinu slabije nego prethodne godine. Neto kamatni prihod zabilježio je blagi pad dosegnuvši 462, 5 milijuna kuna, dok su prihodi od naknada i provizija stagnirali na razini od 174 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close