Koliko je tu pretpostavki u procjenama? 😀
Ja da sam napravio ovakav uradak, okrenuo bi list i bavio se americanskim brodarima. Daj nam pliz izbaci iste procjene za SB, SBLK, GNK, DSX i recimo EGLE.
Mogu se kao laik okladiti da će profit na kraju godine biti znatno veći, a PE manji i da neće prijeci 10.
Jos uvijek dosta vas na razumije da su poslovanje i outlook za dry bulk i ATPL jako bitni, al da trenutno postoje još važnije aktivnosti koje će utjecati i na PE koji spominješ.
Jedine pretpostavke u ovoj analizi su one vezane za ocekivane vozarine za ovu godinu, a koje su preuzete iz Cleavesovog izvjesca. Sve ostalo su jednostavne racunske operacije.
.
I daj mi ti molim te pojasni kakav je outlook.
Uz povijesnu procjenu operativnog troška vozarina, uvjeta kreditiranja, otplatnog plana i sl. Gdje piše da se svi krediti linearno otplaćuju naprimjer? I opcenito kakvo je bilo ili će biti dospjece obveza?
A i Cleaves je napravio procjenu. To nije sveto pismo već jedan od mogucih scenarija koji može značajno odstupati od zamišljenog.
Gledajuci PE estimate za inozemne brodare kao koncenzus analitičara koje sam prethodno spomenuo a koji za 2023 godinu ne prelazi 9, prilično sam siguran da ATPL neće imati vise od 10.
U godišnjem revidiranom FI 2022 piše da je Atlantska u 2022 platila za naknade petorici članova managementa ukupno iznad 10 milijuna kuna.
Ako se nastavi ovakva politika primitaka UO i izvršnih direktora to će nas koštati oko 100 milijuna kuna u 10-godišnjem razdoblju.
Imamo priliku na skupštini 9. lipnja promjeniti politiku primitaka managementa i tako firmi uštedjeti desetine milijuna kuna ili milijune eura.
Djelujmo,nemojmo ih samo promatrati.
U istom revidiranom GFI 2022 piše da se i dalje ugovaraju nepovoljne kamatne stope po 3mjesečni Libor +3.60%-4.75%.
To je loš posao.
Tankerska je bez problema u prosječnim godinama ugovarala kamate po 3M LIBOR +1.5%.
Ma naravno, nista to ne mora biti tako, ne zna nitko kakve ce biti vozarine, jos manje ja ili ti, zato nam nema druge nego uhvatiti se za neke takve procjene najboljih svjetskih shipping analiticara. Nije Cleaces jedini koji ocekuje ovakve brojke, tu su i Clarkson i mnogi drugi, oko ovih brojki je manje-vise konsenzus.
.
Ovo sto sam racunao je dobit iz operacija. Znamo da ATPL stalno nesto kemija sa revalorozacijama, amortizacijom, otplatnim planom i refinanciranje… sve su to varijable za kojima ce se nesumnjivo posegnuti kako bi se uljepsala konacna slika ukoliko za tim bude potrebno. Ovo gore je slika koja jasno i nesvosmisleno pokazuje trenutno stanje, talvo je zadnjih nekoliko kvartala, nije ovaj kvartal po nicemu poseban da bi navodio na krivi zakljucak.
I pazi jednu stvar – ovi strani brodari imaju znacajno nizi break even, povoljnije kamate na kredite i pola ili vise flote ima scrubbere koji daju izdasnu scrubber premiju. Prevedeno, zamislimo da ATPL ima breakeven 1.000 USD manje i da brodori imaju scrubbere koji daju premiju od 2.000 USD. To onda vise nije za ovu godinu 1.000 USD profita po brodu, vec 4.000. To onda daje 16 milijuna USD profita iz operacija, pa je takav P/E oko 11.
.
Vidis koliko te “nijanse” cine razliku. Zato analiticari za strane brodore imaju takva ocekivanja. To nije rezultat ogromnih ocekivanih vozarina, vec samo razlika u kvaliteti flote i upravljanju.
Ispravak i dopuna… P/E u ovom primjeru gore je cak 5, ne 11, ali tu je poanta. Vec te na oko male razlike cine ogromnu razliku u konacnom rezultatu i valuaciji.
Izvješće je zapravo dobro jer su vozarine cijeli 1.kvartal bile jako niske.
Međutim sad su već jako dobre a biti će još i puno bolje.
Ako budu ovakve kakve ih Cleaves predviđa, onda će budućnost biti jako dobra s visokim dobitima, tako da će cijena u budućnosti najvjerojatnije ići samo prema gore.
Ok, slazem se, ta njihiva dva hendija su handymax, ne obicni handy. Daj podatak o ocekivanim vozarinama za handymax pa lako napravimo ispravak. Ako pretpostavim da im je vozarina negdje izmedju supre i hendija, dakle 1.000 usd veca nego sto sam ja ovdje racunao, to je onda dobit veca za 700k usd, sto daje 3,7 milijuna usd dobiti, odnosno 3,1 euro po dionici.
.
Nije neka znacajna razlika, poanta je ista. Break-even im je jednostavno previsok i oni dugorocni ugovori za panamaxe moraju biti bolji, moraju nesto poduzeti po tom pitanju ako misle biti konkurentni.
Ispravak prethodnog navoda, ne mogu editirati stari post. Dobit je u tom slucaju 4,7 milijuna (ne 3,7), dakle svega 0,7 milijuna veca nego u prvoj racunici.
Samo da bi drugi put imali točniju vrijednost potrebno je uzet vrijednost handymaxa. Nije neka ogromna razlika al eto.Oko 3,5 mil.$
Opet mi nije jasan ovaj iskazan podatak za prosjecnu vozarinu. Kazu da je u Q1 bila 13.542 USD, a ako jednostavno pogledamo poslovni prihod i podijelimo ga sa brojem operativnih dana dobije se puno manja brojka, 10.622.341÷907 = 11.711 USD.
.
2.000 USD po danu nije mala razlika.
Gledam detaljnije FI pa sam nadošao na dvije stvari – prvo, ja sam u ovom gore izračunu imao grešku jer sam propustio napraviti konverziju EUR->USD, razlika je gotovo 10%. Drugo, ako osim prihoda od prodaje u obzir uzmem i financijske prihode onda sam blizu toj njihovoj deklariranoj vozarini – 13.313 u odnosu na 13.542 USD koliko piše u FI. Razlika je vjerojatno u tečajnim konverzijama.
.
Dalje, ja tu nevidim nikakvo smanjenje troškova koji su bili očekivani uslijed refinanciranja brodova… izgleda da je promjenjiva kamata pojela sve uštede.
.
Ono što brine je da je break even jako visok, puno više od 11.500-12.000 USD koji se ovdje često spominju. Ako znam da im 99% prihoda dolazi od osnovne djelatnosti, i to od Time chartera (izračun ne komplicira trošak potrošnje goriva) onda mogu prilično precizno doći do break evena tako da jednostavno zbrojim poslovne i financijske rashode i podijelim ih sa brojem raspoloživih dana. Rashod je 12.041.820 €, broj raspoloživih dana 917, što nam daje break even od 13.132€ po danu, odnosno visokih 14.445 USD po danu.
.
Da nije bilo naplate štete od Revelina, ovaj kvartal bi bio debelo u minusu. Ovako taj izvanredni prihod diže efektivnu vozarinu na 14.850 USD (ako i taj prihod svedemo na dnevni prihod broda), to je povećanje za visokih 1.500 USD po danu, što je učinilo da ovaj kvartal bude na pozitivnoj nuli.
.
Znamo da ATPL ima 4 panamaxa u dugoročnom najmu sa vozarinom vezanom za index, svojevrsni profit sharing i zato nema velike oscilacije kao što imaju spot odnosno kratkoročne TC vozarine, ali ipak profitira djelomično u slučaju porasta vozarina. Isto tako im je ovo štit od prevelikog pada vozarina. Ako me sjećanje dobro služi vozarina im je 13.500 USD bazno, na što se dodaje/oduzima 50% razlike od tog iznosa do prosječne mjesečne indeksne vozarine. Tako npr. ako je jedan mjesec index bio 15.000, ATPL će dobiti 13.500 + (15.000-13.500)/2 = 14.250 USD po danu.
.
Ovo pričam zato što čitam novo izvješće od Cleavesa, ažurirali su projekciju vozarina za ovu godinu (tablica u prilogu) temeljem čega možemo napraviti jednostavnu projekciju poslovanja do kraja godine. Na kratkoročnom TC-u imamo jedan panamax, četiri supre i dva hendija, tako da prema ovoj tablici prosječna vozarina u ovoj godini bi trebala biti oko 15.270 USD po danu. Ova četiri panamaxa koji su na dugoročnom ugovoru ću računati da će im prema gore opisanoj metodi profit sharinga prosječna godišnja vozarina biti 15.800 USD.
.
Dakle, projekcija je da će prosječni prihod po brodu/danu biti 15.460 USD za ukupnu flotu. Gore smo izračunali break-even od 14.445 USD, što će reći da će ATPL ove godine biti u plusu do 1.015 USD po brodu po danu za , što uz pretpostavku 98% utilizacije daje ukupni profit od tek oko 4 milijuna USD. To je tek oko 2,60 € po dionici. Takav P/E je ogromnih 22, što je za jednu ovakvo visoko cikličnu i volatilnu industriju ekstremno visoko!!! Nešto će sigurno dodati u jednažbu i još pokoji izvanredni prihod kao što smo imali ovaj kvartal, ali nebitno, slika je i ovako dovoljno jasna.
.
Tu je i izračun vrijednosti brodova po toj novoj tablici od Cleavesa, sada se napokon knjigovodstvena vrijednost brodova u ovom FI-u prilično dobro podudara sa tržišnom.