Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Koronavirus i hrvatski turizam i gospodarstvo

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Koronavirus i hrvatski turizam i gospodarstvo

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

I ja cijepljen 2 puta ali mi je žao jer nemam nikakvih prava . Konobarice unutra na klimi tipkaju a cijepljeni gosti nek budu na terasi na plus 50. Nikad više se neću cijepiti.

PREMAŠILI REKORDE

Turistička je sezona u Hrvatskoj bolja od svih očekivanja: Najviše ih je u Istri i na Kvarneru

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4085238/turisticka-je-sezona-u-hrvatskoj-bolja-od-svih-ocekivanja-najvise-ih-je-u-istri-i-na-kvarneru/

U kolovozu je grupacija s tri riječka hotela premašila 2019., za čak 20 posto.”

kupoprodaj, 13.08.2021. u 09:00

Doista, da li je moja duznost trpjeti zato sto je netko idiot? Ja mu svakako to pravo ne odricem, drago mi je da ima pravo biti idiot, ali ne na moj racun.

Upravo tako!!

Zapravo mi koji smo se cijepili smo taoci ovih koje baš briga. Ide mi to na jetra više.

Oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju.

Turisti masovno stižu: Zračne i trajektne luke pune, izvrsne najave za jesen

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kvarner-pun-i-za-postsezonu-rovinj-blizu-2-milijuna-nocenja-splitski-aerodrom-krcat/2297042.aspx

Hrvatska i dalje sigurna, rezervacije pristižu i za rujan, pa čak i listopad

https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-i-dalje-sigurna-rezervacije-pristizu-i-za-rujan-pa-cak-i-listopad-1515074

Zbog dobre sezone cijene nekretnina rastu u nebo

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/zbog-dobre-sezone-cijene-nekretnina-rastu-u-nebo-2656317

2 milijuna noćenja u samo 10 dana kolovoza. Srednja Dalmacija je krcata, a gosti spavaju na recepcijama hotela ili kucaju na kućna vrata jer nemaju kamo.”

Porast cijena nekretnina u nebo prije ili kasnije se mora preliti i na drastican porast cijena turistickih dionica koje su prije svega takodjer (visokoprofitne) nekretninske dionice tur. kompanija – cash masina, sa visokom marginalnom dobiti. Moglo bi se to lako dogoditi vec iduci tjedan.

U prvih 12 dana kolovoza imamo 10 milijardi kuna vrijednost fiskaliziranih računa, što je 12,5 posto više nego u istom razdob­lju 2019. Od početka godine bolji smo 1,3 posto nego 2019. S obzirom na ogromne gužve kojih smo svjedoci na hrvatskim plažama, u restoranima, kafićima, na parkiralištima, ne treba biti vrstan ekonomist kako bismo zaključili da imamo neočekivano dobru turističku sezonu, ali tek iznosi ukupnih fiskalnih računa otkrivaju nam da upravo svjedočimo svojevrsnom financijskom čudu. Podsjetimo kako je 2019. godina bila fantastična godina hrvatskog turizma, a Hrvatska obara rekorde zarada za koje su čak i nepopravljivi optimisti među ekonomistima procjenjivali da će nam u 2021. biti nedostižni. Sudeći prema podacima Porezne uprave, povećanje ukupnih iznosa fiskalnih računa u prvom tjednu kolovoza može se, izgleda, zahvaliti dizanju cijena, posebno u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane, gdje je u prvom statističkom tjednu kolovoza zapravo zabilježen, u odnosu na isti tjedan rekordne 2019. godine, povećan ukupni iznos fiskalnih računa za pomalo nevjerojatnih 23 posto. u srpnju je turizam bio 5 posto bolji nego srpanj 2019., a u prvih 12 dana kolovoza čak 20,4 posto. Naravno da bi bilo ispravnije čekati kraj mjeseca i uspoređivati ‘isto s istim’, no i ovo su vrlo jake brojke za kolovoz – kaže ministar. Iz toga možemo izvući zaključak da je turizam puno robusnija i žilavija djelatnost nego što se smatralo prije samo nekoliko mjeseci. Povoljni razvoj epidemiološke situacije pridonio je, čini se, pravoj invaziji turista iz bivših tranzicijskih zemalja. Iz ovih podataka još je teško procijeniti svjedočimo li uz fenomenalnu turističku sezonu i povratku relativno visoke inflacije. Kako god, i jedno i drugo jaki su razlozi za profitabilno investiranje u turisticke dionice. https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/mariceva-otreznjujuca-poruka-prihodi-od-sezone-su-super-ali-drzava-i-dalje-trosi-previse-15094792

Smjena turista: Kilometarske kolone prema moru i unutrašnjosti, na granici se čeka i do tri sata

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/promet-pojacan-na-granicama-se-ceka-do-sat-vremena-2660863

Vrhunac je turističke sezone, danas je kroz naplatne postaje Lučko i Demerje prošlo 6% više vozila nego istoga vikenda rekordne 2019.

Ovo će sigurno biti najprometniji vikend ove turističke sezone. Očekuje se da će u ova dva dana kroz splitsku luku proći oko 80 tisuća putnika i oko 18 tisuća vozila. Jutros je u Splitu bio paraliziran promet, čekalo se u kilometarskim kolonama. U normalnim okolnostima nama od HRT-ovog centra do luke treba pet do deset minuta, jutros nam je trebalo više od 40. Najveći broj putnika ide prema Braču i Hvaru, imali smo i dvije izvanredne linije jutros prema Supetru. Tijekom cijeloga dana se mogu očekivati velike gužve, izvijestio je iz splitske trajektne luke Zoran Kukilo.

NE JENJAVA NAVALA NA COVID PUNKTOVE U MEDULINU I VINKURANU Stotine ljudi gužva se u redu na testiranje https://www.glasistre.hr/istra/ne-jenjava-navala-na-covid-punktove-u-medulinu-stotine-ljudi-u-redu-na-testiranje-739610

Turisti masovno iskoristili mogućnost brzog testiranja: Epidemiolozi padaju s nogu, ali svaki gost dobio je svoj nalaz https://www.novilist.hr/rijeka-regija/epidemiolozi-padaju-s-nogu-ali-svaki-turist-dobio-je-svoj-nalaz/

I ovakve guzve su nam osobito vazne i iznimno korisne. Testiraju se masovno turisti kojima na njihovoj granici treba test, a oni redovito imaju malu incidenciju. Tako nam kontinuirano smanjuju udio pozitivnih u testiranima ispod 4%, produzuju sezonu i jos placaju te (djelomicno subvencionirane) testove. Posteno i korektno.

Nisam do sada htjela komentirati senzacionalisticke novinske clanke.

Prema brojevima do sada ova sezona je nesto malo slabija od 2019 godine do sada. Ne znam sto ce biti dalje. Ako sada vlada kaos, kako je tek bilo 2019? Ne sjecam se kaosa.

Bila sam na moru. Turista ima. Plaze su pune, ali nisam vidjela nikakav kaos. Da ljudi spavaju po cesti i sl.

Sto se tice cijena nekretnina one su u Hrvatskoj vec precijenjene do te mjere da je prodaja stala jer ih vise nema tko kupiti.

Sto se tice cijena dionica. To je vrlo lako napucati. Samo trebate mahnito skidati s aska.

klaster, 14.08.2021. u 07:06

Turisti masovno stižu: Zračne i trajektne luke pune, izvrsne najave za jesen

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kvarner-pun-i-za-postsezonu-rovinj-blizu-2-milijuna-nocenja-splitski-aerodrom-krcat/2297042.aspx

Hrvatska i dalje sigurna, rezervacije pristižu i za rujan, pa čak i listopad

https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-i-dalje-sigurna-rezervacije-pristizu-i-za-rujan-pa-cak-i-listopad-1515074

Zbog dobre sezone cijene nekretnina rastu u nebo

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/zbog-dobre-sezone-cijene-nekretnina-rastu-u-nebo-2656317

2 milijuna noćenja u samo 10 dana kolovoza. Srednja Dalmacija je krcata, a gosti spavaju na recepcijama hotela ili kucaju na kućna vrata jer nemaju kamo.”

Porast cijena nekretnina u nebo prije ili kasnije se mora preliti i na drastican porast cijena turistickih dionica koje su prije svega takodjer (visokoprofitne) nekretninske dionice tur. kompanija – cash masina, sa visokom marginalnom dobiti. Moglo bi se to lako dogoditi vec iduci tjedan.

Turisticke kompanije koje imaju visoke dugove,odnosno njihove dionice, nitko razuman nece preplacivati samo zato jer navodno “cijene nekretnina lete u nebo”!Valjda je daleko bitnije kako te kompanije posluju,zar ne?

bisakovi, 15.08.2021. u 08:56
Turisticke kompanije koje imaju visoke dugove,odnosno njihove dionice, nitko razuman nece preplacivati samo zato jer navodno “cijene nekretnina lete u nebo”!Valjda je daleko bitnije kako te kompanije posluju,zar ne?
Cijene primorskih nekretnina snazno rastu bas zato sto zbog velike potraznje donose visoke prihode od najma. A hotelske (nekretninske) kuce jos i vece, jer su visokospecijalizirane za tu namjenu. A da je to tako, vide vec i vrapci na krovu. Neovisno o njihovom dugu, koji je i planiran i investiran u projekte koji drasticno podizu profitabilnost duznika. Naravno, aludirate zlonamjerno i katastroficarski na Valamar, koji ce, na vasu veliku zalost, u konacnici imati samo jednu bitno slabiju (proslu) sezonu zbog pandemije, a ove godine vec grabi dalje predpandemijskom profitnom dinamikom. Jos uvijek vas neutjesno boli neprezaljena propustena prilika za kupnjom Valamara na 18,5kn prosle godine, jer ste je u krajnjoj pohlepi tada jalovo cekali i jos uvijek cekate na 10-15kn, zar ne? Cekajte/ocrnjujte i dalje, a sto vam drugo preostaje..

Marielena, 15.08.2021. u 07:25

Nisam do sada htjela komentirati senzacionalisticke novinske clanke.

Prema brojevima do sada ova sezona je nesto malo slabija od 2019 godine do sada. Ne znam sto ce biti dalje. Ako sada vlada kaos, kako je tek bilo 2019? Ne sjecam se kaosa.

Bila sam na moru. Turista ima. Plaze su pune, ali nisam vidjela nikakav kaos. Da ljudi spavaju po cesti i sl.

Sto se tice cijena nekretnina one su u Hrvatskoj vec precijenjene do te mjere da je prodaja stala jer ih vise nema tko kupiti.

Sto se tice cijena dionica. To je vrlo lako napucati. Samo trebate mahnito skidati s aska.

Kolegice Marielena, nisu vam ovo senzacionalisticki novinski clanci u onom pogrdnom smislu rijeci. Ako su vas se dojmili senzacionalisticki, onda je to samo zato jer je rjetko tko (pa i od novinara) ocekivao ovakav turisticki razvoj situacije, pa je euforican ton posljedica njihovog odusevljenja preokretom paradigme. Stoga im to ne zamjerite, jer su predugo bili pod negativistickim utjecajem onih koji su kontinuirano obezvrijedjivali turisticke domete ove sezone, a sami nisu imali kapaciteta objektivno ocijeniti sto se dogadja i kamo ce turizam dalje. Medjutim, bilo je i onih koji su imali viziju i razboritost, pa su znali razluciti propagandu od realiteta, te navijestati ovakav razvoj tur. situacije. Trebalo ih je i tada i sada znati prepoznati, u zaglusujucoj buci suprotnih glasova. Kako god, kada zanemarite stilove i tonove tiskovnih izvjestavanja, ostaju u njima konkretni pokazatelji koji su dovoljno rjeciti za izvlacenje objektivnih zakljucaka o ovoj sezoni. A ona je fenomenalna. I tek cete do njenog kraja vidjeti koliko. A do tog kraja je jos prilicno daleko.

Sto se tice cijena primorskih nekretnina o kojima je ovdje iskljucivo rijec, domicilna kupovna moc nije primarna, nego inozemna, pa je vasa objekcija bespredmenta. Naravno, ako se i tada ne radi o ekonomskim kategorijama nekretnina koje nisu u fokusu tih kupaca. Posljedicno, ekonomski je nelogicno da cijene nekretnina s istom, cak visokospecijaliziranom namjenom, kroz dionicke udjele prije ili kasnije ne dozive cjenovno uskladjenje. S tim da sada uopce ne govorim o usko vezanoj atraktivnosti samih tur. kompanija koja se pokazuje ove sezone, a koja je prica za sebe.

Ti isti novinari su prije mjesec dana pisali o praznim hotelima i egzodusu turista zbog delta soja i tada sam to zvala senzacionalizmom kao i ove ljude sto spavaju po cesti. Sto ce nam uopce takvi turisti?

Koliko cujem trenutno se odlicno prodaje kvalitetna novogradnja u Splitu. Ostalo se vec slabije prodaje. Istina da prodavatelji traze nerealne cijene i onda ih ne prodaju.

Za Valamar sam ja prije mjesec dana pisala da BV na MojeDionice nije relevantan jer da je cijena njihovih hotela porasla.

Imam svoje misljenje o hrvatskom turizmu i sada necu o tome. Valamar je sasvim sigurno pozitivna prica i treba nam sto vise takvih investicija, a sto manje zimmer freia.

New Report

Close