Dragi Mitko, kad smo već kod tog projekta, opet si falšao, tako da bi ti stvarno bilo pametno da na IGI više ne komentiraš, jer ne kužiš gradivo i što se tamo događa, pa se sam sramotiš.
Ovo ti je citat tvog posta od 15. lipnja … i evo, kako si rekao, ja danas čitao u novinama. Znam da sam malo grub prema tebi, ali tražili ste … gledajte.
” @ trial
Kad već spominjemo frendove, evo ti jedan svježi info od tog mog frenda – tek neki dan su počeli raditi projekt Sabora, a kako je rok 30.06. i taj projekt će jako kasniti. Čitat ćeš o tome u novinama … “.
Portfelj.
– rastom cijene i sitnim dokapom KODT i MDKA su mi došli na 84.2% portfelja.
– 84.2% u sam dvije dionice je previše ali ako su to dobre dionice onda i nije.
– gledam koliki im je p/e (11.98 i 12.94), a to nije puno.
– uskoro ćemo vidjeti 2Q koji će nam dati novi p/e, nadam se dobrom polugodišnjem poslovanju na obje dionice a to bi nam spustilo p/e i učinilo obje dionice još jeftinijima.
Buffett kaže da je diverzifikacija zaštita od neznanja.
KODT i MDKA jesu dobre dionice, ali samo za one koji znaju što rade, a ti očito znaš. Bitan je taj dio – znanje. Jer u jedan HT može ulagati doslovno bilo tko, bilo koju cifru, bez da je bitno tko je u upravi, poslovanje i sve ostalo. Znaš da je dobro, isto kao i s jednim Appleom ili Microsoftom, ali naravno promatrano na dugo vremensko razdoblje..
Tako da biti “preinvestiran” u par dionica uopće nije loša stvar ako znaš što radiš. Problemi s takvim papirima su jedino kad dođu krize, pogotovo krize novca, ali takve sada nisu na vidiku. Bit će eventualno krize duga(dugovi preveliki), ali ne i krize novca(novca premalo) poput 2008. ’09. ’10. ’11. …
Problemi su i utjecaj države, koja je zadnjih par godina brutalno korumpirana, objektivno gledano. I problem je nedostatak likvidnosti na takvim dionicama – ako zagusti, ne može se izaći nikako, čak ni uz ne znam kakva rušenja cijene. Ali zato to nije nije za bilo koga i u bilo kojoj količini, nego za onoga tko može dugo ostati solventan iz raznih drugih izvora, a da ne ovisi o tim dionicama i njihovim možebitnim dividendama.
Na ovim cijenovnim razinama Ckml je po meni top ulaska
1.Imaju vlastiti lanac maloprodaje na moru tj u Primorsko Goranskoj zupaniji plus jos plasman robe preko NTL.a
2.Niska cijena energenata u odnosu na proslu godinu i niza otkupna cijena sirovine( psenice) za 40 pct u odnosu na proslu godinu
3.Mogucnost preuzimanja plus mogucnost dividende
4.Cijena kruha je dignuta za 20 posto u odnosu na proslu godinu ali prava zarada je u kiflama,zemljama sve se to proda stranim turistima kad imas gdje prodati
I dodao bi jos CTKS , TKPR ,Rivp,ADRs2
Snupy, nadodao bi još 3 stvari. Pšenica,brašno,kruh- od pamtivijeka je siguran biznis .Zatim likvidnost koja se pojavila nakon dugo vremena šta je izuzetno važno i treća stvar kvaliteta.Čakovečki mlinovi su mercedes među brašnima još od 1893 g.Pitajte bilo koju domaćicu.A u vezi preuzimanja ako su mirovinci samo tako onome iz Zadra šta je lagao da neće biti preuzimanja mogli prepustiti svoj dio preko noći e onda s obzirom na sve prije spomenuto ne vidim razloga da se i tu ne može isto dogoditi.Ali sigurno ne po ovim kikiriki-kokice cijenama.Ili to ili divka.Varge se malo šta pita.
Informanka.
– nakon lijepih tjednih pluseva ovaj tjedan kada je većina toga rasla kod mene minus od čak -1.1%, i to u tjednu kada mi je KODT odradila lijepi rast, a nje imam najviše u portfelju.
– godišnji plus je sasvim u redu na +67.8%.
– kako je sve to krenulo ???
– došle ove velike vrućine, jednom investitoru ponestalo love za par kuglica sladoleda, a sladoled skup i što će sada naš investitor ???
– pa prodati jednu dionicu MDKA po principu daj što daš.
– evo ukratko sam vam opisala na što sliči naše tržište.
– ovaj tjedan sam najviše kupovala turiste, jako mi je slab turistički portfelj.
– tako sam najviše kupila RIVP, kupovala sam i ADRS2 ali uletjela po jeftinom samo neka sića i malo PLAG koju imam otprije.
– od ostalih dionica malo VLEN (slušam savjete gospon Mitkka) i malo AUHR.
– i dalje sam na raznim kupnjama, imala sam dosta ATPL, a sada nemam ATPL ali imam keša i neke nove dionice.
KOTR2.
– imam malo te dionice, imala sam i više ali sam rasprodala i sve u KODT računam da je bolja dionica, i nisam pogriješila.
– i dionica godinama stoji, miruje, ima i dividende i nitko da to pogleda.
– u tisku iziđu 2 članka i ovaj tjedan ludi rast krene, dokle će nemam pojma.
– ovo je dobra mala firmica ali ne volim kada nešto naglo poraste, najdraži mi je mali konstantni rast, ali sada su na djelu očito špekulanti.
snupy i crikva
više-manje sve napisano stoji, ali ne zaboraviti niti cijelu sz hr u kojoj su prisutni gotovo u svakom selu i to cijele godine.
ne bih se složio da se varge malo što pita! roditelji imaju 26,5% i još su članovi uprave odnosno nadzornog odbora, kao i snaha katarina, a sin predsjednik uprave. tako da….
a da konflikata sa mirovincima ima i da nisu nikakva novost, već je odavno poznato.
ima li netko da zna tko je sve lani na GS glasao protiv divke, pošto je samo 65% bilo za? pretpostavljam da varge sa ekipom oko sebe.
KODT.
– evo nam KODT na 630 eura, a čini mi se da sam još jučer to kupovala od našeg fond menagera gospon Buda za 530 eura.
– tu sam do jučer bila i na niskim kupnja s više naloga da ju vi ponovno ne bi srušili nakon mog velikog zalaganja na dizanju cijene.
– a sada ću u miru promatrati rast ove dionice do 1.000 eura.
– biti će zanimljivo pratiti kada će nam se u ovoj dionici (KODT) ponovno priključiti naš fond menager gospon Bud.
MDKA.
– na žalost veliki pad cijene.
– dionica nelikvidna a nekome zatrebali euri.
– koliko vidim tu izgleda izlazi ona investicijska grupa investitora koja je okupljena oko one “Zločeste” gospođe a to su doktori predvođeni dr. Drkalica, dr. Junferijus…..
– nije im za zamjeriti, i oni isto kao i naš fond menager gospon Bud traže visoko profitabilne dionice.
ivana7,
Zamolio bi Vas za analizu Jadroplov. Zadnja vijest od direktora Pavlović je:ide dokap i privatizacija,
Zahvaljujem. Pusa.
hmm… a vaše mišljenje o INGR ?
INGR.
– dionica u zadnje 4g. odradila cca. 500% rasta.
– gledala sam parametre i fundamentalno predobro izgleda.
– ova je dionica doživjela pad od preko 99%, imala je sreću da nije bankrotirala.
– ova vožnja izgleda ovako: pad s 55 na 0.5 sve brojke zaokruženo na cca. i to bi bio pad 99% i sada rast od 500% i dionica još nije dostigla 3 eura.
– stvarno je čudna ta matematika, dionica pada do 99% a treba joj pitaj boga koliko % da se vrati na prvobitnu cijenu.
– ova čudna matematika kod ove dionice otvara mogućnost neviđenog rasta.
– a sada ono što mi se ne sviđa kod ove dionice:
– gdje je tu dividenda ???
– morate znati da se financijska izvješća mogu namještati samo tako.
– ali ako firma dijeli redovne dividende, dobre plaće, to vam znači da firma ima novaca.
– INGR je građevinska firma koja nema ni jednu lopatu, ima zanemarivo malo zaposlenih radnika.
– žive od najma Arene.
– i to dijele tako da su sebi (uprava) podijelili velike plaće, auta s grijanim sicevima… upravi je dobro, a vama dragi dioničari ???
– ja sam uspjela u investiranju jer nikada nisam investirala ozbiljni novac u ovakav tip firmi.
– to vam ne znači da se na ovakvim investicijama ne može zaraditi, pojedinci mogu i to velike novce, ali većina najčešće gubi, najgore je što se kod ovakvih investicija najčešće gubi sve.
– ako i zaradite novce na ovakvom tipu dionica budite sigurni da ćete naići na jednu nezgodnu gdje se novci gube.
– puno investitora više ne piše na forumima, a nisu više ni investitori jer oni više nemaju novca za investiranje, sjetite se onoga investitora u Varteksovu odijelu i njegove velike grupe sljedbenika i kako su prošli u investiranju.