danas su izašli dobri podaci iz Kine……..opet neda ubaciti slike…..
Eto ona se prva sjetila kako će… Gospari su izmislili ekonomiju za MD ostali samo prepisuju… Dobar je znak kad je tu prošlo svima će ne treba se brinuti oko toga… Uvijek možeš reć a kako oni mogu 🙃
kad shvatiš da je trend i sentiment okrenio bit će ti lakše…….nema smisla fajtati se s sentimentom ni kad je jak ni kad je slab……. isto je i sa trendom, ni kad ide gore ni kad ide dole…….svi smo mi htjeli kupiti po 45 i niže, i oni koji su imali dionice i oni koji nisu……al nije išlo……market je rekao drugaćije a on je gazda…….mislili mi ovako ili onako moramo mu se prilagoditi ako želimo zaraditi……
Čudim se otkuda sada tolika vjera u dionicu, nakon što si mjesecima pisao da su vozarine loše i da firma nema budućnost, a sada kada opet futures ugovori padaju ispada da ne vidiš pored zdravih očiju? Ja radim 20 godina u brodarstvu, pa znam o čemu govorim….
Baš zato jer radite u brodarstvo ne bi trebali pisati ovakve stvari.
Futurese padaju.
Što će nakon što su 10 dana rasli. Oni se ionako mijenjaju stalno. BDI je u up trendu. Ima dana kada će padati, ali sada je u uzlaznom trendu.
Cerp je nebitan za poslovanje kompanije. Ja te stvari niti gledam niti pratim. Uvijek netko kupuje/prodaje.
Par vas ovdje ne shvaćate da je dividenda game changer i da se sada neće tako olako bacati papiri. Koliki je prinos samo od današnje zadnje cijene?
gle, nije stvar vjere nego cijene ako želimo zaraditi…….evo jedan primjer…….npr. nisam kupio dionicu na 50 €, sutra ona vrijedi 75 €……..i što sam napravio?……propustio 50% zarade…….zašto bi to napravio?
pitanje iskreno ne kužim isto kao ni one sa drugog foruma koji bacaju rijeći u usta…….jel su vozarine bile loše?…..jesu……jel su jako okrenile gore?……jesu……i šta sad?…..ništa…..prilagoditi se promjeni…….futures ugovori padaju?…….ma da?…..opet su viši nego jućer na početku trgovanja…….prilagodba i to je to…….nema fajta sa trendom i sentimentom i to je to……
Što mislite zašto je baš pri objavi loših rezultata za prošlu godinu objavljen prijedlog za isplatu dividende koji može, ali i ne mora proći na glavnoj skupštini? To se već desilo jednom prijašnjih godina, a na glavnoj skupštini smo poslije zaključili većinom glasova da je ipak bolje da taj novac ostane u kompaniji zbog stabilnosti same kompanije. Bez tog prijedloga bi danas vidjeli pad cijene dionice, jer ostale brojke nisu bajne, preplatili su nove brodove koji cijelu ovu godinu neće biti u funkciji, a stare brodove su vodili u knjigama po cijenama novih, pa su zato knjižili gubitak. Cerp je jako bitan, jer cijelo vrijeme je garantirano nekoliko tisuća državnih dionica na prodaji.
Ja se slazem da je minus stavka dolazak brodova u Q4. Jer eto u Q2 bi odradija jos dva kvartala i zaradiva. Sa druge strane, zar vam ne govori to nesto? Dakle, novogradnja kasni, svima!! Brodovi su smanjili brzinu, stari idu u rezalista, novogradnja je na niskim razinama i kasno. Posljedicno, uskoro cemo, ukoliko samo jedne stavke ne bude, recesije, viditi vozarine na preko 20 000 za sljedece dvi godine. Do koliko ce ici ne znam, ali ce biti visoko isplative.
hugh sto se vas tice, nije problem da vi sad kupujete i zaradujete, jer su se vozarine okrenule, pa vi ste pisali da nema nista od dry bulka, ismijavali ste, itd, imam pametnijeg posla nego izvlaciti sto ste pisali.
pa prijedlog divke je objavljen jel na računu ima puno love, točnije oko 16,65€ i naravno da će je isplatiti kroz divku…….to i je bit doinićarstva……da kad firma ima love, da isplati divku…….kad ima više veću…….gubitak po revalorizaciji je knjigovodstvena stavka i oni nisu izgubili stvarni novac…….+ što su platili 20% za dvije novogadnje a to je velika lova…….i šta sa cerpom?…..bio je tu i slavonski fond sa više dionics nego Cerp sada i prodao pa je cijena narasla x3 nakom toga……sutra mogu objaviti da je carpov paket prodan a ostatak ne završi cjelokupan u prodaji jel je namjenjen dodjeli pa zato i nije stavljen na prodaju i šta onda?…….žalimo se upravi vodovoda?……..
a šta se ti kicancro vjerovatno iz australije u žalu za cro javljaš uopće?…..ti si još prije 3 mjeseca predviđao okret vozarina koji se dogodio prije tjedan dana…….idi tamo na adpl drukaj da prodaš prije nego opet dođe na 5€ kao nakon GFK…….da i šta?……okrenilo je a moglo je i ne okrenit……kao i što je “900 trebalo bit dno” pa je bilo 600 a isto je tak moglo bit i 300…..
Ne znam sta vam tu nije jasno, Hugh to radi kako treba.
.
Ako mislis zaraditi moras igrati u skladu sa sentimentom na trzistu, bez obzira na to sta ti osobno mislio o dionici. Ako ides protiv krda najcesce ostanes pregazen.
.
Kud svi Turci tu i mali Mujo, pa makar Turci srljali u provaliju. Ti samo moras biti svjestan da je provalija blizu i zbrisati na vrijeme.