Ne kuzim pitanje. Zasto bih kupio ATPL? I zasto bih ga kupio prije FI koji sam ocekivao da ce biti jako los, u situaciji kada je vecina drugih ocekivala med i mlijeko? Nema nikakvog smisla.
Samo pitam. Rekao si da čekaš Atpl nakon FI😛
Vidim da je na kraju trgovine bilo bacanje papira.
FI je meni očekivan. Nikakvih iznenađenja niti je bilo realno očekivati bolje. Idući kvartal bude bolji.
Skupština je prebačena na 9.lipnja s očitom namjerom da se ne uspije poslati protuprijedlog na politiku primitaka uprave za razdoblje 2024-27.
I da se teže prikupe punomoći za dodatne točke dnevnog reda.
Neozbiljno je gledat samo dobit. Kod brodara je najbolje uzet NAV da bi ocjenili kvartal. Usporedite ga s prošlim kvartalom dat ce puno bolju sliku nego kada se gleda sama dobit. Pošto je bilo govora da je ATPL skuplja od stranih brodara bilo bi dobro i usporedit trenutni P/NAV ovih kompanija.
Isplata dividende je opet tek za 50 dana poslije skupštine iako bi mogla biti i za 15 dana kao u mnogim drugim firmama.
Treba više vremena da vodstvo firme stigne sebi uknjižiti novododijeljene tisuće dionica prije isplate dividende.
Rekao sam kupiti poslije izvjesca, ne prije. Ti si mozda ocekivala lose izvjesce, ali vecina ovdje je pricala bajke o velikoj dobiti, kako ce dobri dugorocni ugovori to sve popeglati… bla, bla, bla. Kupit cu u sljedecem periodu, ali samo ako znacajnije padne jer racunam da ce to Sindikat opet nadrukati nakon izvjesnog vremena pa cu izvuci nekakav profit. Nista dugorocno. Sindikat je jak na ovoj dionici, nije za podcijeniti ga.
.
Izvjesce je objektivno grob i bolje moze biti samo u slucaju znacajnog povecanja vozarina. Znalci kazu da smo u superciklusu, ne znam, superciklus ne bi smio imati ovako lose periode, bez obzira sto je to sezonalno najlosiji period u godini. Cak im je i cash flow negativan.
.
Ma kakav NAV, ne moze ti NAV biti mjera za ocjenu operativnog poslovanja.
Pozdrav svima,
Za one koje ne prate, pokrenuo sam inicijativu da Atlantska od 2024. godine uvede kvartalnu dividendu po najboljoj praksi stranih brodara. Trenutno smo kao grupa dioničara prikupili oko 61.000 glasova.
Cilj je dopuniti dnevni red Glavne skupštine koja će se održati 09.06.2023. sa izmjenom politike dividende, za što nam treba oko 70.000 glasova, znači nedostaje samo još jedan mali korak.
U prilogu je specijalna punomoć koja vrijedi za obje skupštine. Za sve koji se žele uključiti, cijenio bih ako ju možete ovjeriti kod javnog bilježnika i poslati preporučeno/prioritetno u Rijeku.
Punomoći treba poslati najkasnije u srijedu 03.05.2023. kako bi mi stigle na vrijeme.
Osobno ću ih odnijeti u Dubrovnik zajedno sa ostalima.
Unaprijed hvala onima koji se priključe 🙂
Umjesto da se bave sustinom kao kolega Vergilije, bezveznjaci se bave subjektivnim dojmovima i teorijama zavjere.
Pazite da vas opet ne ulovi na krivoj nozi, jer Atpl će ove godine biti jedna od najboljih priča na domaćoj ulagačkoj sceni
Naravno da ne može zbog promjene vrijednosti brodova. Možete uzet istu vrijednost brodova pa ce Vam dat bolju sliku poslovanja u ovom kvartalu Al nije mi ni bila namjera uzet NAV za ocjenu operativnog poslovanja. Htio sam svratit pozornost na promjenu vrijednosti zadnja dva kvartala i usporedit P/NAV s stranim brodarima,i na to da se nemože gledat samo dobit za ocjenu poslovanja. Svratite i pozornost zbog čega je novčani tok negativan. Imamo i dvi novogradnje i dividendu.
Da, očekivala sam lošije izvješće.
Nisam sigurna da će dionica više značajno pasti jer slijede bolji kvartali.
Ne mogu se naši brodari uspoređivati sa najboljim firmama vani. Naravno da su puno lošiji. Nije ovo Gogl.
Atpl uvjerljivo najbolji naš brodar.
P.S. sada ATPL nemam, imam Ulpl. Zbog visokih tankerskih vozarina.
Ovoliku dobit ostvari prosječan diler u kvartu..dolar pada..to im ne ide na ruku..a kamate na kredite rastu..a bdi stagnira..supra nije bajno..tako da očekujem stagnaciju..
Opet mi nije jasan ovaj iskazan podatak za prosjecnu vozarinu. Kazu da je u Q1 bila 13.542 USD, a ako jednostavno pogledamo poslovni prihod i podijelimo ga sa brojem operativnih dana dobije se puno manja brojka, 10.622.341÷907 = 11.711 USD.
.
2.000 USD po danu nije mala razlika.
Gledam detaljnije FI pa sam nadošao na dvije stvari – prvo, ja sam u ovom gore izračunu imao grešku jer sam propustio napraviti konverziju EUR->USD, razlika je gotovo 10%. Drugo, ako osim prihoda od prodaje u obzir uzmem i financijske prihode onda sam blizu toj njihovoj deklariranoj vozarini – 13.313 u odnosu na 13.542 USD koliko piše u FI. Razlika je vjerojatno u tečajnim konverzijama.
.
Dalje, ja tu nevidim nikakvo smanjenje troškova koji su bili očekivani uslijed refinanciranja brodova… izgleda da je promjenjiva kamata pojela sve uštede.
.
Ono što brine je da je break even jako visok, puno više od 11.500-12.000 USD koji se ovdje često spominju. Ako znam da im 99% prihoda dolazi od osnovne djelatnosti, i to od Time chartera (izračun ne komplicira trošak potrošnje goriva) onda mogu prilično precizno doći do break evena tako da jednostavno zbrojim poslovne i financijske rashode i podijelim ih sa brojem raspoloživih dana. Rashod je 12.041.820 €, broj raspoloživih dana 917, što nam daje break even od 13.132€ po danu, odnosno visokih 14.445 USD po danu.
.
Da nije bilo naplate štete od Revelina, ovaj kvartal bi bio debelo u minusu. Ovako taj izvanredni prihod diže efektivnu vozarinu na 14.850 USD (ako i taj prihod svedemo na dnevni prihod broda), to je povećanje za visokih 1.500 USD po danu, što je učinilo da ovaj kvartal bude na pozitivnoj nuli.
.
Znamo da ATPL ima 4 panamaxa u dugoročnom najmu sa vozarinom vezanom za index, svojevrsni profit sharing i zato nema velike oscilacije kao što imaju spot odnosno kratkoročne TC vozarine, ali ipak profitira djelomično u slučaju porasta vozarina. Isto tako im je ovo štit od prevelikog pada vozarina. Ako me sjećanje dobro služi vozarina im je 13.500 USD bazno, na što se dodaje/oduzima 50% razlike od tog iznosa do prosječne mjesečne indeksne vozarine. Tako npr. ako je jedan mjesec index bio 15.000, ATPL će dobiti 13.500 + (15.000-13.500)/2 = 14.250 USD po danu.
.
Ovo pričam zato što čitam novo izvješće od Cleavesa, ažurirali su projekciju vozarina za ovu godinu (tablica u prilogu) temeljem čega možemo napraviti jednostavnu projekciju poslovanja do kraja godine. Na kratkoročnom TC-u imamo jedan panamax, četiri supre i dva hendija, tako da prema ovoj tablici prosječna vozarina u ovoj godini bi trebala biti oko 15.270 USD po danu. Ova četiri panamaxa koji su na dugoročnom ugovoru ću računati da će im prema gore opisanoj metodi profit sharinga prosječna godišnja vozarina biti 15.800 USD.
.
Dakle, projekcija je da će prosječni prihod po brodu/danu biti 15.460 USD za ukupnu flotu. Gore smo izračunali break-even od 14.445 USD, što će reći da će ATPL ove godine biti u plusu do 1.015 USD po brodu po danu za , što uz pretpostavku 98% utilizacije daje ukupni profit od tek oko 4 milijuna USD. To je tek oko 2,60 € po dionici. Takav P/E je ogromnih 22, što je za jednu ovakvo visoko cikličnu i volatilnu industriju ekstremno visoko!!! Nešto će sigurno dodati u jednažbu i još pokoji izvanredni prihod kao što smo imali ovaj kvartal, ali nebitno, slika je i ovako dovoljno jasna.
.
Tu je i izračun vrijednosti brodova po toj novoj tablici od Cleavesa, sada se napokon knjigovodstvena vrijednost brodova u ovom FI-u prilično dobro podudara sa tržišnom.