200 kuna kazne za vješanje i izlaganje rublja prema površini javne namjene

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2019. u 09:32
Foto: Getty Images

Na svim površinama javne namjene zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka usvojena je Odluka o komunalnom redu. Nakon 2010. godine ovo je prvi put da je donesen cjelovit tekst, u međuvremenu u njega su bile evidentirane promjene i izmjene, piše Glas Slavonije.

– Ovaj put donesen je Komunalni red ponajprije radi usklađivanja Zakona o komunalnom gospodarstvu. Sadržajno novi komunalni red ne donosi velike izmjene – reći će Ivica Šiškić, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka.

Evo i "laganog" pregleda Komunalnog reda sadržanog u 144 članka.

Zgodan je tako podsjetnik na članak 11. koji kaže kako na prozorima, vratima, balkonima, terasama, lođama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene nije dopušteno vješati ili izlagati rublje (i druge predmete koji nagrđuju vanjski izgled zgrade). Predviđena kazna je 200 kuna. U članku 16 regulira se pitanje štetnih utjecaja na život i zdravlje ljudi, vlasnici odnosno korisnici okućnica (predvrtova i vrtova) neizgrađenog građevinskog i poljozemljišta dužni su kontinuirano uklanjati ambroziju i druge štetne biljke. U suprotnom kazna iznosi 5000 kuna. Komunalni, odnosno poljoredar može neodgovornim vlasnicima naložiti uklanjanje ambrozije.

Zabranjeno je lijepljenje i postavljanje plakata na drveće, pročelja zgrada, ograde, trafostanice i mjesta koja za to nisu namijenjena. Kazna je 2500 kuna. S druge strane, uredno postavljene plakate i oglase zabranjeno je oštećivati i uništavati.

Javne površine mogu se koristiti za postavljanje i organiziranje ugostiteljskih terasa, što se odobrava rješenjem nadležnog upravnog tijela. Komunalnim redom uređene su odredbe o građevinskim radovima (utovar, smještaj materijala) na javnim površinama. Člankom 88. osobito se zabranjuje na javnim površinama odlaganje glomaznog otpada, ostavljanje neregistriranih vozila, popravak, servisiranje, pranje vozila (kazna je 3000 kn). Također, zabranjuje se i ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja, ovaj prekršaj sankcionira se kaznom u iznosu od 200 kuna.

Na svim površinama javne namjene zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića (osim ako je riječ o terasama ili organiziranom javnom okupljanju), a propisana kazna je 200 kuna.

Najveća kazna, u iznosu od 7000 kuna, predviđena je kada vlasnik napuštenu, devastiranu ili ruševnu zgradu ne ukloni ili na odgovarajući način ne ogradi. Tekst cijelog Komunalnog reda dostupan je na mrežnim stranicama Grada Osijeka, piše Glas Slavonije.

Komentari (3)
Pogledajte sve

građani bar vješaju čisto rublje, neka političari izvjese svoje ako ih nije sram


Je..te, počelo uvođenje reda u našoj.
A sada sa koje strane…..?

Nije to.uvodenje reda nego grabe novce postenih gradana da bi pokrili rupe koje svakodnevno banda radi

Je..te, počelo uvođenje reda u našoj.
A sada sa koje strane…..?

New Report

Close