Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zadnji put kad me se za svašta nešto optuživalo zato šta sam tamo investirao, iako svatko može pročitati gdje sam sve do sada bio investiran, od Europe, Amerike do Azije, molim ovaj put nek baci prvi kamen prvo na Buffeta,onda Mungera, pa Muska te ostale američke i svjetske makro investitore…

Ali kako kazati će neki? Hrvat i to još katolik i ne komunist tamo investira? Molim lijepo, ima katolika i u Kini te su u puno nepovoljnijem položaju nego mi katolici u našoj zemlji, plus ne želim niti u nikakve političke rasprave jer me uopće ne zanimaju niti me zanimaju mostovi i tuneli koje su kinezi izgradili u Hrvatskoj…

Plus ove godine sam platio toliko poreza na kapitalnu dobit od prošle godine Hrvatskoj da boli glava od cifre…

Možemo dalje?

Dakle, svaki put kada vidim ove prijetnje delistiranjem ove dionice, oprostite što tako mislim ali mislim da je to upravo signal za kupnju a ne prodaju…

Prvo gledao sam te prijetnje još od 2018 međutim ništa se još nije dogodilo…

Drugo, ako se to i dogodi u nekom slučaju  pogledajte  recimo xiaomi koji se trguje na otc trzistu, pogledajte taj delistiran ticker xiacy I kako se provodi taj ticker na otc tržištu od 2022, strašno… Mislio sam ga uzeti tada, bio je oko cca pet dolara, hoću neću hoću neću I ode…

Naravno, svaka prijetnja I novinski članak delistiranjem utjece na kretanje dionice, kako je i navedeno u onom dokumentu od cca 500 stranica na investing relations…

Treće, rezoniram ovako, ako recimo meni osobno ne odgovara investiranje u ovakve investicije  u usa zbog recimo padajućeg dolara, imam alternativu u Europi ili na Hong kongu…

Sad se pitate a mnogi to već znaju, pa zašto se uopće otvorila ta alternativa ADR na Hong kongskom tržištu? Pa upravo zbog prijetnji delistom i prvog trgovinskog rata… Tamo nema takvoga narativa te su svjesni i oni da kad bi se i tamo provodio neki sumnjivi biznis to bi bio kraj za ovakve investicije a vjerujte, moje je mišljenje da njima je stalo do ugleda njihovih firmi u inozemstvu…

Četvrto, nekako mi je nevjerojatno da bi se najveće američke brokerske kuće odrekle takvog dijela kolača u provizijama kada I one znaju koliko je to sve podcijenjeno, pa pogledajte samo preporuke brokera o vrijednosti iako ne držim općenito brokere za neko mjerilo vrijednosti u ovom slučaju potpuno se slažem, cca 42 analiticara koji daju preporuke u prošla tri mjeseca prema tradingview ,ovako to iznose:  strong buy 30, buy 7,hold 4, strong sell 1…

A sad malo o tehničkim stvarima koje se mogu pronaći običnim guglanjem:

Što se događa sa delistiranim dionicama, pa isto šta i sa našim delistiranim dionicama poput peveca npr, trguje se sa njima na otc tržištu, slabo ide tom pevecu na otc tržištu od delista koliko čujem…

Mnoge uklonjene dionice sele se na izvanburzovna tržišta, gdje se njima trguje putem brokersko-dilerskih mreža, a ne na centraliziranim burzama.

Smanjena likvidnost i transparentnost:

Investicijski rizici:

Ulagači koji drže delistirane dionice morat će koristiti brokere koji podržavaju izvanburzovno trgovanje i biti svjesni da prodaja može biti teža i potencijalno po nižoj cijeni zbog smanjene dubine tržišta.

I što to znači za retail, malog običnog prosječnog investitora ili tradera, pa pogledajte opet primjer xiacy ili još bolje ticker 1810 na Hong Kong… Nije preporuka za ništa samo razmišljanje neka svatko donosi zaključke sam za sebe…

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Ajmo pogledati neke njegove peerove, isključiti ću alibabu i pdd jer nisu me nikad zanimali, iako su podcijenjeni na u odnose na američke kolege moje mišljenje je da je samo jedan pravi pobjednik u Long runu:

Meli

Prodaja 22B

Mcap 127B

P/E 61, forward p/E 36

P/S 5.7

Jd

Prodaja 166B

Mcap 42B

P/E 7.9

P/S 0.25

Amzn

Prodaja 650B

Mcap 2371B

P/E 36

P/S 3.65

Neću ni spominjati metriku p/s MercadoLibrea jer bi JD na toj metrici bio oko cca 700 USD po dionici, ali uzmimo forward p/E Meli, cijena JD-a trebala bi biti znatno iznad 100 USD samo na temelju te metrike….

Nisam htio uspoređivati Amazon s JD-om, ali sam ga htio usporediti s Mercadolibreom, jer koliko znam, značajna većina prihoda MercadoLibrea dolazi iz Latinske Amerike…

Nemam pojma zašto Latinsko Americko tržište se cijeni puno više od kineskog tržišta(ali imam predodžbu) posebno zato što Kina strateški preusmjerava svoj ekonomski fokus s tradicionalne proizvodnje i ulaganja na model orijentiran na potrošnju i usluge, ciljajući na održiviji i trajniji visokokvalitetni rast…

E sad ja sam amater i ne krijem to, puno ljudi ima veće znanje od mene,ali opet profesionalci barataju sa tuđim parama a ja sa svojima, možda i ode do 28,ili 25 dolara iako sumnjam ali ništa nije isključeno, ali mislim ako ja izađem otic će na 100 dolara isti dan 😂…

+zadnjih par godina imamo rastucu dividendu ovdje, trenutno je na cca 3%,Amerika ne uzima porez na ADR i to je bitno znati, ali moje mišljenje je da neće stati dividenda na ovim razinama jer cifre koje zarađuju su nenormalne, kad se sve jednom optimizira, jer stvarno puno ulažu u infrastrukturu prinosi bi bez nekog crnog labuda događaja trebali biti brutalni…

Uzmite sve sa zrnom soli jednostavno sam morao to izbaciti iz sebe, ako ima netko neki pametni savjet zašto tamo ne bi trebalo investirati rado ću ga pročitati, i vrijeđajući vrijedi isto…

Ivana, imaš li još Medike u portfoliju?

Pitam za prijateljicu.

ATH…….ATH…….ATH…….ATH……ATH

Informanka, 14 – 18/7.

ATH…….ATH…….ATH…….ATH…….ATH

– ovaj tjedan malo veće ludilo, i ludi tjedni prinos od +17.4% .

– u ovoj godini prinos +90.4% .

– ni sama nisam vjerovala, pa sam provjeravala, nisam računala dividende, jer sam prinos na KODT nije toliki.

– ako netko ima samo KODT + dividenda molila bih ga da napiše na ovoj temi koliki mu je prinos.

– ja sam dobit od turizma ponovno upucala u par dionica KODT po 3.730 , boli glava koliko je to skupo.

– kupila sam i nešto KOTR2 i KOEI , ovaj KORT2 sam kupila po 600 i stvarno nije normalno koliko je to naraslo (ali to mi čini neznatnu stavku u portfelju).

– kupila sam i malo KOEI, toliko da pratim i tu dionicu, plus je i tu ali kada ga usporedim s KOTR2 neznatan.

– izvješće KODT je blizu 24/7 , očekujem dobro izvješće za 2Q25. pa sam i tu poziciju malo podebljala pred izvješće, podebljavam kako mi pristiže turistički višak novca, trenutno mi KODT čini 96.7% portfelja.

Nitko ne pazi na dijetu. Svi podebljavaju. Je kad je nekaj dobro i debeli purani lete a prava sezona još nije ni počela a do Božića bit će pozlaćeni a onda će se pretvoriti u suho zlato.

Informanka, 21 – 25/7.

– ludog li tjedna.

– u četvrtak ludi rast KODT i rast mojega portfelja na preko 100%.

– izišlo izvješće 2Q25. KODT i kako je raslo, još luđe je padalo.

– i dođe objava o gradnji nove firme i preokret trenda.

– sve u svemu zadovoljna sam s blagim tjednim minusom od samo -0.1%.

– u ovoj godini više nego dobih +90.3%.

– sada su sasvim realna moja očekivanja za ovu godinu da ću prebaciti +100% prinosa portfelja.

– u ovom tjednu sam kupila malo KOEI, i to sam danas namjeravala prodati ali pala cijena na 570 (prodavao se KOEI da bi se kupilo KODT), i dok sam se ja razmišljala uslijedio je nagli porast cijene KODT i ništa od mojih trgovanja.

– za KODT sam mišljenja da je 3.700 neko dno, sada idemo lagano ka 4.000 i više dok veliki investitori ne budu štopali cijenu.

– ja ne volim te velike oscilacije cijene dionice, ali to je burza, bitno je zarađivati.

marginmarica, 17.07.2025. u 17:15

Ivana, imaš li još Medike u portfoliju?

Pitam za prijateljicu.

MDKA.

– kod nas svakako nije popularno pisati kad prodajete neku dionicu.

– ali ja sam toga imala previše i gledala sam se u tišini riješiti toga.

– moja prodaja je gurnula dionicu dosta dolje, u više navrata sam ju i kupovala na bedasto niskim cijenama pa ponovno prodavala.

– trenutno u portfelju imam 4% dionica MDKA od nekadašnje količine.

– da prodajem MDKA a i ostale sastavnice portfelja mogli ste i sami zaključiti jer sam redovno na ovoj temi objavljivala % koji mi čine dionice KODT u portfelju.

– prodajom dionica MDKA, a i ostalih dionica sam izbjegla oportunitetni trošak i skoro sav novac parkirala u brzorastuću dionicu KODT i nisam pogriješila.

– MDKA je dobra firma, kad je cijena KODT naglo odletjela gore mislila sam se kupiti KOEI ili MDKA i odlučila sam se za KOEI (iako će on zbog fondova slabije rasti).

– puno puta sam na ovoj temi napisala ovo što ja radim nije puno pametno (sve u jednu dionicu) ali daje fenomenalne rezultate i godišnje prinose preko 100%.

– cilj mi je sustići jedan fond (po kapitalu) već sam neke prešišala s kapitalom.

– a to će se desiti za cca 2g. (pretpostavljam).

– potom ću dobro disperzirati portfelj na dosta dividendnih dionica, dio u fondovsku industriju i dio u Au, u nekretnine neću jer ih imam dosta.

“Objava čeka odobrenje, od 24.7. ujutro………….??????????????????????

Zato je i ovaj, nekad odlični forum jednostavno, odapeo!

Životni ritam ne tolerira čekanje!

Milijarder, 27.07.2025. u 18:42

“Objava čeka odobrenje, od 24.7. ujutro………….??????????????????????

Zato je i ovaj, nekad odlični forum jednostavno, odapeo!

Životni ritam ne tolerira čekanje!

Tako je.

Ovo je sramota od foruma za PD

Informanka,  28/7 – 1/8.

– šokantno je bilo ovih zadnjih mjesec dana.

– kako mi se portfelj najvećim djelom sastoji od KODT, tako se i vlada, kako ta dionica raste ili pada.

– prije izvješća KODT 2Q25. ludi rast i portfelj raste, dobro preko 100%, pa izvješće i tobogan, pad od preko 20%.

– a izvješće i nije bilo tako loše, jedno od najboljih, ali razmaženi investitori su očekivali ludu rast dobiti…

– i tako ovaj tjedan -9.0%.

– u ovoj godini +81.3%, ovogodišnji prinos i s ovim padom je fenomenalno dobar.

– ne boli me glava od ovoga pada, jer će ova dionica (KODT), i prije nego što se mi nadamo doći i na još puno veće visine od onih na kojima je bila.

– bitno je imati veliku količinu tih dionica (KODT) kad ponovno dođemo na te puno veće visine.

– nadam se da nećemo puno vremena čekati !!!

New Report

Close