Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Koronavirus i hrvatski turizam i gospodarstvo

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Koronavirus i hrvatski turizam i gospodarstvo

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

klaster, 15.08.2021. u 09:55

bisakovi, 15.08.2021. u 08:56

Turisticke kompanije koje imaju visoke dugove,odnosno njihove dionice, nitko razuman nece preplacivati samo zato jer navodno “cijene nekretnina lete u nebo”!Valjda je daleko bitnije kako te kompanije posluju,zar ne?

Cijene primorskih nekretnina snazno rastu bas zato sto zbog velike potraznje donose visoke prihode od najma. A hotelske (nekretninske) kuce jos i vece, jer su visokospecijalizirane za tu namjenu. A da je to tako, vide vec i vrapci na krovu. Neovisno o njihovom dugu, koji je i planiran i investiran u projekte koji drasticno podizu profitabilnost duznika. Naravno, aludirate zlonamjerno i katastroficarski na Valamar, koji ce, na vasu veliku zalost, u konacnici imati samo jednu bitno slabiju (proslu) sezonu zbog pandemije, a ove godine vec grabi dalje predpandemijskom profitnom dinamikom. Jos uvijek vas neutjesno boli neprezaljena propustena prilika za kupnjom Valamara na 18,5kn prosle godine, jer ste je u krajnjoj pohlepi tada jalovo cekali i jos uvijek cekate na 10-15kn, zar ne? Cekajte/ocrnjujte i dalje, a sto vam drugo preostaje..

Kada ste pisali prosle godine o 70-80% popunjenosti VALAMARA u odnosu na 2019 ,ispalo je 30%.

Sada ce biti nesto vise,ali nista senzacionalno i nadam se da ce godina zavrsiti u bilo kakvom plusu.

Ma,kakva pohlepa covjece.Mene ova dionica ne zanima na ovim cjenama zbog velike zaduzenosti i moguce dokapitalizacije ,po mom osobnom misljenju.Da ste Vi uvjereni da ovo “vise vrijedi” ne bi stalno “mahnito” pisali PR tekstove,vec bi u miru kupovali.

bisakovi, 15.08.2021. u 13:51
Kada ste pisali prosle godine o 70-80% popunjenosti VALAMARA u odnosu na 2019 ,ispalo je 30%. Sada ce biti nesto vise,ali nista senzacionalno i nadam se da ce godina zavrsiti u bilo kakvom plusu. Ma,kakva pohlepa covjece.Mene ova dionica ne zanima na ovim cjenama zbog velike zaduzenosti i moguce dokapitalizacije ,po mom osobnom misljenju.Da ste Vi uvjereni da ovo “vise vrijedi” ne bi stalno “mahnito” pisali PR tekstove,vec bi u miru kupovali.
Nikad, ali vise nikad necete biti u prilici kupiti dionicu Valamara po 18,5 kn, a kamoli po 10-15 kn iz vasih mokrih snova. Tu ste priliku zauvijek bespovratno propustili. Uzalud vam “dugovi”, uzalud “dokapi”, uzalud plasenja sa neizbjeznih “sedam gladnih pandemijskih godina” i ostale slicne sanjarije – vise nista ne pali, niti je ikad palilo. Ljudi su vas prozreli. Zapalit cu vam svijecu na Kamenitim vratima, za vjecno sjecanje na povijesnu priliku od 18,5 kn koju ste zbog pohlepe zauvijek propustili.

VRHUNAC SEZONE

Ove godine je kroz Hrvatsku prošlo 6 posto više vozila nego 2019.

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4086552/ove-godine-je-kroz-hrvatsku-proslo-6-posto-vise-vozila-nego-2019-no-to-ne-znaci-da-se-napravio-veci-financijski-promet/

Sjajno!

Staničić: Premašena očekivanja HTZ-a, na 70% smo 2019.

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/stanicic-za-dnevnik-htv-a-premasena-ocekivanja-htz-a-na-70-smo-od-2019-2673890

“Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da su očekivanja HTZ-a premašena jer su planirali 60% do 65% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu, a s obzirom na sadašnje RH kumulativne rezultate za razdoblje 1.1.-14.8.2021. to je 70 posto.” HTZ po obicaju, kao i prosle godine, prekonzervativan u predvidjanjima. A tek je 15.8. Pred nama je jos pola krcatog kolovoza, cijeli rujan i listopad. Puna dva i pol mjeseca u kojima trebamo ostvariti preostalih tek 30% za dostici rekordnu 2019, sto uopce nije nedostizno. Dapace. Kolovoz (koji je vec sad na 93% 2019.) i rujan bi lako mogli biti rekordni.

Hoćemo li zadržati epitet najsigurnije zemlje na Mediteranu? – Očekujem da ćemo ostati u “narančastome” iako neke zemlje poput Njemačke i Poljske imaju svoj sustav mjerenja zaraženih pa smo prema njima u “zelenom”, a upravo su ta dva tržišta među prvih pet po turistima u Hrvatskoj. Mislim da trebamo biti optimisti, rekao je Staničić.”

Marielena, 15.08.2021. u 11:07
Koliko cujem trenutno se odlicno prodaje kvalitetna novogradnja u Splitu. Ostalo se vec slabije prodaje. Istina da prodavatelji traze nerealne cijene i onda ih ne prodaju.

Za Valamar sam ja prije mjesec dana pisala da BV na MojeDionice nije relevantan jer da je cijena njihovih hotela porasla.

Imam svoje misljenje o hrvatskom turizmu i sada necu o tome. Valamar je sasvim sigurno pozitivna prica i treba nam sto vise takvih investicija, a sto manje zimmer freia.

Upravo o ovome sam vam pisao. Nema govora o slaboj prodaji. https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/za-prvi-red-do-mora-3500-eura-po-kvadratu-2673941

klaster, 15.08.2021. u 15:14

bisakovi, 15.08.2021. u 13:51

Kada ste pisali prosle godine o 70-80% popunjenosti VALAMARA u odnosu na 2019 ,ispalo je 30%. Sada ce biti nesto vise,ali nista senzacionalno i nadam se da ce godina zavrsiti u bilo kakvom plusu. Ma,kakva pohlepa covjece.Mene ova dionica ne zanima na ovim cjenama zbog velike zaduzenosti i moguce dokapitalizacije ,po mom osobnom misljenju.Da ste Vi uvjereni da ovo “vise vrijedi” ne bi stalno “mahnito” pisali PR tekstove,vec bi u miru kupovali.

Nikad, ali vise nikad necete biti u prilici kupiti dionicu Valamara po 18,5 kn, a kamoli po 10-15 kn iz vasih mokrih snova. Tu ste priliku zauvijek bespovratno propustili. Uzalud vam “dugovi”, uzalud “dokapi”, uzalud plasenja sa neizbjeznih “sedam gladnih pandemijskih godina” i ostale slicne sanjarije – vise nista ne pali, niti je ikad palilo. Ljudi su vas prozreli. Zapalit cu vam svijecu na Kamenitim vratima, za vjecno sjecanje na povijesnu priliku od 18,5 kn koju ste zbog pohlepe zauvijek propustili.

Mislite reci na 18 kuna koje sam nepogresivo pogodio kada ste vi pricali o 45-50 kuna,zar ne?

Ili kada ste pisali o 70-80% popunjenosti prosle godine,a ono 30%!

Ili kada sam pisao da ce korona trajati najmanje 2-3 godine ,kada ste vi pisali da ce korona nestati do svibnja prosle godine?

Svatko moze provjeriti sto je tko pisao.

Dali ce dokapitalizacije biti odlucuje uprava,a ja sam misljenja i dalje da je to vrlo moguca opcija.

Koliko bi tada bila dionica neka svatko promisli.

Nije mi zao sto nisam kupovao dionicu i za razliku od Vas ja nemam gubitke na njoj.

GOSTI I DALJE DOLAZE

Velika smjena turista: Gužva je od Rupe do Krka, ova sezona bi mogla potrajati

https://www.novilist.hr/novosti/velika-smjena-turista-unatoc-svekolikim-nedacama-ova-sezona-bi-mogla-potrajati/

“S obzirom da smo i dalje ostali »u narančastom«, jasno je da bi i druga polovica kolovoza, itekako važna za cjelokupni promet kao i gospodarsku granu koja čini 20 posto ukupne hrvatske privrede, mogla pomoći približavanju rezultatima iz 2019. godine. Zadrži li se sve u okvirima narančaste boje, ne bi bilo neobično da se ukupnost godine digne na 90 posto noćenja.

I zadrzat ce se; danas samo 46 slucajeva, uz udio pozitivnih u testiranima od samo 1,47%, a prethodnih nekoliko dana sve ispod 4%. Sjajno.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić-Šimetin….

…Sada smo u narančastoj zoni što se tiče regije Jadran i Zagreba, ali imamo dovoljno prostora, tako da ćemo se, ako brojevi budu umjereno rasli, zadržati u toj zoni koja je upozorenje drugim zemljama i najčešće se ne uvode za te zone dodatne mjere. Daleko smo od crvene zone – rekla je.

Ivana Pavić-Šimetin: Ako se nastavi ulazni trend, možda će se pojedine djelatnosti zatvoriti

Ignore: KressoM, delux

Dokaz fenomenalne sezone: Od prvog slučaja korone u Hrvatskoj do danas trend je pozitivan

https://www.novilist.hr/novosti/dokaz-fenomenalne-sezone/

U ugostiteljstvu i turizmu prošli je tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježen porast vrijednosti fiskaliziranih računa za 23 posto, dok je u odnosu na prethodni tjedan porast za 3 posto.

JADRAN SE NE PRAZNI

Gužve na Jadranu još bar tri tjedna, Bavarci masovno tek stižu

https://www.vecernji.hr/vijesti/guzve-na-jadranu-jos-bar-tri-tjedna-bavarci-masovno-tek-stizu-1515948

Sezona je poprilično dobra. Sretni smo s ovakvim sušama da nismo država orijentirana na poljoprivredu, nego na turizam i to ponajviše taj obalni turizam.

Što se tiče rezultata kompanija…hm…nije uvijek poslovni rezultat odraz toga koliko je turista stiglo u državu i sl. To je kao da kažemo da je za poslovni rezultat Leda bitno koliko će se sladoleda pojesti u datoj godini… Puno je tu faktora koji uječu, a dug svakako ne možemo ignorirati. Manji dug = bolja kompanija, a time i dionica. Kad bih ulagao u turizam, prije bih uzeo ARNT i/ili ADRS2(u kojem sam dugo bio). Eh…zarada na ADRS2 mi je bila u apsolutnom iznosu solidna, jer sam imao jako veliku količinu(2800 komada), ali relativno gledano, daleko veća zarada bi bila da sam prošle godine i taj dio kapitala ubacivao u PODR, ERNT, HT, ZABU. Podravka se pokazala kao još najveći dobitnik među blue chipovima. A i KODT, samo tu kompaniju ne razumijem. Nije mi jasan taj posao pa se toga klonim.

A valjda ćemo bar 8.mjesec izdržati do kraja…

Srića: ‘Broj zaraženih koji objavljuje Stožer najmanje je duplo veći, naplata stiže za tri tjedna’

Srića: ‘Broj zaraženih koji objavljuje Stožer najmanje je duplo veći, naplata stiže za tri tjedna’

Ignore: KressoM, delux

New Report

Close