Koestlin razradio 100 scenarija, Zvečevo redizajnira

Naslovnica Forum Komentari članaka Koestlin razradio 100 scenarija, Zvečevo redizajnira

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

eto, dovoljno je par konkretnih rečenica pa da se dobije bolja slika o stvarnom stanju u odnosu na članke koji neprestano razglabaju opća pitanja.

ovi što su “razradili 100 scenarija” očito ništa ozbiljno ne rade, inače bi razradili 2-3 realistična scenarija.

ovi pak što se “prilagođavaju iz dana u dan” dali su zornu sliku većine hrvatskog menadžmenta koja radi bez strategije i taktike, bez ikakvog planiranja, iz dana u dana i iz sata u sat.

uz političare naši menadžeri su najnesposobniji segment društva, nastao u antiekonomskim uvjetima gdje država silom sprječava prirodnu selekciju, šikanirajući sposobne a protežirajući nesposobne.

@osi3, upravo tako! Vec godinama tvrdim da Hrvatska nema top managera, cast iznimkama, kao sto su: Antlantic, Agrokor, Vindija, Dukat, Ericsson….
A ova izjava östlinova managementa me podsjeca na onu kinesku izreku: “ako ti je cilj nepoznat, onda je svaki put, kojim krenes, ispravan”.

Ni tim najboljim mrnadzerima iz nabrojanih..Agrokora,Atlantika,Dukata…ne bi bilo nimalo lako da svoje fotelje zamjene sad sa ovima iz konditorske industrije. Lidl više manje prodaje srot ali krosu,čokolade…to im je dobro i kvalitetom i cijenom. Zato je tako teško stanje u Krasu i ostalim konditorskim firmama. Stranci prodaju čokoladu upola jeftinije!! ako pogledas cijenu oko 4kn i gramazu 100g umjesto domaćih 80g!

konditori, a pogotovo kraš kao najveći, odavno imaju potpuno promašenu strategiju kao i većina proizvođačkih tvrtki koje okupiraju ekonomisti i pravnici – oni su na strateškoj razini odavno ukinuli funkcije proizvodnog menadžmenta i proizvodnja im se svodi na puko štancanje proizvoda na najrutinskiji mogući način.

europska konkurencija pak ima izuzetno razvijen proizvodni menadžment gdje je benchmarking, kontinualno unapređenje, identificarnje i praćenje ključnih pokazatelja performansi, napredni menadžment održavanja… gdje je to fundamentalni dio poslovnog vođenja isto kao brandiranje, menadžement kvalitete ili marketing.

kod nas su “sve snage” bačene na prodaju i marketing – a i to se vodi indolentno – dok su ostale poslovne funkcije zanemarene do primitivizma.

tako se naprosto ne može raditi u ozbilnoj konkurenciji, i kad vidite da konkurencija ima duplo nižu proizvodnu cijenu za tehnološki sličan proizvod, onda samo možete konstantirati da ste 10 godina iza njih.

najgore je što su konditori inicijalno bili napredniji od pivara, ali su ih novokomponirane uprave dugoročno bacile na koljena. sad će im biti najveća sreća ako prođu kao pivari, da ih kupi netko tko zna posao.

New Report

Close