Infrastruktura za optičke kabele nije javno dobro jer ju je država dala HT-u (objavljeno 28.12.2005.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Infrastruktura za optičke kabele nije javno dobro jer ju je država dala HT-u (objavljeno 28.12.2005.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Postavljam pitanje gđi. Šoljan i nizu prethodnih hrvatskih vlada kao i današnjoj: Kojim pravom su prisvojili ulaganja građana i firmi u TK infrastrukturu i kada će ih obeštetiti? Sjetimo se ugovora od po više tisuća DEM za telefonske priključke koje su plaćali građani a o firmama da i ne govorimo. A sad ispada da DT-u pripadaju i betonske cijevi i šahtovi.

MM[color=blue][/color]

Nedavno sam razgovarao sa vlasnikom jedne od firmi koja radi razna provlacenja optike po Zagrebu za jednog od alternativnih telekom operatera.
Isti kaze da je T-Com do sada prakticki sve postojece kabele zamijenio za nove. Samim time od stare infrasturkture prakticki ne postoji nista. To je kao da je T-Com (HT) proveo potpuno novu infrastrukturu.

Činjenica jest da je T-com godinama kočio razvoj tehnologija tipa interneta, kabelske televizije i sl. Time Hrvatska kasni za tim uslugama i zato su i skupe i neraširene. Prema tome, treba poduzeti što više radnji da se kompletne telekomunikacije liberaliziraju. Još jednu vrlo važnu stvar želim istaći, a nigdje nisam vidio da je netko potegnuo takvo pitanje. HRT je dugi niz godina ulagao u svoju infrastrukturu odašiljača i ostale opreme. Ondaje država oduzela tu infrastrukturu i sada nova firma Odašiljači i veze d.o.o. profitiraju od toga. Prema tome, zašto ista stvar nije bila primjenjena i kod tadašnjeg HT-a ? Zašto njemu nije oduzeta infrastruktura kablova, osnovana firma koja će se time baviti i svima podjednako iznajmljivati infrastrukturne usluge tog tipa ? Time bi svakako novi operateri bili u boljoj poziciji od ove današnje gdje sada trebaju sa T-Comom dogovarati unajmljivanje infrastrukture što opet samo koči liberalizaciju telekomunikacija.

Nije bas usporediva stvar.
Naime drzava je izdvojila “Odasiljace i veze” iz HRTa (drzavnog vlasnistva) dok je kod HTa infrastruktura vec prodana zajedno sa HTom i naknadno ju je nemogice oduzeti.
Prosla baba sa kolacima.

E sad, drugi je par rukavica sto se resursi poput vodovoda, el. kabela, telekom kabela i sl u normalnim drzavama ne prodaju vec se zadrzavaju u drzavnom vlasnistvu i provideri eventualno mogu dobiti koncesije na koristenje.
A ovo sto se kod nas dogodilo …

Da li su HTu ugovorom prodani samo kabeli ili i sahtovi?

Tesko je ovako iz glave reci.
Mislim da su i sahtovi prodani jer ih HT ponekad zna zavariti ili lokotom zakljucati kad misli da im netko drugi provodi svoje kabele kroz sahtove.

Nadam se da grijesim.
Ovo bi mogao gospodin Ivezic koji pise u Poslovnom dnevniku o ovim temama, otkriti.

Ma nije mi neko pitanje jel ta infrastruktura njihova ili nije.
To im jednostavno treba uzeti i to je to. Nesmiju se legalizirati pizdarije rađene prije.
Čak štoviše, pošto na ovom pitanju postoji širi koncenzus (javnost, pol. stranke raznih profila) zo i nebi trebalo biti problem provesti. Njemci ce malo brundat al preveliku buku ionak nece moci dignut.
Mene vise brine nasa glupa drzavna vlast. Cemu oni prodaju zlatnu koku koja nese zlatna jaja?
Za drzavnih 42% udjela u HT-u ove su godine dobili cca 700 mil. kn dividende?!
Pa bas me zanima koliko oni mogu dobiti novaca za taj svoj dio?
Zar nije suludo prodavati nesto sto ima takvu stopu povrata?
Zanima me za 2, 3 godine sta ce onda kromanjonci ala Suker prodavati

HT ponekad zna zavariti ili lokotom zaključati šahtove-zdence- samo kada tom trasom prolazi neka povorka, npr. kada je papa bio u Zagrebu,…
Moje je mišljenje da zdenci i cijevi, te sama zemlja nije u vlasništvu HT-a, da im to treba oduzeti na način da država, gradovi osnuju firme koje će upravljati DTK. Kabeli su od HT-a, ili od nekog drugog davatelja usluga, Optima, H1,…
HT, Optima, H1,…, trebaju plačati godišnje, mjesečno,…, upotrebu tih zdenaca, cijevi, plačati najam zemlje, koji je u vlasništvu grada, općine,…
Tako će svi pod jednakim uvjetima moči razgraditi svoju infrastrukturu, mrežu, i moči će doči do krajnjeg pretpatnika.

Sa DT uvijek sve isto. Nemre te ništa, a koji i mogu oni dobiju doznake negdje i to je to.

Političari su kao i sisate žene, ništa koristi od njih, a sav užitak sa njima, se svodi na vlastitoj mašti.

Lagano je davati ovakve izjave kad su na platnoj listi sve stranke. HDZ je sve jeftino prodao, a za SDPovo stav je najbolje pogledati Linićeve izjave zašto nije raspisan natječaj za 3. operatera 2002. Žalosno[smiley3]

Evo probat cu ja odgovorit umjesto kolege Ivezica,
Bacite oko na clanak objavljen u ponedjeljak 2. sijecnja pod naslovom “SDP, HSP, Holjevac i operateri udruzeni u borbi za DTK”. Cetiri iznesene teze su: 1. DTK (cijevi za kabele) nije telekomunikacijska, nego komunalna infrastruktura. 2. Da je DTK i prodan, operateri i HT moraju placati pravo sluznosti za zemlju kroz koju DTK prolazi. 3. HT gubitkom DTK godisnje u Zagrebu gubi 18 mil. kuna, jos toliko bi trebao platiti, a uprava Zagreba mu planira naplatiti sluzenje DTK-om zadnjih devet godina. 4. HT nije dostavio dokaze da mu je DTK prodan.
Clanak dodatno razradjuje te, ali i ostale argumente Zagreba, operatera i HSP-a o promjeni zakona i osnivanju zagrebacke tvrtke koja bi s bavila DTK infrastrukturom i optikom.
NAPOMENA: Kabeli nisu toliko sporni, nego vlasnistvo nad DTK(u kojem se kabeli nalaze).
Nadam se da sam pomogao, a ukoliko ima jos pitanja ili nejasnoca – javite se. [smiley2][smiley2]

Mene konkretno zanima kada ce doci do potpune liberalizacije i smatram da po toj temi treba duboko rovati. THTov monopol jedan je od najgorih i najnepovoljnijih za RH.
Isto tako koci se i razvoj kroz usporenu informatizaciju.

E sad, formalno je trziste liberalizirano, ali to bi se najbolje moglo nazvati divlja liberalizacija. Svatko ima mogucnost postavljanja kabela ili najma postojecih, ali…..1. mora ih postaviti u DTK. 2. DTK nije imovinski pravno rasciscen. 3. trenutacno DTK svojata THT i naplacuje koristenje. 4. cijena je visoka, kao i za telekomunikacijsku infrastrukturu. 5 oni koji nikome ne placaju uvlace svoje kablove. 5. prepun DTK – posljedica cupanje, kopanje, zakljucavanje sahtova. 6. Oni koji potpisu najam s THT-om imaju po ugovoru prilicno malen manevarski prostor(npr. THT zadrzava pravo da izvadi kablove, ako im zatreba DTK i zadræava pravo da uvijek 30 posto treba biti slobodno za eventualne potrebe THT-a). Rezultat svega toga je potpuna anarhija koja ocito nikome ne odgovara. Realno mi se zato cini obrazlozenje da ce puna liberalizacija s poznatim pravilima igre doci tek kada jedinice lokalne samouprave preuzmu stvar u svoje ruke(tvrtka za odrzavanje i izgradnju DTK i postavljanje optike). Prema ideji koju isfuravaju ovi iz Zagreba – svaki operater bi unajmljivao gradske kabele koji su dovedeni do svakog kvarta. Grad se ne bi bavio iznajmljivanjem telekomunikacijskih usluga, nego samo optike. Pred zgradama bi bili razvodinici, a zatim bi svvaki stanar birao svog operatera(mogucnost da u istom stanu imate jednog za tel, jednog za internet, jednog za tv). Do kuce bi dosli istim putem, a korisnik bira koga hoce dalje

Očito si jako dobro upućen/a. Da li se može znati od kuda sve ove informacije? (naravno nije loše ni zadržati forumsku anonimnost ak hoćeš[smiley2])

New Report

Close