4. krug porezne reforme: Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2019. u 13:38
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na početku predstavljanja kontura četvrtog kruga porezne reforme, premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je “naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održavaju konferenciju za medije na kojoj predstavljaju planirane mjere za 4. krug poreznih rasterećenja u okviru porezne reforme, piše N1.

Na početku predstavljanja kontura četvrtog kruga porezne reforme, premijer Andrej Plenković podsjetio je kako je "naša vlada otpočetka krenula s politikom rasterećenja gospodarstva i građana".

"Kada zbrojite četiri kruga poreznih reformi dolazimo do 10 milijardi kuna rasterećenja poreznih obveznika uz suficit u proračunu", rekao je Plenković.

Demografska revitalizacija

"Odlučili smo i da osobe mlađe od 25 godina kompletno oslobodimo poreznih obveza, a oni od 26 do 30 godina pedeset posto." Smatra da će tako mladi imati veće prihode i ostati u Hrvatskoj. 

"Oni koji ulaze na tržište rada i imaju slobodu kretanja dobit će u svojoj ranoj fazi aktivnog poslovnog života određenu vrstu položaja koji im omogućuje da ostvare veće prihode i ostanak u Hrvatskoj", rekao je i dodao da je riječ i o poreznoj i demografskoj mjeri.

Povećat će se i granica da se na prihode do 7,5 milijuna kuna primjenjuje stopa od 12 posto. To će zahvatiti više od 90 posto poduzetnika.

Zdravstveni aspekt

"Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Problem pretilosti kod mladih je izražen. Ovom mjerom ćemo pokušati djelovati na djecu koja su najveći konzumenti da se ta konzumacija smanji i da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. Revidirat ćemo i trošarine na alkohol i duhan", rekao je.

PDV za ugostitelje

"PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi", kaže premijer.

Komentari (18)
Pogledajte sve

Kad će ministra Marića pozvati DORH da objasni njegovu ulogu u Agrokoru i njegova saznanja o nestanku milijardi kuna iz hrvatskog gospodarstva? Kad će izračun koliko je Državni proračun izgubio sa prvom reformom o smanjenju PDV-a od 01.01.2019. ?

I još jedna pametna.

Neka se za industriju sirovine i repromaterijal koji im služi za proizvodnju snizi s 25 % na 10%.

Ako može turizam gdje gosti doslovno sami rade, zašto onda ne bi i u industriji koja i izvozi.

ps. Sva ova pamet je na razini plenkovićeve i marićeve reforme.

Evo prijedloga za ministra Marića.

Za svakog čovjeka koji prijeđe 30 godinu, a koji radi (zaposlen) kao političar ili radi u državnim, gradskim, županijskim, općinskim službama POREZ NA PLAĆU digne za 200%.

Time će se doći do radne snage koja nedostaje u turizmu i ostalim neprofitnim djelatnostima.

Kujundžiću nagradu za lik i djelo! Samo harač raji s ciljem prikrivanja vlastite nekompetentnosti i štetočenja!

New Report

Close