NOV ima jedan rizik, a to je da ovisi o cijeni nafte ili o rastu GDP što je poprilična nepoznanica za predvidjeti.
Kako to riješiti? Kako god se riješi uvijek na kraju nešto ostane.
No uzmimo ovako-daleko su najjači i drže oko 60% tržišta. NOV se zapravo stalno trži barem na P/E 13-15, ako i padne ispod toga brzo se vrati barem na te razine. P/E estimate je između 7,5-10., a cijena 65,88$ Znači podcijenjen je oko 50%, kako god se gleda vrijedi barem nekih 90$, a sigurno i više. No što ako ne bude rasta GDP i neće rasti potražnja za naftom.
NOV i tad može barem minimalno rasti znači opet bi se trebao tržiti bliže P/E 15 nego 10) iz više razloga:
1. jer će shale bušenje i dalje sigurno rasti bez obzira na sadašnji pad rigova (svi s plina prelaze na liquid, a investicije su djelom stale zbog fiscal cliff, nedostatka infrastrukture, no gotovo svi u izvješćima za 2013 i dalje predviđaju rast bušenja i ulaganja).
2. Lako dostupne nafte više nema svi istražuju i buše na arktiku i dubokim morima, Zeljevu… – koje su bušotine sve zahtjevnije i kompleksnije, a eko zahtjevi sve veči.
3. Blow up preventeri po novom USA regulative trebaju svi poduplati na offshore rigs.
4. Imaju dobru bilancu i dalje potencijal za akvizicije. Imaju stalni povrat na kapital barem 10-11%, a prosječni efektivni trošak kamata na dug svega 2,4% zahvaljujući niskim kamatnim stopama. Znači oni na takve kamate mogu rasti i s novim kreditom bez problema, a zaduženost im je i dalje niska . A da znaju kupovati društva to su stvarno dokazali imaju 300 akvizicija u 15 godina. samo 2011. i 2012. su potrošili nekih 5 milijardi na akvizicije, a cijena je na nivou recimo 2008 ili 2010.
5. Oni su manufacturer koji je nedavno, akvizicijom poduplao distribuciju, servisiraju oko 800 bušotina po svijetu , a nove su sve udaljenije i na nepristupačnijim mjestima, ako vam rikne nešto na dalekoj i nepristupačnoj bušotini rezervni dio je tražena roba, a najam bušeće garniture koja stoji zbog toga jako skup.
lijep pozdrav
2012. sam vam dao VDKT na početku godine.
cijele godine sam vas nagovarao da kupite kvalitetne dionice (CROS, KOEI, ATGR, ADPL).
spašavao sam vas od DLKV, IGH, INGR, DIOK i ostale stečajne mase.
vani sam vam dao long naftu, short kukuruz, pšenicu i soju ljetos, kineski indeks na jesen.
Na Ibexu, Nasdaqu i AUDUSD sam vam davao desetke postotaka u oba smjera.
šta da vam obećam za 2013.? [emo_cool]
cijele godine sam vas nagovarao da kupite kvalitetne dionice (CROS, KOEI, ATGR, ADPL).
vani sam vam dao long naftu, short kukuruz, pšenicu i soju ljetos, kineski indeks na jesen.
Hmmmmm… Za cros si govorio na 4 k da ne valja, a za ledo na 5,5 k da ima premalo keša na računu i da nije dovoljno likvidan, te da ti nije neki pick. No i bolji griješe, pa kako ne bi ti.
Hvalite me usta moja.
Tko je ukrao Božić?
Hmmmmm… Za cros si govorio na 4 k da ne valja, a za ledo na 5,5 k da ima premalo keša na računu i da nije dovoljno likvidan, te da ti nije neki pick. No i bolji griješe, pa kako ne bi ti.
[/quote]
A je sad sam trebo zaradit sedamsto posto u godini. S VDKT sam osiguro mjesto u stručnoj literaturi, sve poslije je bilo samo za zajebanciju. Čestitam na Cros i Ledo, dobro si to obavio.
Tko je ukrao Božić?
BANDIĆ
@rovadC
Ne kuzis se previse u drilling,ali si nelos animator.Samo naprid za siroke narodne mase dovoljno.Pogledaj malo i MH kad vec govoris o NOVju.
Sretna vam Nova 2013.
– onako realno najbolje bi ju bilo preskočiti ili prespavati.
– napisala sam sretna, jer će vam u 2013. ona svakako biti potrebna.
– za RH ta godina je definitivno još jedna ekonomski izgubljena godina.
– za mene, gospona Slavka koji slavi u Dubaiu, Zokija koji se skija negdje u švicarskim Alpama, pa i gospon Sandija koji ju slavi u Remetincu siguno neće biti nikakvih ekonomskih problema, ali mi smo ona mala manjina.
– vama velikoj većini, evo idu porezi na kruh i mlijeko.
– najžalosnije mi je što će i invalidi za invalidska kolica morato plaćati PDV.
– a ono najgore, PDV na nekretnine tek vas čeka.
– ove godine će biti puno više nezaposlenih.
– puno firmi će se zatvoriti u ovoj godini.
– s dionicama zbog EU možda i profitiramo, ali to će opet biti nas par tisuća ili stotina, na ovom forumu cca 30 investitiora, a to sigurno neće puno pomoći RH.
– voljela bih da je moj Urbi et Orbi optimističan za ovu godinu, ali na žalost nije niti ne može biti.
– za investiranje u ovoj godini također predlažem kao i prošle teško konzervativno.
– I love this game.
Pozdrav !