Radnici neće prodavati svoje dionice zbog sigurnosti svojih radnih mjesta ………………. Ako budu prodavali prodavati će iznad 1000 Kn, jer privatizacija je tu………
Evo teksta još prije koje potvrđuje
Kutinska Petrokemija ide u privatizaciju
Business.hr
07.09.2007 11:37
Pročitaj komentare(0)
Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavio je privatizaciju kutinske Petrokemije, piše Večernji list.
Vezane vijestiZSE uživo: Najava privatizacije digla cijenu Petrokemije
Privatizacija će se temeljiti na sporazumu sa sindikatima iz 1998. godine, što znači da će zaposlenici doći do dionica po istim pravilima po kojima su dionice stjecali radnici drugih tvrtki.
PETROKEMIJA Proizvedena čak 1,3 milijuna tona gnojiva jer je tvornici isporučeno 650 milijuna kubika plina
Petrokemija Kutina: Prva godina bez gubitka
Autor zdravko strižić
KUTINA – U upravi kutinske tvornice Petrokemije tvrde da će ova poslovna godina biti jedna od uspješnijih u gotovo 40 godina postojanja tvornice i proizvodnje mineralnih gnojiva. Ekonomski pokazatelji govore kako će Petrokemija nakon dugog razdoblja poslovanja s gubicima ovu godinu završiti bez njih.
Poskupljuju sirovine
Predsjednik uprave Petrokemije Boris Mesarić i član uprave Nedjeljko Klopček rekli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je optimalna proizvodnja rezultat uredne opskrbe plinom i drugim sirovinama te siguran plasman proizvoda. Zahvaljujući ugovoru s Inom, ove će godine, za razliku od prijašnjih, Petrokemija dobiti nužnih 650 milijuna prostornih metara plina, pa nema zastoja u proizvodnji. Sa 1,3 milijuna tona mineralnih gnojiva Petrokemija će podmiriti sve obveze domaćim i stranim kupcima.
– Svjesni smo da ćemo već početkom sljedeće godine imati teškoća. Plin i druge naše sirovine poskupljuju na svjetskom tržištu. Zbog tržišnih poremećaja više se ne pita za cijenu, nego samo za količine sirovina. Korektna je suradnja s dobavljačima pa očekujemo da ćemo nabaviti dovoljno sirovina. Problema bi moglo biti samo s plinom bude li jako hladna zima jer bi zbog povećane široke potrošnje manjak plina prvi osjetiti veliki potrošači, poput Petrokemije i HEP-a – kaže Boris Mesarić.
Regionalni lider
Zbog poskupljenja sirovina, posebice plina, korigirat će se i cijene mineralnih gnojiva. Ipak u Kutini vjeruju kako to neće utjecati na plasman, jer se veći prinosi mogu ostvariti samo primjenom agrotehničkih mjera. U Hrvatskoj se sada troši oko 140 kilograma aktivne tvari po hektaru, a prije se trošilo oko 200 kilograma.
Zbog povećane potražnje Petrokemija očekuje da će zadržati status regionalnog lidera. Kutinska tvornica zadovoljava čak 75 posto potreba BiH, 70 posto potreba Slovenije, a sve je veći izvoz u Srbiju i Mađarsku. Redovitoj isporuci proizvoda kupcima podređena je nova organizacija te modernizacija postrojenja, u koju se ulaže do 80 milijuna kuna na godinu. Samo u proteklih šest godina u modernizaciju pogona za sintezu amonijaka, linije za otpremu i pakiranje i druge zahvate uloženo je oko 300 milijuna kuna.
Čelnici Petrokemije kažu kako spremni čekaju i najavljenu privatizaciju.
Sukladno sporazumu s Vladom iz 1998. godine te novom dogovoru, radnici i bivši radnici stekli su pravo povoljne kupnje dionica.
Kako je Goran8 prije napisao, u PTKM se smanjuje broj dioničara, pa danas već ima oko 1500 dioničara dakle skoro 100 posto manje nego prije godinu dana………………[thumbsup]
http://www.kutina.hr/Default.aspx?tabid=59&newsid=2159
neznam jel ste pročitali već ovo, al evo da vam stavim, možda vam šta pomogne. [smiley]
Kako je Goran8 prije napisao, u PTKM se smanjuje broj dioničara, pa danas već ima oko 1500 dioničara dakle skoro 100 posto manje nego prije godinu dana………………[thumbsup]
Ovakve izjave uvijek me razvesele. Mojoj malenoj neukosti, ako bi tko bio dobar, pa da pojasni:
Ako sam imao 3000 dioničara pa se taj broj smanjio za 100% koliko je dioničara ostalo?
[rolleyes]
BigBoss:
”
”
Ovakve izjave uvijek me razvesele. Mojoj malenoj neukosti, ako bi tko bio dobar, pa da pojasni:
Ako sam imao 3000 dioničara pa se taj broj smanjio za 100% koliko je dioničara ostalo?
[rolleyes]
[smiley][smiley][smiley][smiley][smiley]
Radnici nisu stali u obranu tvornice vec njihovih radnih mjesta, upravo zato i zele da drzava ima 50+1%, da ne bi dosao privatnik i napravio prijeko potreban preustroj i povecao efikasnost jer to zahtjeva otkaze, a kad zivis u Kutini i izgubis posao u 40 ili 50toj godini nemas bas velike sanse opet naci posao, posebno ako se na birou u tom gradicu odjednom nadje vise stotina ljudi. A i oni koji ostanu u ptkm nece biti sretni jer ce morati raditi, nece biti kao do sad, babuskare u komercijali ispijaju kavu do 10h ujutro i pricaju o spanjolskim sapunicama i bigbrotheru, a onda odu na plac po spizu, muskarci ispijaju rakijicu ili pivu i pricaju o kolinju i lovu, a nikog nije brige za taj nerad jer je firma ionako drzavna, place ce im bit iste/male radili ili zabusavali.
Prije par mjeseci smo ustanovili da u austriji ima neka firma (ime cu nac poslje, sad sam u guzvi) slicna cadjari koja ima vecu prodaju od ptkm s 900 zaposlenih.
Ne znam koliki ce biti lock period, ali to bi mogli najbolje doznati po kretanju cijene tokom ovog i sljedecih dana (trenutno cijena pada, ali malo).
50% manje, zato što računaš od veće ka manjem, da je obratno bilo bi povećanje 100%[thumbsup]
Ja sam računao od 1500 pa prema gore i onda je ispalo 100%,
ali ovako od 3000 na 1500 je 50 posto……… Dakle sve ovisi o gledištu…….[thumbsup]
nije baš da ovisi kako gledaš
ako je išlo s 1500 na 3000 imamo povećanje 100%
ako je išlo s 3000 na 1500 imamo smanjenje za 50%
nije s koje strane gledaš, već kako se dogodilo smanjenje/povećanje[thumbsup]
ponavljam ja sam računao sa 1500 i onda je ispalo 100 posto, eto to sam pogrešno stavio, jer nisam napisao vama shvatljivo gledište…… Opet pišem da sve ovi o gledištu……….[proud][thumbsup]
Dakle radi se o 50 posto manje dioničara u PTKM,
ili za razliku od 2006. taj broj je dva puta manji danas……….
Pozdrav
Mesarić: Napokon pozitivno poslovanje kutinske Petrokemije
Spremni smo podmiriti sve domaće potrebe, kao i potrebe regionalnog tržišta, dodao je
Nakon niza godina poslovanja s gubitkom, kutinska Petrokemija će zahvaljujući stabilnoj opskrbi plinom s proizvedenih oko 1,3 milijuna tona gnojiva 2007. godinu završiti pozitivno, pohvalio se u ponedjeljak na godišnjem domjenku s novinarima predsjednik Uprave kutinske Petrokemije Boris Mesarić. Na susretu s novinarima istaknuo je da je riječ o zdravoj tvrtki koja s optimizmom ulazi u 2008. godinu tijekom koje će proslaviti 40. obljetnicu proizvodnje gnojiva. “Spremni smo podmiriti sve domaće potrebe, kao i potrebe regionalnog tržišta. Domaća potrošnja mineralnih gnojiva u odnosu na lanjsku veća je za 50.000 tona, ali još je gotovo upola manja od predratne. Petrokemija je lider i na tržištima Slovenije i Bosne i Hercegovine gdje opskrbljuje 70 posto, odnosno 75 posto kupaca, a sve je prisutnija i na tržištu Srbije”, kazao je okupljenima Mesarić.
Čelnici tvrtke najavili su i da će do 2015. godine u razvoj i zaštitu okoliša Petrokemija Kutina godišnje ulagati do 80 milijuna kuna. Tako je, usprkos očekivanjima prisutnih novinara, Mesarić prvi put u posljednjih nekoliko godina isporuku plina od Ine ocijenio stabilnom, a u drugi plan stavio moguće povećanje cijene tog energenta što navodno ponovno traži Ina. Komentiravši to pitanje, Mesarić je kazao da će, ako ponovno dođe do starih nesuglasica na relaciji Zagreb – Kutina, Petrokemija predložiti najpovoljnije rješenje kako za kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva, tako i za njihova dobavljača Inu. Podsjetimo, Mesarić je posljednje dvije godine upozoravao javnost kako tvrtka kojoj je na čelu ne može financijski podnijeti Inine zahtjeve o 40-postotnom povećanju cijene plina za kutinsku tvrtku. A kako se posljednjih dana naveliko spekulira o očekivanim poskupljenjima prirodnoga plina i električne energije, nije shodno prešutjeti da je riječ je o energentima koji, uz naftu, nose najveći inflacijski naboj i ponajviše utječu na životni standard građana.
“Zadnjih mjesec i pol potrošnja plina je osjetno veća. Osjetno smo ispraznili skladište, više od 150 milijuna kubičnih metara. To znači da poduzimamo mjere za dodatne uvozne količine plina”, upozorio je član Uprave Ine Mirko Zelić. Rješenje je, složili su se stručnjaci okupljeni na Naftaplinovoj proslavi zaštitnice rudara Svete Barbare, istraživanje novih ležišta i gradnja novog podzemnog skladišta plina. (Poslovni.hr)