EN DE

Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ivana7, 05.11.2022. u 13:53

– luke, mislim da još od stoljeća sedmog kada su Hrvati došli na more nisu nikada isplatili niti jednu dividendu

Nije sve u dividendi ima nešto i u kapitalnom dobitku

Dakle šta imamo od  luka na našoj burzi  (preskačem lkpc zbog odnosa vodećeg dionicara prema malim dioničarima te prema malim dioničarima u pevecu )

Lkri koji su kupovali na dnu 2020 već su na preko 100% plusa ja nisam među tim sretnicima držim poziciju ima cca pola godine

Vidim puno pozitivnih faktora za daljnji rast prihoda i dobiti nevezano za situaciju u Ukrajini + potencijal da ih netko preuzme

Investicije od strane eu koje se napokon događaju a ne mogu izraziti niti se vide u bilanci a sama govorkanja o tim investicijama prije 15 godina dovele su cijenu bile na 1000 kn

Troškovi ne rastu ni približno istim tempom kao i prihodi

Nisu povećavali cijene ove godine drugim riječima ima prostora za povećanje cijena i dodatni rast prihoda

Investira se u opremu i nove skladišne prostore i to će donijeti dodatne prihode

Radovi na zeljeznici I raznorazne opstrukcije od hž, kad se to riješi i to će uzrokovati rast prihoda

Radovi posvuda po luckom bazenu, kad se to riješi i to će povećati prihod

Iza Luke Rijeka je devet mjeseci za povijest. Ostvarila je rekordnu dobit i rast u svim segmentima

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

Moglo se od dna u proljeće ’20. napraviti 100 i više % kapitalnog dobitka i na dionicama bez ikakvog rizika. Vraćati se na to u kontekstu LKRI mi nema smisla. Ali da me oduševio rezultat LKRI, definitivno jest.

Vlen teski Best buy, a Jdpl mu je za petama.

Adris grupa: Rast prihoda i dobiti Adris grupa u prvih devet mjeseci 2022. godine ostvarila je ukupan prihod u iznosu od 5,2 milijarde kuna, što je za 15 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim izvještajnim razdobljem. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,93 milijarde kuna i za 18 posto je veći od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini. Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,17 milijardi kuna, što je rast od 10 posto i devet posto više od EBITDA-e ostvarene 2019. godine. Neto dobit za prvih devet mjeseci 2022. godine iznosi 705 milijuna kuna, što je za 17 posto više od ostvarenja u istom prošlogodišnjem izvještajnom razdoblju i za šest posto više od 2019. godine.  

neaktivirana bomba iz rovinja

Informanka.

– u ovom tjednu manji rast od +0.4% zahvaljujući manjem rastu KODT i ATPL.

– u ovoj godini +8.8%, do kraja ove godine ne usudim se ništa planirati.

– ovaj tjedan nisam ništa trgovala a nisam ni burzu nešto pratila, kod mene je u tijeku berba maslina.

– turizam, imam još tih turista, popunjenost cca 50% pa sam odlučila raditi do kraja ovog mjeseca.

– evo svojim djelatnostima i bez burze doprinosim rastu BDP, ove godine kod mene turizam i masline rekordni prinosi, ovo prvo računam u eurima a ovo drugo koliko masline plaćaju u % ulja, a zadovoljna sam i sa ovim sitnim prinosom na burzi.

ivana7, 13.11.2022. u 23:15

Informanka.

– u ovom tjednu manji rast od +0.4% zahvaljujući manjem rastu KODT i ATPL.

– u ovoj godini +8.8%, do kraja ove godine ne usudim se ništa planirati.

– ovaj tjedan nisam ništa trgovala a nisam ni burzu nešto pratila, kod mene je u tijeku berba maslina.

– turizam, imam još tih turista, popunjenost cca 50% pa sam odlučila raditi do kraja ovog mjeseca.

– evo svojim djelatnostima i bez burze doprinosim rastu BDP, ove godine kod mene turizam i masline rekordni prinosi, ovo prvo računam u eurima a ovo drugo koliko masline plaćaju u % ulja, a zadovoljna sam i sa ovim sitnim prinosom na burzi.

Phaha, prinos od 8,8% u ovoj šugavoj godini je enormni prinos. Valjda svi su izgubili novac. Tko je izgubio do 5%, može biti sretan. CROBEX je od početka godine pao za desetak % tako da čak i ako si pao 3 ili 5 %, nadmašio si ga!

Meni je godišnji prinos oko 1% do sada. Jedan posto. Smatram to uspjehom u 2022.

Idemo dalje .

Dok jedni misle da nam se ne piše dobro , drugi misle da je najgore iza nas i da je većina toga već ukalkulirano u trenutne cijene. Neki su ovakvo odvijanje stvari predvidjeli odmah nakon onog grupiranja vojske na granici s Ukrajinom.

Logičan slijed događanja.Akcija-reakcija, bez obzira na smjer rata.Tako da sad se nečemu čudit i podlijegat pod nečim o stanju u gospodarstvu i na osnovi toga reagirati je malo besmisleno.

Idemo dalje a oni koji nešto čekaju, možda i dočekaju.

Trenutni Best buy :

ATGR -Atlantic Grupa

Informanka.

– ovaj tjedan minus od -0.7%, u ovoj godini +8.1%.

– minus mi je prvenstveno zbog pada MDKA (ali se pojavila likvidnost), još su mi padali IKBA i ATPL.

– neke dionice su i rasle: KODT (manje je rasla nego što je MDKA pala), JDOS i ZABA (na žalost tih dionica malo imam).

– nakon 2-3 mj. sam uspjela prodati jednu nelikvidnu dionicu i to na ATH.

– TPNG, mislila i razmišljala isto kao i profesor Baltazar te sam odlučila i poslala papire, prodajem 2/3 a 1/3 zadržavam.

– sada imam i keša pa sam s 4 naloga na kupnji ali ne ide.

yieldchaser, 14.11.2022. u 12:06

Phaha, prinos od 8,8% u ovoj šugavoj godini je enormni prinos. Valjda svi su izgubili novac. Tko je izgubio do 5%, može biti sretan. CROBEX je od početka godine pao za desetak % tako da čak i ako si pao 3 ili 5 %…

Prinos.

– moglo se u ovoj godini zaraditi na više dionica lijepe novce.

– np. TPNG.

– dosta toga sam kupila po 39 kn, sada to prodajem Tankerskoj po 78 kn.

– to vam je točno 100% prinosa.

– e, sada da je bilo više hrabrosti, da to nisam kratila i da sam puno više toga kupila.

– da me gospon Mitkko nije plašio s onim grafovima kad je TPNG bila na 39 kn.

– a ta TPNG je stvarno bila čista situacija, prilika za jeftinu kupnju puno dionica i to tankersko tržište je tada krenulo rasti, a sada vidimo da nam je uprava TPNG davala potpuno lažna izvješća kako bi firmu mogli na burzi otkupiti za što jeftinije novce.

– i sada je tih 78 kn teška sića, ali i na toj sići se je mogao ostvariti rast od 100%.

Crikva1, 15.11.2022. u 08:44

Trenutni Best buy :

ATGR -Atlantic Grupa

ATGR.

– stvarno me zanima zašto vam je to BB.

– ako možete malo više opisno.

– imala sam malo više toga i sve sam prodala prije pada, te sam zainteresirana za kupnju ali kad bude na nekom dnu, je li sada na dnu stvarno nemam pojma.

– gledam taj ATGR onako fundamentalno, daju malu dividendu, P/E 14.59 (nije to nešto jeftino), a imaju i rastući dug 88.42%.

– a kada gledam graf vidim pad od 45 stupnja.

ivana7, 18.11.2022. u 20:50

Crikva1, 15.11.2022. u 08:44

Trenutni Best buy :

ATGR -Atlantic Grupa

ATGR.

– stvarno me zanima zašto vam je to BB.

– ako možete malo više opisno.

– imala sam malo više toga i sve sam prodala prije pada, te sam zainteresirana za kupnju ali kad bude na nekom dnu, je li sada na dnu stvarno nemam pojma.

– gledam taj ATGR onako fundamentalno, daju malu dividendu, P/E 14.59 (nije to nešto jeftino), a imaju i rastući dug 88.42%.

– a kada gledam graf vidim pad od 45 stupnja.

Ima ATGR P/E oko 20, a ne 15, ali to nema veze jer su im prihodi masivni, a ove godine su izloženi strašnim inflatornim pritiscima i bit će još neko vrijeme pa je zato dobit manja.

Očekuje se daljnji rast poslovanja, a dionica je dosta pala, s potencijalom da dodatno padne. Dugoročni dug je njima stabilan, ispod 30% i dobre kvalitete, tako da tu nema nekih briga.

Je li ATGR Best Buy na ZSE? Sumnjam.

Po meni, BB je 💶💶💵💵, i bit će kroz dobar dio, ako ne i cijelu 2023. godinu.

Nakon toga SPAN, VLEN, ERNT i HT. Tako mi je nekako pozicioniran portfelj.

Imam i sitno ATGR i vjerojatno bih konzervativno pojačao da padne ispod 300kn/40€.

po meni ste izostavili Koei i Ckml pogotovo Ckml jer je diidenda na ovu cijenu jako ljepa a ocekujem da ce im NTL iskazati ove godine znacajno vecu dobit a konsolidra im bilancu od 25 posto dobiti zavrsili su spajanja i restrukturiranje kompanije ali negativno mala likvidnost pa ko voli

New Report

Close